Anthony Joshua (levo) je vzhajajoča zvezda svetovnega boksa. Foto: EPA
Anthony Joshua (levo) je vzhajajoča zvezda svetovnega boksa. Foto: EPA

22-letni Joshua je v finalu premagal branilca naslova Italijana Roberta Cammarelleja. Slednji je imel pred zadnjo rundo tri točke prednosti, ki pa jih je Joshua izničil. Končni izid je bil 18:18, tako da je odločalo tako imenovano "count back" pravilo, kjer se upoštevajo vse točke - z 48:45 je slavil Britanec. 198 cm visoki Joshua se je z boksom resneje začel ukvarjati šele pred štirimi leti.

Britanci najuspešnejša boksarska sila
S tretjim zlatom je Velika Britanija postala najuspešnejša boksarska država v Londonu, saj sta že prej prvaka postala še Luke Campbell in Nicola Adams. Cammarelle pa je s srebrom dopolnil zbirko olimpijskih kolajn, saj ima poleg zlata iz Pekinga še bron iz Aten. Poleg odločitve v najprestižnejši kategoriji so se z naslovom prvaka okitili komaj 18-letni Kubanec Robeisy Ramirez (do 52 kg), Ukrajinec Vasilj Lomačenko (do 60 kg), Kazahstanec Serik Sapijev (do 69 kg) in Rus Jegor Mehončev (do 81 kg).

Japonci dočakali rokoborsko zlato po 24 letih
Rokoborcem so podelili medalje v kategorijah do 66 in 96 kilogramov (prosti slog). V lažji je Japonec Tacuhiro Jonemicu priboril svoji domovini prvo zlato po 24 letih, v težji pa je slavil Američan Jacob Stephen Varner.

Zadnje medalje Litovki, Britanki in Brazilki
Češki gorski kolesar Jaroslav Kulhavy je svetovnemu naslovu v krosu dodal še olimpijskega, medtem ko je bil zadnji komplet medalj na londonskih olimpijskih igrah podeljen tekmovalkam v modernem peteroboju, kjer je slavila Litovka Laura Asadauskaite pred Britanko Samantho Murray in Brazilko Yane Marques.