Stephen Kiprotich je Ugandi pritekel prvo zlato olimpijsko medaljo po 40 letih. Foto: Reuters
Stephen Kiprotich je Ugandi pritekel prvo zlato olimpijsko medaljo po 40 letih. Foto: Reuters
Primož Kobe
Primož Kobe na londonskih ulicah. Kobe je 31-letni Novomeščan iz Cikave. Maraton resneje trenira šele zadnji dve leti. V relativno kratkem času je profesor športne vzgoje zelo napredoval. Foto: STA
Stephen Kiprotich
Afriška trojka je dolgo tekla skupaj, nato je Stephen Kiprotich v izhodu enega izmed ovinkov pospešil in ušel obema Kenijcema. Foto: Reuters

23-letnemu atletu iz Ugande je odločilen napad uspel pet kilometrov pred ciljem, ko je ušel dvema kenijskima atletoma in nato slavil s časom 2:08:01. Srebro je osvojil dvakratni svetovni prvak Abel Kirui, bron pa Wilson Kipsang Kiprotich.

Kobe zaostal le za Vindišem
Zadnji slovenski predstavnik v Londonu Primož Kobe (2:19:28) je osvojil zelo dobro 46. mesto med 90 tekmovalci. Po povprečnem prvem delu je pridobival predvsem v drugem delu proge. Kobe je tako dosegel drugo najboljšo slovensko uvrstitev na olimpijskih igrah. Boljši je bil leta 1992 v Barceloni Mirko Vindiš - 40.

Kobeta mučile težav z 'bodcem'
“Vreme je bilo težko, ni se dalo hitro teči. Prvo uro je še šlo, potem pa je postalo prevroče. Zadovoljen sem z rezultatom, če ne bi imel teh težav z ‘bodcem’ (bolečina pod prsnim košem, op. a.), bi se dalo še hitreje. Začel sem zelo hitro in ni mi bilo težko, mi je bilo pa težko videti oznake, ki kažejo, kako hiter sem. Sicer sem vedel, da gre hitro, držal sem eno skupino, saj zadaj ni bilo nikogar. Sem zadovoljen,” je v cilju dejal 31-letni Kobe, ki je imel bučno podporo ob progi.

Vzkliki Slovenija, Slovenija so ga ponesli naprej
“To me je držalo gor. Vseskozi sem slišal Slovenija, Slovenija, ta podpora me je res ponesla naprej. Lepo vzdušje je bilo ob progi, česa takega še nisem doživel. Ta olimpijski nastop je nedvomno dobra izkušnja. Pred nastopom sem bil optimističen, vedel sem, da sem dobro pripravljen. To je bila dobra šola za naslednje igre čez štiri leta, tam upam, da bom naredil dober rezultat. Želim si urediti socialni status, da bom lahko v miru treniral, moj cilj je napredovati v maratonu v dveh, treh letih do državnega rekorda in potem se v Riu uvrstiti v prvo polovico kandidatov za visoka mesta,”
je še dejal Kobe, ki bo čez mesec dni drugič postal očka.