Brigita Langerholc je edina slovenska športnica, ki je podprla akcijo Šport za mir. Foto: EPA
Brigita Langerholc je edina slovenska športnica, ki je podprla akcijo Šport za mir. Foto: EPA
Lopez Lomong
Lopez Lomong je nekoč tekel za življenje, zdaj pa teče za užitek in olimpijsko odličje. Foto: EPA
Michael Johnson
Lomong se je nad tekom navdušil ob gledanju Michaela Johnsona v Sydneyju. Esej, kako je tekel 10 km do prvega televizorja, ga je tudi popeljal v ZDA. Foto: EPA

Skupaj 127 športnikov je predsednika Kitajske Hu Džintaa pozvalo iskanju rešitve za tibetansko vprašanje in k vsesplošnemu izboljašanju človekovih pravic ter k odpravi smrtne kazni.

"Kitajska je v središču svetovne pozornosti, vaša odločitev o teh vprašanjih pa bo odločilna za uspeh olimpijskih iger in prihodnjo podobo Kitajske," so v pismu zapisali športniki, med katerimi so poleg slovenske atletinje še Blanka Vlašić, Dayron Robles, Irving Saladino, DeeDee Trotter in drugi. Omenjeno pismo temelji na pobudi z naslovom Šport za mir, ki je nastala v sodelovanju z Mednarodno kampanjo za Tibet (International Campaign for Tibet) in organizacijo Amnesty International.

Srednjeprogaš zastopa ZDA in Darfur


Kitajsko zastavo na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger bo nosil košarkar Jao Ming, a prireditelje bolj skrbi izbor ZDA - Lopez Lomong.

Lomonga je pri šestih letih ugrabila ena izmed sudanskih milic. Po nekaj tednih je s pomočjo starejših fantov pobegnil iz taborišča, kjer so otroke urili za vojake. Po dveh tednih se je skupinica štirih prebila do Kenije, kjer je Lomong deset let preživel v begunskih taboriščih. V okviru ameriškega begunskega programa je pri 16 odšel k rejniški družini v ZDA, kjer je začel trenirati atletiko. Po prejetju državljanstva lani je na državnem prvenstvu zasedel drugo mesto in se uvrstil na olimpijske igre v Pekingu.

Lomong predstavlja tudi Darfur
Izbor Lomonga je ameriški odgovor kitajskim oblastem, ki niso izdale vizuma vodji skupine Team Darfur Joeyju Cheeku, zlatemu hitrostnemu drsalcu iz Torina. Cheek je po igrah ustanovil moštvo, ki simbolično zastopa Darfur in katerega član je seveda tudi Lomong. V zahodnosudanski pokrajini zadnja leta divja vojna za naravna bogastva. Vladno stran v spopadih Kitajska podpira, saj si prizadeva za dodatne koncesije za črpanje nafte, ki so na jugu in zahodu Sudana našli v začetku 70. let prejšnjega stoletja; vse od takrat to ogromno afriško državo pretresajo vojni spopadi.

"Zame je to srečen dan. Ne morem opisati z besedami, kako sem vznemirjen. Zame je to še en velik korak pri dokazovanju, da sem pravi Američan. Velika čast bo, ko bodo vsi ameriški športniki korakali za mano," je ob odločitvi, da bo prav on nosil zastavo svoje nove domovine, vzneseno dejal 23-letni Lomong in dodal: "Športniki moramo poslati sporočilo, da si želimo mir v Darfurju. Smo v 21. stoletju. Ne želimo, da otroci odraščajo v begunskem taborišču, tako kot sem jaz."

T. G.