Slovenski olimpijci na odru Kongresnega trga. Foto: BoBo
Slovenski olimpijci na odru Kongresnega trga. Foto: BoBo
Kongresni trg
Množica je bila navdušena nas slovenskimi športnimi junaki. Foto: BoBo
Urška Žolnir
Zlata judoistka Urška Žolnir Foto: BoBo
Slovenski olimpijci
Predsednik Slovenije Danilo Türk z olimpijci na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Čop: Drugi bi tudi lahko bili bolj živi
Urški pomagali kosmiči, Primožu kranjska klobasa
Türk sprejel slovenske olimpijce

Nosilci medalj zlata Urška Žolnir, srebrni Primož Kozmus, bronasta Iztok Čop in Luka Špik, pa tudi ostali člani reprezentance so poželi bučen aplavz navijačev. Od 65 olimpijcev, ki so nastopili v Londonu, je manjkal le bronasti strelec Rajmond Debevec, ki že tekmuje na novih preizkušnjah.

Žolnir: Odrekanje in disciplina
Žolnirjeva je na vprašanje, kakšne so njene navade, ki so jo vodile do uspeha, odgovorila, da je to predvsem ogromno odrekanja in discipline. Trener Marjan Fabjan je povedal, da je bilo zelo pomembno, da je bilo pred tekmo ob njej čim manj ljudi in strokovnjakov, da se je lahko zbrano pripravila na borbo. Primož Kozmus je potrdil, da ga lahko pričakujemo tudi čez štiri leta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. "Cilj je Rio in še kaj mimogrede," je dejal.

Nagrade Olimpijskega komiteja Slovenije:

Urška Žolnir - 20.000 evrov
Marjan Fabjan - 16.000 evrov
Primož Kozmus - 17.500 evrov
Primož Četrtič - 14.000 evrov
Rajmond Debevec - 15.000 evrov
Lojze Mikolič - 12.000 evrov
Iztok Čop - 15.000 evrov
Luka Špik - 15.000 evrov
Miloš Janša - 12.000 evrov

Tokrat Čop zapel Špiku 'Ti si moj sonček'
Čop, ki je v Londonu veslal zadnjič v karieri, je povedal, da si glede odločitve o koncu kariere še ni premislil. "Na olimpijskih igrah sem vedno štartal na medaljo, osvojil sem štiri od šestih mogočih. Mislim, da je to lep rezultat," je dejal množici pod odrom. Šport bo del njegovega življenja še naprej, v daljni prihodnosti bo morda "zajadral" tudi v trenerske vode. Njegov partner v čolnu Luka Špik: "Malo me skrbi za Iztoka, kako bo zdaj brez mene. Moje želje pa bodo tudi v prihodnje vsekakor visoke." Čop je bil še najbolj razigran od dobitnikov medalj in se je tudi oddolžil Špiku za pesem, ki mu jo je namenil na sprejemu na Bledu prejšnji teden. Tokrat je on prijel za mikrofon in Špiku zapel: "Ti si moj sonček!"

Ob koncu je olimpijce pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Za glasbeni program so poskrbeli Mladi Dolenjci in Kataya.

Türk: Ponosni smo na vas in vaše uspehe
Reprezentanco je že popoldne na Brdu pri Kranju sprejel predsednik države Danilo Türk. "Ko smo se srečali na Ljubljanskem gradu pred vašim odhodom v London, je bilo čutiti veliko mero optimizma. Na OI ste se potem dokazali in udejanili sadove svojega dolgoletnega dela in truda. Ponosni smo na vas, na vaše uspehe, in smo vam hvaležni, kar ste verjetno občutili že na sprejemih v svojih domačih krajih. Slovenija je bila namreč ponovno med uspešnejšimi državami. Ob starejši generaciji športnikov, ki že dolgo na kroji svetovni vrh, se kali in prihaja mladi rod, ki je porok, da se bomo lahko še naprej veselili. Prvič na OI je bilo v slovenski olimpijski reprezentanci več žensk kot moških, kar kaže na enakopravnost spolov pri nas," je med drugim dejal Türk. Zlata judoistka Urška Žolnir se je Türku zahvalila za sprejem in mu izročila sliko z nekaj najpomembnejšimi slovenskimi utrinki z iger v Londonu.

Že pred tem sta olimpijce, zaposlene v policiji, sprejela tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek.

V spodnji galeriji si oglejte nekaj utrinkov s sprejema na Kongresnem trgu in na Brdu pri Kranju.

Čop: Drugi bi tudi lahko bili bolj živi
Urški pomagali kosmiči, Primožu kranjska klobasa
Türk sprejel slovenske olimpijce