Chris Hoy je v ekipnem šprintu in keirinu ubranil naslova iz Pekinga. Foto: EPA
Chris Hoy je v ekipnem šprintu in keirinu ubranil naslova iz Pekinga. Foto: EPA
Alistair Brownlee
Alistair Brownlee je z britansko zastavo peš prečkal ciljno črto. Foto: Reuters
Behdid Salimikordasiabi
Iranec Behdid Salimikordasiabi je svetovnemu naslovu dodal še olimpijskega. Foto: Reuters
Matthias Steiner
Utež je pokopala Matthiasa Steinerja. Foto: EPA

36-letni Hoy, nosilec britanske zastave na odprtju, je zmagal v keirinu, kar je njegova sedma olimpijska medalja. Toliko jih ima tudi Bradley Wiggins, a le štiri zlate. Hoy je tesno ugnal Nemca Maximiliana Levyja, medtem ko sta si bron razdelila Novozelandec Simon van Velthooven in Nizozemec Teun Mulder, ki ju ni mogel ločiti niti fotofiniš.

Britanski uspeh na stezi je dopolnila 20-letna Laura Trott, ki je slavila v omniumu. Povsem britanski dan pa je preprečila Avstralka Anna Meares z zmago v šprintu. A tudi tu je bila druga domačinka Victoria Pendleton.

Brata Brownlee osvojila triatlonski medalji

Prvo torkovo britansko zlato je osvojil Alistair Brownlee, ki je v triatlonu v Hyde Parku prvi prečkal ciljno črto. Drugi je bil Španec Javier Gomez, tretji pa Alistairjev mlajši brat Jonathan. Slednji se je vse do konca boril za naslov olimpijskega prvaka, nato pa ga je doletela 15-sekundna kazen v boksu, ker je po plavalni preizkušnji prehitro sedel na kolo. Britanci so kolajno v triatlonu osvojili prvič, odkar je šport postal del olimpijskih iger leta 2000 v Sydneyju. Svetovni prvak Alistair Brownlee se je 'odlepil' od Gomeza po 2,5 kilometra teka, njegova zmaga nikoli ni bila pod vprašajem. Na koncu je imel še dovolj časa, da je nekaj metrov pred ciljem zgrabil britansko zastavo in z njo prečkal ciljno črto.

Britanski konjeniki prekinili 40-letno nemško vladavino
Velika Britanija
slavi tudi jahače Carla Hesterja, Lauro Bechtolsheimer in Charlotte Dujardin, ki so v dresuri (ekipno) osvojili zlato, potem ko so prekinili 40-letno nemško vladavino v tej disciplini. Nemci so se tokrat morali zadovoljiti s srebrom, medtem ko so bili Nizozemci bronasti.

Preberite si še o torkovem dogajanju v gimnastični dvorani in na atletskem stadionu.

Na "deski" najboljša Nizozemec in Španka
Še ene kolajne so se Britanci razveselili tudi v jadranju. V razredu RS:X (jadranje na deski) je bil najboljši Nizozemec Dorian van Rijsselberge (15 točk), drugi je bil Britanec Nick Dempsey (41), tretji pa Poljak Przemyslaw Miarczynski. V ženski konkurenci je slavila Španka Marina Alabau Neira (26 točk), druga je bila Finka Tuuli Petaja (46), tretja pa Poljakinja Zofia Noceti-Klepacka.

Kitajkam ekipna tekma
Brez presenečenj se je končal namiznoteniški turnir med ženskimi ekipami. Zmaga je šla na Kitajsko, ki je s 3:0 porazila Japonsko. Kitajci so do zdaj pričakovano osvojili vse tri zlate medalje na igrah. Veliki favoriti so seveda tudi v moški ekipni tekmi.

V Iranu so doma močni fantje
Rokoborcem (grško-rimski slog) so podelili medalje v kategorijah do 66 in 96 kilogramov. V prvi se je z zlatom okitil Južni Korejec Hjeonvo Kim, v drugi pa Iranec Ghasem Gholamreza Rezaei. Iran je dominiral tudi v dvigovanju uteži v kategoriji nad 105 kilogramov. Novi olimpijski prvak Behdad Salimikordasiabi je dvignil 455 kg, njegov rojak Sajad Anouširavani je bil srebrn s 449. Bron je šel z Ruslanom Albegovom (448 kg) v Rusijo. Branilec naslova iz Pekinga Nemec Matthias Steiner je pri poskusu dviga v potegu padel na hrbet, utež je padla nanj, a se je k sreči končalo brez poškodbe, saj je sam odkorakal z odra. Tekmovanja seveda ni nadaljeval.

Zaharov presenetil Kitajca
Svetovni prvakinji Natalija Iščenko in Svetlana Romašina sta nadaljevali rusko prevlado v sinhronem plavanju. Rusinji sta slavili pred Špankama in Kitajkama. Tudi pri skokih v vodo z deske je šla zlata medalja v Rusijo. Zanjo je poskrbel Ilja Zaharov, ki je ugnal dva Kitajca, tudi aktualnega svetovnega prvaka Kai Čina, tokrat srebrnega.