Američan Matthew Emmons je v Pekingu pri zadnjem strelu nepričakovano ustrelil le štirico in omogočil bron Rajmondu Debevcu. Foto: Reuters
Američan Matthew Emmons je v Pekingu pri zadnjem strelu nepričakovano ustrelil le štirico in omogočil bron Rajmondu Debevcu. Foto: Reuters
Debevec že osmič na olimpijskih igrah
Debevec in Čop še na nobene OI nista šla uživat

49-letni Rajmond Debevec, nosilec zlatega in bronastega odličja iz Sydneyja in Pekinga z malokalibrsko puško v trojnem položaju, je v zadnjem letu znova konkurenčen najboljšim strelcem na svetu. Na lanskem avgustovskem evropskem prvenstvu v Beogradu je v velikem slogu osvojil zlato odličje z malokalibrsko puško leže, tudi v tej sezoni pa je na nekaterih tekmah dokazal svoje mojstrstvo, predvsem na zadnji za svetovni pokal v Münchnu, kjer se je uvrstil v veliki finale.

Letos najbolje tekmoval Campriani
Zaradi starostne daljnovidnosti bo v Londonu izpustil tekmo z zračno puško in se preizkusil "samo" v obeh disciplinah z malokalibrsko puško v trojnem in ležečem položaju.
Debevec je v zadnjih mesecih preživel nemirno obdobje. Povzročili so ga nepridipravi, ki so mu konec aprila ukradli malokalibrsko puško z vsemi edinstvenimi dodatki. Zmagovalec 27 tekem za svetovni pokal je v zadnjem mesecu v celoti konfiguriral svojo puško, na olimpijskih igrah pa na nepredvidljivem strelišču v vzhodnem delu mesta na obeh tekmah obljublja boj do zadnjega diha.
Konkurenca je močna. V tej sezoni po dosežkih nekoliko odstopa Italijan Niccolo Campriani (zmagovalec treh tekem za svetovni pokal v trojnem položaju), a krog favoritov je izjemno širok: Kitajca Tao Vang in Činan Žu, Američan Matthew Emmons, Ukrajinec Sergij Kuliš, Norvežan Ole Magnus Bakken, Srb Nemanja Mirosavljev, Švicar Simon Beyeler ...

Olimpijski debi Mačka in Dvoršakove
Tekmovalec v trapu Boštjan Maček je lani na evropskem prvenstvu v Beogradu z bronastim odličjem izpolnil kvoto za svoj krstni olimpijski nastop. Prekmurski strelec v tej sezoni še ni dosegel vidnih rezultatov, še najboljši je bil ravno v Londonu, kjer je na tekmi za svetovni pokal zasedel 31. mesto.
Živa Dvoršak bo prav tako novinka na olimpijski sceni. Ljubljančanka je že v mladinski konkurenci veljala za pravi diamant. Na februarskem evropskem prvenstvu v finskem Vierumäkiju je z zračno puško zasedla sedmo mesto - po kvalifikacijah je celo vodila - in si izborila olimpijski nastop. Komaj 21-letna študentka fakultete za matematiko in fiziko bo londonska nastopa z zračno puško in nekoliko manj z malokalibrsko v trojnem položaju izkoristila predvsem za nabiranje prepotrebnih izkušenj, čez štiri leta v Riu de Janeiru pa bi že lahko bila močan adut.

Nadaljevanje kitajske prevlade?
V Pekingu so bili najuspešnejši Kitajci s petimi zlatimi kolajnami. Štirje bodo branili svoje naslove v Londonu - Li Du (trojni položaj, ženske), Vei Pang (zračna pištola, moški), Venjun Guo (zračna pištola, ženske) in Jing Čen (pištola, 25 metrov, ženske). Američanka Kim Rhode bo lovila medaljo na petih olimpijskih igrah zapored. V Atlanti in Atenah je bila v dvojnem trapu zlata, v Sydneyju pa bronasta. Pred štirimi leti je osvojila srebro v skeetu.

Debevec že osmič na olimpijskih igrah
Debevec in Čop še na nobene OI nista šla uživat