Urška Žolnir je ponosno zakorakala po Ptičjem gnezdu. Foto: Reuters
Urška Žolnir je ponosno zakorakala po Ptičjem gnezdu. Foto: Reuters
Olimpijska zastava
Takole so na stadion prinesli olimpijsko zastavo. Foto: Reuters
Odprtje iger navdušilo
Prižig olimpijskega ognja
Slovenska delegacija na mimohodu

V spektakularnem Ptičjem gnezdu, osrednjem prizorišču letošnjih iger, je Kitajska pred več milijardami ljudi v neposrednem prenosu in nekaj več kot 80 državniki (med njimi tudi ameriški predsednik George Bush in ruski premier Vladimir Putin) ter kronanimi glavami slavila bogato zgodovino in sedanjo moč.

Slovesnost ob odprtju se je zaradi kitajskega vraževerja (osmica naj bi bila srečna številka) začela osem čez osem po krajevnem času (pri nas ob 14.08), po pričakovanju je že njen začetek zaznamoval tudi spektakularen ognjemet.

Naprej je 15 tisoč nastopajočih pod taktirko dokazanega kitajskega režiserja Džanga Jimouija po skorajda enoletnih pripravah predstavilo dolgo, 5.000 let trajajočo, zgodovino Kitajske, izjemno kulturo in njen prispevek k sodobni civilizaciji, kar si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Slovenija v mimohodu kot 174.
Sarah Brightman
in Huan Liu sta nato zapela uradno himno, kmalu zatem pa se je začel tudi mimohod vseh, rekordnih, 204 olimpijskih delegacij. Slovenska z zastavonošo Urško Žolnir (bronasta judoistka iz Aten 2004) na čelu je bila na vrsti kot 174. (video). Na odprtju je sicer slovenska delegacija štela le 15 športnikov, saj mnoge čakajo nastopi že v soboto in nedeljo. Zanimiv je tudi vrstni red reprezentanc, ki je potekal na podlagi kitajskih pismenk

Rogge: Čestitke, Peking!
Mimohod se je zaključil z gostiteljico iger, Kitajsko, ki jo je ob spremstvu preživelega dečka iz majskih potresov v Sečuanu vodil Jao Ming. Sledil je nagovor Liu Čija (predsednik organizacijskega odbora) in predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesa Roggeja. "Dolgo časa je Kitajska sanjala o gostovanju olimpijskih iger. Nocoj se je želja uresničila. Čestitke Peking!" je poudaril Belgijec.

Olimpijski ogenj je prižgal Ning Li
44-letni nekdanji vrhunski telovadec Ning Li je prižgal olimpijski ogenj po "sprehodu" po Ptičjem gnezdu, ko je bilo pripet le z vrvjo (video). Li, ki ga kličejo tudi "Princ gimnastike", je trikrat osvojil olimpijsko zlato v Los Angelesu leta 1984.

Najbolj varovana skrivnost
Kitajci so "kot kača noge" skrivali vse podrobnosti slavnostnega odprtja, vendar jih je pred desetimi dnevi šokiral videoposnetek z generalke, na katero se je uspelo pretihotapiti južnokorejskemu novinarju. Minuto in pol dolg videoposnetek se je po spletu bliskovito razširil po svetu in razjezil kitajske organizatorje. No, večina dogajanja je vseeno ostala skrita ...

Daleč najdražje igre v zgodovini
Olimpijske igre bodo trajale do 24. avgusta. Takrat bomo lahko ocenili, ali so bile to res najboljše igre v zgodovini olimpizma, že zdaj pa je jasno, da so najdražje. Letošnje igre bodo s 43 milijardami dolarjev kar za 28 milijard presegle atenske izpred štirih let.

Zaenkrat same pohvale
Kitajci so vsem skeptikom že dokazali, da so na igre dobro pripravljeni. Športniki kar ne morejo prehvaliti olimpijske vasi, za varnost je odlično poskrbljeno, razmere v dvoranah so idealne. Edina črna pika so le zahtevne razmere na prostem, kjer bosta športnike motila sopara in zlasti onesnažen zrak.

Ž. K.

Odprtje iger navdušilo
Prižig olimpijskega ognja
Slovenska delegacija na mimohodu