V dvojicah sta slavila Jun Caj in Hajfeng Fu. Foto: EPA
V dvojicah sta slavila Jun Caj in Hajfeng Fu. Foto: EPA
Dan Lin
Veliko veselje Dana Lina, ki mu je uspelo ubraniti olimpijsko zlato iz Pekinga. Foto: Reuters
Lulu Džov je dosegla svetovni rekord. Foto: EPA

Kitajski zvezdnik Dan Lin je v še eni badmintonski klasiki ubranil naslov olimpijskega prvaka po novi zmagi nad večnim rivalom Čong Lijem s 15:21, 21:10 in 21:19. Li je začel silovito in še povečal možnosti Malezijcev za prvo olimpijsko zlato, nato pa je 28-letni Lin le prevladal in slavil po 79 minutah dvoboja. Tudi bronasto kolajno je osvojil Kitajec, v boju za tretje mesto je Čen Long z 21:15, 15:21 in 21:15 premagal Južnega Korejca Li Hjun Ila, ki je še na drugih olimpijskih igrah izgubil mali finale. Lin je kot prvi ubranil olimpijski naslov.

V finalu moških dvojic sta Jun Kaj in Hajfeng Fu, ki sta štirikrat že postala svetovna prvaka, v finalu premagala dansko dvojico Mathias Boe/Carsten Mogensen. Bron sta Južni Koreji priigrala Džae Sung Čung in Jong Dae Li.

Madžar pred Britancema
Na konju z ročaji je Madžar Krisztian Berki prehitel dva domača telovadca. Srebro je osvojil Louis Smith, bron pa Max Whitlock. Na parterju je bil najboljši Kitajec Kaj Zou, drugi je bil Japonec Kohei Učimura, tretji pa Rus Denis Abljazin.

V ženski konkurenci so podelili medalje v preskoku. Slavila je Romunka Sandra Raluca Izbasa, druga je bila Američanka Mc Kayla Maroney, tretja pa Rusinja Marija Paseka.

Svetovni rekord in prva ženska armenska medalja
Kitajka Lulu Džov je zlato kolajno v dviganju uteži v kategoriji nad 75 kg osvojila z novim svetovnim rekordom (333). Drugo mesto je zasedla Tatjana Kaširina. Rusinja je najprej dvignila nov svetovni rekord (332), a je nato Džovova še izboljšala izid. Bron je osvojila Hripsime Huršudjan, ki je kot prva Armenka osvojila olimpijsko medaljo.

Džin do drugega zlata v Londonu
Južnokorejski strelec Džongoh Džin je uprizoril fantastično vrnitev in po velikem zaostanku vendarle ubranil zlato v streljanju s pištolo na 50 metrov. Džin je finale začel z zaostankom sedmih točk za rojakom Jungom Čoijom, ki pa se je v zaključku pod pritiskom zlomil. Džin je slavil že uvodni dan iger z zračno pištolo na 10 metrov.

Ainslie še četrtič zlat
V Weymouthu so v jadranju podelili dva kompleta odličij. V zadnji regati je v finnu Benu Ainslieju uspelo prehiteti Danca Jonasa Hogha Christensena in tako je Britanec osvojil četrto zlato odličje, s čimer je najuspešnejši jadralec na olimpijskih igrah.

V zvezdi sta Švedski zlato kolajno prijadrala Fredrik Loof in Max Salminen. Srebrnega odličja sta se veselila Britanca Iain Percy in Andrew Simpson, bronasto medaljo pa sta Braziliji prijadrala Robert Scheidt in Bruno Prada.

Kljub padcu do zlata
Danec Lasse Norman Hansen je na olimpijskih igrah v Londonu osvojil zlato kolajno v kolesarstvu na stezi. Najboljši je bil v tako imenovanem omniumu, ki združuje šest disciplin. Hansen, ki je v eni izmed šestih voženj celo padel, je zlato osvojil s 27 točkami. Srebro si je z 29 točkami prikolesaril Francoz Bryan Coquard, bron pa s 30 Britanec Edward Clancy.

Kitajka Minšja Vu je zmagala v skokih v vodo s trimetrske deske. Za zmago je v petih skokih zbrala 414 točk, srebro je osvojila njena rojakinja Ži He (379,20), bron pa Mehičanka Laura Sanchez (362,40). Kitajki sta predtem skupaj prišli še do naslova v sinhronih skokih s trimetrske deske.

Iransko in rusko slavje v rokoborbi
Iranski rokoborec Hamid Sorjan Reihanpur je osvojil zlato kolajno v grško-rimskem slogu v kategoriji do 55 kilogramov. Iranec je v finalu s 3:0 premagal Azerbajdžanca Rovšana Bajramova. Bron sta osvojila Madžar Peter Modos in Rus Mingijan Semenov.

Ruski rokoborec Roman Vlasov je dobil zlato kolajno v grško-rimskem slogu v kategoriji do 74 kilogramov. Rus je v finalu premagal Armenca Arsena Džulfalakjana. Bron sta osvojila Emin Ahmadov iz Azerbajdžana in Aleksandr Kazakevič iz Litve.

Z ekipno tekmo v floretu se je končalo sabljanje na teh igrah. Zadnjo zlato kolajno so osvojili Italijani, srebro so si okoli vratu obesili Japonci, bron pa Nemci.