Paul Goodison je pred štirimi leti v boju za bron z Vasilijem Žbogarjem za las ostal brez bronaste medalje, zdaj pa mu kaže na skoraj zanesljivo zlato. Foto: EPA
Paul Goodison je pred štirimi leti v boju za bron z Vasilijem Žbogarjem za las ostal brez bronaste medalje, zdaj pa mu kaže na skoraj zanesljivo zlato. Foto: EPA
Gustavo Lima
Gustavo Lima je trenutno lastnik 'virtualnega' brona. Takole se je leta 2003 veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Slovenske minute 10. dne

Jadralci so imeli srečo z vremenom, zato so organizatorji lahko pod streho spravili vse tri načrtovane regate. Razburkano dogajanje je ves čas vplivalo na menjavo uvrstitev od drugega do desetega mesta.

V osmi regati ugnal vso konkurenco
Žbogar je nekoliko slabše nastopil v 7. regati, ki jo je končal na 17. mestu, v skupnem seštevku je tako padel z drugega mesta na šestega. Sledil je najboljši Žbogarjev nastop v Čingdau, saj je zmagal na osmi regati in se spet prebil na drugo mesto. A preobratov s tem še ni bilo konec, saj je Izolčan v 9. regati nastopil spet nekoliko slabše in v cilj prijadral kot 11. "Cela regata je bila težka. Pogoji so bili težki zaradi toka. Bil sem motiviran, zato sem drugo regato vozil dobro in sem suvereno zmagal. V zadnji regati smo prišli skorajda vsi hkrati, lahko bi bilo še bolje. S psihološkega vidika nimam kaj izgubiti," je bil mešanih občutkov Žbogar.

Laser, pred finalno regato:
1. Paul Goodison (VB) 45 točk
2. Rasmus Myrgren (ŠVE) 63
3. Gustavo Lima (POR) 65
4. Vasilij Žbogar (SLO) 67
5. Diego Romero (ITA) 69
6. Andrew Murdoch (AVS) 79
7. Julio Alsogaray (ARG) 84
8. Jean Baptiste Bernaz (FRA) 92
9. Kristian Ruth (NOR) 94
10. Mike Leigh (KAN) 95

Goodison z nogo in pol že zlat
Veliki finale deseterice, ki bo med seboj obračunala za medalje, bo v torek dopoldne. Glede na to, da se delijo dvojne točke, je Britanec Paul Goodison (v Atenah je po pravi drami v boju za bron izgubil ravno proti Žbogarju) že skoraj zlat, saj mora v torek prehiteti le enega tekmovalca in olimpijsko zlato bo njegovo.

Ogromno računic za Žbogarjevo medaljo
Žbogar ima več računic v boju za olimpijsko medaljo. Glede na to, da drugouvrščenega Šveda Rasmusa Mygrena in petega Italijana Diega Romera loči le šest točk (to pomeni tri mesta razlike v finalni regati), se lahko zgodi kar koli. Tako je lahko Žbogar v zadnji regati celo drugi, lahko pa ostane brez medalje (Lima bi moral v tem primeru zmagati, Myrgren pa biti tretji), lahko pa v zadnji regati osvoji "le" sedmo mesto, a osvoji bron (pri tem bi moral prehiteti Mygrena, Limo in Romera).

Žbogar: "Vozil bom na zmago"
Bronasti jadralec iz Aten je zavrnil kalkulacije in napovedal vožnjo na polno: "Ni veliko za filozofirati, nikogar se ne bom držal, šel bom na nož in skušal zmagati, ker le to mi edino zadošča za eno od medalj. Čisto vseeno mi bo, kakšne bodo v torek razmere. Sem brez skrbi in sem dobro pripravljen!"

S. J.

Slovenske minute 10. dne