Bomo Lju Šjanga še kdaj videli na olimpijskih igrah? Foto: Reuters
Bomo Lju Šjanga še kdaj videli na olimpijskih igrah? Foto: Reuters

Lju Šjang se je po nepričakovanem zlatu v Atenah na 110 metrov z ovirami z nesrečnima nastopoma tako v domačem Pekingu kot tudi letos v Londonu uvrstil med največje tragične junake iger. Na olimpijskem stadionu v Londonu je v včerajšnjih kvalifikacijah tek končal že v prvi oviri, ki jo je zadel, padel, nato pa zaradi bolečin v desni nogi po levi odskakal s stadiona. Sanj o medalji je bilo hitro konec. Tako kot v Pekingu pa naj bi si znova poškodoval tudi ahilovo tetivo, zaradi česar mnogi ugibajo, če se bo na atletske steze sploh še vrnil.

"Njegova upokojitev je skoraj gotova," se je glasil naslov v časniku Beijing News, medtem ko je državna televizija CCTV poročala, da bi torkov tek lahko bil njegov zadnji. "Era Lju Šjanga je končana," je zapisal časnik People's Daily in med drugim nadaljeval: "Lju je postal prvi azijski športnik, ki je na stezi izzval športnike iz Zahoda."

Če na eni strani mnogi sočustvujejo z nekdanjim tako olimpijskim kot svetovnim prvakom, pa se ni mogoče izogniti niti nesramnim sporočilom na spletnih omrežjih. Med drugim je eden od uporabnikov napisal: "Lju Šang je slepar, padel je namerno,", eden pa dodal: "Če se želite naučiti, kako pasti, potem se učite od Lju Šanga."