Za konec izjemne športne poti še
Za konec izjemne športne poti še "zlati olimpijski ugriz". Foto: EPA
Aleksander Vinokurov je v Londonu osvojil drugo olimpijsko medaljo. Srebrn je bil že leta 2000 v Sydneyju. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Na koncu je bil izmed Slovencev najboljši Jani Brajkovič, ki več pričakuje od vožnje na čas. Foto: STA
Danilo Türk
Cestno dirko si je v Londonu ogledal tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Foto: STA
Britanci so ves čas narekovali ritem v glavnini, a so v zadnjem krogu popustili in tako so se za medalje udarili ubežniki. Na sliki na čelu zmagovalec Toura Bradley Wiggins. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Med osmoljenci dirke je bil tudi Fabian Cancellara, ki je dobro dirkal, bil v ospredju, a je nato padel. Švicar je branil srebro iz Pekinga v cestni dirki, bo pa tudi med glavnimi favoriti na kronometru. V vožnji na čas je pred štirimi leti osvojil zlato. Foto: EPA

Potem ko mu ni uspelo osvojiti nobene etape na 99. največji dirki na svetu, Dirki po Franciji, je zimzeleni "Vino", ki bo letos dopolnil že 39 let, poskrbel za izjemno prijetno presenečenje. Vinokurov, ki je bil letos na Touru pomočnik Janija Brajkoviča, je bil pred zlatim odličjem že leta 2000 v Sydneyju, a se je moral zadovoljiti s srebrom in zlato prepustiti moštvenemu kolegu Nemcu Janu Ulrichu.

Kazahstanec, ki je kot prvi kolesar osvojil dve olimpijski medalji na cestni dirki, je skupaj s Kolumbijcem Rigobertom Uranom Uranom v ubežni skupini napadel nekaj manj kot osem kilometrov pred ciljno črto. Ubežnika sta si hitro privozila kar nekaj naskoka in na koncu med seboj obračunala za zlato, kjer pa je Vinokurov z izjemnim manevrom nekoliko presenetil in prehitel Kolumbijca. Z bronom se je okitil Norvežan Alexander Kristoff, ki je bil najhitrejši v sprintu ubežne skupine. Medalja Urana Urana je prva kolumbijska v cestnem kolesarstvu.

Slovencem se ni izšlo po željah
Ves čas je v ubežni skupini vozil tudi Brajkovič, ki je na koncu v času tretjeuvrščenega Kristoffa zasedel 20. mesto. Grega Bole in Borut Božič sta ciljno črto prečkala v glavnini. Dirka se ni končala po slovenskih željah, ki so z dvema dobrima sprinterjema upali na sprint glavnine, Brajkovičeva naloga pa je bila, da je nadziral napade.

"V begu sem bil tako rekoč ves dan. Od starta nisem videl glavne skupine. Upal sem, da nas bodo na koncu ujeli kolesarji skupaj z Božičem in Boletom. Žal so se le najboljši preselili k nam. Ne vem, kaj se je dogajalo zadaj. Škoda, da nam ni uspelo narediti česa drugega. Mislim, da nam ne bi uspelo ujeti ubežnikov, tudi če bi bil sam v glavni skupini," je za Radio Slovenija povedal Brajkovič, ki je poudaril, da ni bilo smisla napadati, saj ni tako močan v sprintu in je bil brez možnosti proti konkurentom.

Bole in Božič sta se dobro počutila
Po koncu dirke sta Brajkovič in Božič med prvimi čestitala Vinokurovu, ki je njun moštveni kolega pri kazahstanski Astani, a posebne evforije po besedah Brajkoviča ob slavju izkušenega "Vina" pri Slovencih ni bilo: "Dirkal sem za Slovenijo, in ne za Astano. Bil bi vesel, če bi naš kolesar postal olimpijski prvak. Sicer imam veliko spoštovanja do Vinokurova, ker je res velik kolesar."

Bole in Božič sta bila ob koncu predvsem razočarana, ker ni bilo sprinta, oba pa sta zatrdila, da sta se v glavnini dobro počutila. "Velika Britanija je naredila vse, kar je lahko. S štirimi oziroma petimi kolesarji je težko nadzirati potek dirke. V zadnjem krogu smo naredili veliko napako, vendar tako pač je v kolesarstvu," je za Radio Slovenija poudaril Bole, Božič, ki je bil prvi slovenski adut, pa je dodal: "Ravno to se je zgodilo, kar sem si najmanj želel. Vsak krog je nekaj kolesarjev napadlo. Žal mi je za zadnji krog, ker sem imel "dobre noge". Nisem pričakoval, da Britancem ne bo uspelo in da bodo v zadnjem krogu upočasnili ritem."

Veliko razočaranje za Britance
Osmoljenci cestne dirke, ki jo je ob progi spremljalo več kot milijon gledalcev, so vsekakor britanski reprezentanti. Prvi favoriti, na čelu z najboljšima z letošnjega Toura Bradleyjem Wigginsom in Chrisom Froomom, so poskusili pripraviti dober položaj najboljšemu sprinterju na svetu Marku Cavendishu in tako narekovali ritem v glavnini, vendar so se ušteli in jim ubežnikov ni uspelo ujeti. Gostitelji iger so pričakovali, da bo izjemna britanska kolesarska zasedba že prvi dan iger začela bero zlatih medalj, a je Cavendish končal le kot 29.

Pred zadnjim vzponom na Box Hill je silovito napadel Phillipe Gilbert, ki si je že privozil kar precej prednosti, a so ga nekaj več kot 40 kilometrov pred ciljem ubežniki ujeli. Narekovanje ritma so nato začeli Španci, v ozadju pa so s pomočjo Avstrijca Bernharda Eisla močno pritisnili Britanci. Domači aduti so kmalu popustili in razlika se je tako ves čas gibala okoli minute, to pa se je na koncu izkazalo tudi za previsok zaostanek in britanske želje po medalji so splavale po vodi.

Cancellara grdo padel
Eden izmed glavnih favoritov za zmago Fabian Cancellara, ki je pred štirimi leti osvojil dve medalji (zlato v kronometru in srebro na cestni dirki), je 15 kilometrov pred ciljem pred ostrim ovinkom nespametno pogledal nazaj in prišel v zavoj s preveliko hitrostjo ter padel. Po nesreči Švicarja se je ubežna skupina nekoliko razredčila.

Kolesarstvo, cestna dirka (M):  
1. A. VINOKUROV KAZ 5:45:57
2. R. URAN URAN KOL isti čas
3. A. KRISTOFF NOR 5:46:05
4. T. PHINNEY ZDA vsi
5. S. LAGUTIN UZB
6. S. O'GRADY AVS
7. J. ROELANDTS BEL
8. G. RAST ŠVI isti
9. J. BAUER AVS
10. L. BOOM NIZ
...
20. J. BRAJKOVIČ SLO čas
45. B. BOŽIČ SLO 5:46:37
78. G. BOLE SLO isti čas