Kajakaška družina Dawson - sin Mike je odličen tekmovalec, oče njegov trener, mama pa sodnica na olimpijskih igrah. Foto: EPA
Kajakaška družina Dawson - sin Mike je odličen tekmovalec, oče njegov trener, mama pa sodnica na olimpijskih igrah. Foto: EPA
LeBron James, Carmelo Anthony
LeBron James in Carmelo Anthony nastopata že na tretjih olimpijskih igrah. Foto: EPA

Dawson je v šali dejal, da je po kvalifikacijah razmišljal o vložitvi protesta, a ga je oče Les, ki je njegov trener, umiril in dejal, da bosta v tem primeru oba doma imela zvečer težave. "Bom poskusil, da tista sodnica v nadaljevanju ne bo imela več dela z menoj," je za konec v šali dejal 25-letni kajakaš, ki je kvalifikacije končal na osmem mestu. Polfinale in finale kajakašev bo v Lee Valleyju v sredo. Velik slovenski adut bo na londonskih brzicah Peter Kauzer, ki je bil v kvalifikacijah peti, približno pol sekunde hitrejši kot Dawson.

Schmidt navdušil ameriške košarkarje
Na trening košarkarske reprezentance ZDA je prišel legendarni brazilski ostrostrelec Oscar Schmidt. 54-letni nekdanji izjemni krilni košarkar je bil počaščen, da ga poznajo tudi mlajši košarkarji, ki ga niso nikoli videli igrati. Z njim se je želel slikati tudi superzvezdnik Kobe Bryant, ki je nekaj let kot otrok živel v Italiji, tedaj pa je na Apeninskem polotoku blestela brazilska "Mao Santa" (sveta roka). Schmidt velja za enega najboljših strelcev vseh časov. V svoji karieri naj bi dosegel skoraj 50.000 točk in je najboljši strelec svetovnih košarkarskih prvenstev.

Anthony in James proti Sternovi ideji
Komisar Lige NBA David Stern razmišlja o starostni omejitvi za košarkarje na olimpijskih igrah. S tem ne bi mogel noben košarkar iz najmočnejše lige na svetu nastopiti na treh igrah. Zamisel Sterna mora sicer potrditi Fiba, proti ideji pa so številni košarkarji. "To je nepozabna izkušnja. Odraščal sem ob spremljanju olimpijskih iger in nikoli ne bi zavrnil nastopa na takem dogodku," je povedal Carmelo Anthony, LeBron James pa je dodal: "Nisem za, saj imam že 27 let." Zvezdnika ameriške reprezentance v Londonu igrata že na tretjih igrah. V Atenah sta osvojila bronasto medaljo, v Pekingu pa zlato. Do zdaj je na treh igrah v ameriškem dresu nastopil še legendarni center Spursov David Robinson (1988, 1992, 1996).

Tudi Žibrat med novinarji rekorderji
Mednarodno združenje športnih novinarjev je predstavilo svoje olimpijske rekorderje, novinarje, ki so se udeležili že številnih olimpijskih iger. Med predstavniki sedme sile je na prvem mestu Šved Anders Andersö. Njegov števec OI se je v Londonu ustavil pri 24, doslej je bil že na 13 poletnih in 11 zimskih igrah. Sledita Kanadčan Richard Garneau s 23 (12 + 11), tretji je Britanec John Jackson z 22 (12 + 10). Na tem seznamu je med novinarji, ki so zbrali vsaj deset olimpijskih nastopov, tudi en Slovenec: televizijski kolega Miha Žibrat s 15 OI (8 + 7).