Šiven Je je na 400 m mešano postavila nov svetovni rekord. Foto: EPA
Šiven Je je na 400 m mešano postavila nov svetovni rekord. Foto: EPA
Ji Siling
Ji Siling je v finalu zbrala 103,9 kroga. Foto: EPA
Italijanke so v floretu zasedle prva tri mesta. Foto: EPA
Arsen Galstjan
Trenutek odločitve: Rus Arsen Galstjan je na hrbet vrgel Japonca Hiroakija Hiraoko. Foto: EPA

Moška ekipa Južne Koreje je pred igrami veljala za nesporne favorite v lokostrelstvu, a je v polfinalu morala premoč priznati ZDA. Zlato je na koncu osvojila Italija. Italijani v postavi Michele Frangilli, Marco Galiazzo in Mauro Nespoli so z 219:218 v finalu premagali Američane. Korejci so v tekmi za tretje mesto brez težav ugnali Mehičane.

Kitajci že v prvi disciplini osvojili dve medalji
Kitajska je v Londonu osvojila prvo zlato medaljo. Z zračno puško je slavo pobrala Ji Siling, kitajski uspeh je z bronom zaokrožila Ju Dan. Med obe se je uvrstila Poljakinja Sylwia Bogacka, ki je z Jijevo sicer vodila po kvalifikacijah. Tudi v moški konkurenci je zlato na prvi strelski tekmi odšlo v Azijo. Z zračno pištolo si ga je pristreljal Južni Korejec Džin Džong Oh. Srebro je osvojil Italijan Luca Tesoni, bron pa Srb Andrija Zlatić.

Težka 48 kg, dvignila 205 kg
Drugo zlato dneva je Kitajski priborila dvigovalka uteži Mingjuan Vang. 26-letna Mingjuanova je v kategoriji do 48 kilogramov skupaj dvignila 205 kilogramov, kar je osem kilogramov več kot najbližja zasledovalka Japonka Hiromi Mijake. Tretja je bila Severna Korejka Čun Hva Rjang.

Galstjan do naslova izločil dva favorita
Ruski judoist Arsen Galstjan je v kategoriji do 60 kilogramov z iponom po 40 sekundah ugnal favoriziranega Japonca Hiroakija Hiraoko, s čimer je Rusiji priboril prvo zlato medaljo v Londonu. 23-letni Galstjan je predtem v polfinalu izločil svetovnega prvaka Uzbekistanca Rašida Sobirova, ki je bil na koncu bronast. Drugi bron je pripadel Brazilcu Kitadaiju Felipeju. V kategoriji do 48 kilogramov v ženski konkurenci je Brazilka Sarah Menezes v finalu premagala branilko naslova Romunko Alino Dimutru. Brona sta pripadla Belgijiki Charline van Snick in Madžarki Evi Csernoviczki.

Zlato za 38-letnega Vinokurova
Z dramatičnim razpletom je postregla cestna dirka kolesarjev, ki jo je nekoliko presenetljivo dobil 38-letni Aleksander Vinokurov. Kazahstanec, leta 2007 je padel na dopinškem testu, je v zadnjih sto metrih ugnal Kolumbijca Rigoberta Urana. Bron je pripadel Norvežanu Alexandru Kristoffu. Najboljši Slovenec je bil Jani Brajkovič na 21. mestu.

Trojno slavje Italijank
V floretu so italijanske tekmovalke v sabljanju pobrale vse tri medalje. Najboljša je bila Elisa Di Francisca, ki je po podaljšani igri ugnala Arianno Errigo z 12:11. Tretja je bila Valentina Vezzali.

Jejeva postavila svetovni rekord
Že prvi plavalni finale je navdušil. Ryan Lochte je na 400 m mešano pometel s konkurenco, drugi ameriški zvezdnik Michael Phelps pa je celo ostal brez medalje. Na oder za zmagovalce sta stopila še Brazilec Thiago Pereira in Japonec Kosuke Hagino. Na 400 m prosto je zmagal Kitajec Jang Sun, ki je le za sedem stotink zgrešil svetovni rekord, drugi je bil Južni Korejec Taehvan Park, tretji pa Američan Peter Vanderkaay.

Za plavalni vrhunec je na 400 m mešano poskrbela Šiven Je. Kitajka je s 4:28,43 plavala nov svetovni rekord. Na odru za zmagovalke sta se ji pridružili Američanka Elizabeth Beisel in rojakinja Šuanšu Li. V Ženski štafeti na 100 m prosto so Avstalke osvojile zlato pred Nizozemkami in Američankami.

Danes so v Londonu skupaj podelili 12 kompletov medalj.