Usain Bolt se je še pred ciljem oziral okoli in pazil na tekmece. Foto: Reuters
Usain Bolt se je še pred ciljem oziral okoli in pazil na tekmece. Foto: Reuters
Usain Bolt
Usain Bolt je največji zvezdnik na Jamajki po Bobu Marleyju. Tri zlate medalje v Pekingu in svetovni rekord na SP-ju v Berlinu leta 2009 so poudarki njegove superuspešne šprinterske kariere. Ga lahko v srcih Jamajčanov izpodrine Yohan Blake?

Bolt se tja seveda še mora uvrstiti prek jutrišnjega polfinala (ob 20.45), a o tem skoraj nihče ne dvomi. O tem, da bo premagal Blaka, pa mnogi. Kljub drugačnemu zatrjevanju iz jamajške reprezentance, da je Bolt optimalno pripravljen po vseh zdravstvenih tegobah, pa najbrž ni.

Zmagovalci skupin:
1. Tyson Gay (ZDA) 10,08
2. Justin Gatlin (ZDA) 9,97
3. Ryan Bailey (ZDA) 9,88
4. Usain Bolt (JAM) 10,09
5. Asafa Powell (JAM) 10,04
6. Yohan Blake (JAM) 10,00
7. Dwain Chambers (ANG) 10,02

Boltove priprave zavite v tančico skrivnosti
To bi lahko odigralo ključno vlogo. Blake je bil boljši od Bolta na jamajških kvalifikacijah, Bolt pa je vse od takrat svoje priprave zavil v tančico skrivnosti. Tudi v Birminghamu, kjer so se Jamajčani pripravljali na tekmovanje, se ni pretirano izpostavljal.

Bolt z nastopom v prvem krogu zadovoljen
Bolt v prvem krogu ni imel prav nič težav s poškodbo ene od mišic na nogi, ki ga je tudi ovirala v zadnjem času, tako da je bil z nastopom zadovoljen: "Bilo je v redu. Zadovoljen sem, z nogami nimam težav. Na začetku sem naredil napačen korak in se malce opotekel, v celoti gledano je bilo dobro." Najbolj je navdušil najmanj prepoznavni od ameriških šprinterjev Ryan Bailey, ki je odtekel osebni rekord 9,88 sekunde, kar je bil najboljši čas v prvem krogu na olimpijskih igrah.

Bailey: Lahko komu kvečjemu ukradem medaljo
"Nisem pričakoval takšnega časa. Ne čutim nobenega pritiska, kvečjemu jaz lahko komu ukradem kakšno medaljo," je zadovoljno pripovedoval Bailey.

Ponoviti dosežek Američanov iz leta 1912
"Bolt je glavni. Znova bo okronani kralj na 100 metrov," napoveduje velika večina njegov rojakov na Jamajki, kjer bo ta konec tedna vladalo obsedno stanje. Ljudje se zbirajo na javnih prostorih pred velikimi zasloni od petkovega začetka atletskih tekmovanj. Seveda vsi upajo, da bi njihovim trem adutom Boltu, Blaku in Asafi Powellu uspelo to, kar je dekletom pred štirimi leti - da se vsi uvrstijo na zmagovalni oder v isti disciplini in ponovijo dosežek Američanov z iger v Stockholmu daljnjega leta 1912.

Dodaten razlog za praznovanje
Poleg tega bi imel ta 3-milijonski karibski narod dodaten razlog za praznovanje ob 50-letnici osamosvojitve od britanskega imperija. "Naša dekleta so odlična, a na moških 100 metrov bo ime Jamajke odmevalo najdlje. Pometli bomo s svetom," napoveduje še eden izmed navijačev.