Jacques Rogge je ostajal neomajen. Foto: EPA
Jacques Rogge je ostajal neomajen. Foto: EPA

Minuto molka kot primeren spomin na 11 ubitih izraelskih športnikov med igrami v Nemčiji leta 1972 so zahtevali Izrael, ZDA in Nemčija, a Rogge meni, da bo Mok to naredil na ustrezen način, vendar ne med slavnostnim odprtjem prihajajočih iger. "Menimo, da odprtje iger in s tem povezano vzdušje nista primerno prizorišče za spomin na takšne tragične dogodke," je prepričan Jacques Rogge.

Željo izrazil tudi Barack Obama
Predsednik Moka je poudaril, da olimpijska organizacija pripravlja spominsko slovesnost za ubite športnike že med igrami v Londonu 6. avgusta, pripravili pa bodo tudi slovesnost v Nemčiji ob obletnici tragičnega napada 5. septembra. Rogge je ostal neomajen tudi potem, ko je željo oziroma zahtevo po minuti molka podprl tudi ameriški predsednik Barack Obama. Rogge je ob tem dejal, da v Moku pozorno prisluhnejo pobudam politikov, a odločitve sprejemajo sami.

Prva slovesnost že čez en teden
Že na začetku OI v Londonu pa bodo prireditelji iger v nedeljo izvedli krajšo spominsko slovenost v vzhodnem Londonu, ki se je bosta udeležila tudi župan mesta Boris Johnson in vodja izraelske odprave na OI Efraim Zinger.