Brazilci računajo na izjemnega kapetana Gibo. Foto: EPA
Brazilci računajo na izjemnega kapetana Gibo. Foto: EPA
Brazilke bodo branile zlato odličje iz Pekinga. Foto: EPA
Pred štirimi leti so bili Američani odlični in so v finalu presenetili visoko favorizirane Brazilce. Foto: EPA
Matej Černič
Matej Černič, zamejski Slovenec, je z Italijo osvojil srebro leta 2004. Foto: EPA

Brazilci, ki so tudi zdajšnji svetovni prvaki, v zadnjih letih veljajo za glavno svetovno odbojkarsko velesilo, a na prejšnjih igrah so morali premoč priznati Američanom, pri katerih je najbolj navdušil Clayton Stanley. Brazilci so odločeni, da bodo srebrno medaljo iz Pekinga oplemenitili z londonskim zlatom, kar bi bila tretja zlata kolajna moške izbrane vrste.

Spored odbojke v Londonu

Nosilci medalj iz Pekinga 2008



Najuspešnejše države OI:
Moški:
Sovjetska zveza (3-3-1)
ZDA (3-0-1)
Brazilija (2-2-0)
Ženske:
Sovjetska zveza (4-2-0)
Kuba (3-0-1)
Japonska (2-2-1)

Pravila odbojke

ZDA so v Pekingu lepo presenetile, tudi v Londonu pa ne veljajo za glavne favorite, ampak so med resnimi kandidati za stopničke. Brazilija in ZDA so slavile na petih od zadnji sedmih iger. Brazilijo bo na turnirju znova vodil Bernardo Rezende, ki na klopi sedi že enajst let, veliko pa bo odvisno od izkušenega Gibe, ki je bil ključni mož pri osvojitvi brazilskega zlata leta 2004 v Atenah.
Slovenec že dobitnik medalje
Brazilska izbrana vrsta od pekinške zasedbe ni doživela veliko sprememb. Še vedno je eden izmed glavnih selektorjev sin Bruno, zato pa pri Američanih manjka kapetan Lloy Ball, ki se je po prejšnjih igrah upokojil. Od evropskih reprezentanc se največ pričakuje od Rusije, Poljske, na čelu z mladim Bartoszem Kurekom, in Italije. V krog kandidatov za odličja po reprezentančni upokojitvi izjemnega Ivana Miljkovića Srbija ne spada več.
Slovenska moška reprezentanca se je prebila na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, a ji na koncu ni uspelo. Turnir so osvojili Bolgari. Prvič bo na igrah nastopila gostiteljica Velika Britanija. Nekaj uspeha, čeprav posrednega, pa je Slovenija že imela v odbojki na olimpijskih igrah. Zamejski Slovenec Matej Černič je z Italijo na igrah v Atenah dobil srebro.
Tudi med dekleti glavne Brazilke
V ženski konkurenci so glavne favoritinje torej Brazilke, ki bodo branile zlato iz Pekinga. To je bilo prvo olimpijsko slavje za Brazilke. Nevarne bodo tudi svetovne prvakinje Rusinje in Italijanke, odpisati pa ne gre niti evropskih prvakinj Srbkinj in Turkinj.
Odbojka je svojo olimpijsko zgodbo začela pisati leta 1964 v Tokiu. V moški konkurenci je prvo zlato osvojila Sovjetska zveza, ki je bila v ženski druga, slavila pa je domača Japonska. Sovjetska zveza je na začetku imela največ uspehov na igrah. Dvanajst ekip je razdeljenih v dve skupini, po štiri iz vsake pa napredujejo v četrtfinale. Tekmovanje bo potekalo v Earls Courti, ki je leta 1948 že gostilo igre. V dvorani je bilo tekmovanje v boksu, gimnastiki, dviganju uteži in rokoborbi.