Do začetka poletnih olimpijskih iger v Londonu je samo še 17 dni. Foto: EPA
Do začetka poletnih olimpijskih iger v Londonu je samo še 17 dni. Foto: EPA
Andrew Page, veleposlanik Velike Britanije v Sloveniji
Andrew Page se je udeležil tudi petkove predstavitve slovenskih olimpijcev na ljubljanskem gradu in jim zaželel srečo v Londonu. Foto: Bobo
Aguatics Centre
Po mnenju britanskega veleposlanika je od olimpijskih objektov najbolj zanimiv vodni center, ki spominja na velik mogočen val. Foto: Reuters

Britanci željno pričakujejo začetek največjega športnega dogodka leta, poletnih olimpijskih iger, ki jim bodo v Londonu sledile še paraolimpijske igre. Navdušenje in napetost pred začetkom letošnjih poletnih olimpijskih iger se iz dneva v dan stopnjujeta. "Vsak Londončan se dogodka veseli iz takšnega ali drugačnega razloga, zagotovo pa je tudi nekaj takih, ki se bodo zaradi vrveža in množice, ki se bo zgrnila v britansko prestolnico, raje začasno umaknili kam drugam," pravi Page.

London v povsem drugačni luči
Kakor koli, olimpijske igre bodo vsem, ki bodo to želeli, omogočile, da bodo London, ki je sicer poznan predvsem kot svetovna metropola in finančna prestolnica, lahko spoznali v povsem drugačni luči, je prepričan Page.

Tisti, ki so si že ali si še bodo priskrbeli vstopnice, bodo lahko uživali ob spremljanju bojev športnikov za odličja. Razočarani ne bodo niti tisti, ki jih ne zanima le športni vidik iger. Športno dogajanje bodo namreč obogatili tudi različni spremljevalni dogodki tako v Olimpijskem parku kot na različnih drugih prizoriščih.

Festival za vso državo
Poseben poudarek, tako Page, bo namenjen izobraževanju, saj želijo organizatorji šport približati tudi najmlajšim. "Veliko dogodkov bo organiziranih tudi za otroke v šolah. To bo pravi festival športa po vsej državi," je prepričan veleposlanik.

A posebnost letošnjih iger bo tudi poudarek na zelenem in trajnostnem sporočilu. "To je pomemben del razlogov, zakaj je London leta 2005 v Singapurju dobil organizacijo iger. V svojo kandidaturo je namreč vključil načrte ne samo za igre, ki bodo zelene, ampak ki bodo trajale. Dediščina iger je bila resnično dobro premišljena," je pojasnil Page.

Po veleposlanikovih besedah so organizatorji namreč posebno pozornost namenili uporabi recikliranih materialov pri gradnji posameznih objektov oziroma kjer koli je bilo to mogoče.

Najbolj zanimiv na pogled - "veliki val"
Vreden ogleda bo zato vsekakor Olimpijski park. Po besedah britanskega veleposlanika pa je ena najbolj impresivnih stavb prav gotovo Vodni center (Aquatics Centre). Zasnovala ga je priznana arhitektka iraškega rodu Zahe Hadid, ki ji je uspelo ustvariti precej drzno in izstopajočo zgradbo, še zlasti je občudovanja vredna velikanska streha v obliki velikega vala, dolžine 160 in širine 80 metrov.

So pa organizatorji velik razmislek namenili tudi arhitekturnim zasnovam vseh drugih prizorišč, kot je na primer velodrom, kjer sta jih vodila dediščina za naprej in vprašanje, kako bi jih bilo mogoče uporabiti še za druge dogodke v prihodnosti.

Varnostni ukrepi del velikih dogodkov
Veleposlanik je spomnil, da olimpijske igre za organizatorje seveda predstavljajo poseben logističen zalogaj, čeprav je po njegovih besedah res, da London podobne izkušnje z organizacijo že ima. Mesto je namreč med drugim že gostilo vrh G8, vrhunska srečanja na evropski ravni, ne gre pa pozabiti tudi na dogodke, kot so kraljevske poroke in drugi, ki so pomenili tudi svojevrsten varnostni izziv.

Zato se Page strinja, da so pri dogodku, kot so olimpijske igre, strogi varnostni ukrepi pač potrebni. "Treba je razmisliti o vseh mogočih nepredvidenih dogodkih," je povedal. Kot je pojasnil, je varnostne ukrepe pač treba sprejeti zaradi posameznikov, ki bi utegnili škodovati igram oziroma Veliki Britaniji, in preprečiti, da bi se kaj takega lahko dejansko zgodilo.