Rajmond Debevec bo eden izmed treh slovenskih strelcev na letošnjih olimpijskih igrah. V Londonu bosta tekmovala še Boštjan Maček in Živa Dvoršak. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rajmond Debevec bo eden izmed treh slovenskih strelcev na letošnjih olimpijskih igrah. V Londonu bosta tekmovala še Boštjan Maček in Živa Dvoršak. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rajmond Debevec
Vrhunec kariere: leta 2000 je bil Debevec olimpijski prvak. Foto: EPA
Pri 49 letih je še vedno odlično pripravljen, priznava pa, da ima vedno več težav z vidom. Foto: MMC RTV SLO
Rajmond Debevec
Spomin na Peking 2008, kjer je Rajmond Debevec po srečnem razpletu osvojil bron. Foto: Reuters
Vladimir Lisin
Jeklarski magnat Vladimir Lisin je najbogatejši človek v Rusiji in predsednik Evropske strelske zveze in bi lahko naredil več za popularnost strelstva. Foto: EPA
Rajmond Debevec in Marjan Fortin
V pogovoru z Marjanom Fortinom, ki bo v Londonu za TV Slovenija komentiral strelska tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

49-letni Debevec ima dve olimpijski medalji v trojnem položaju. V Sydneyju 2000 je bil zlat, v Pekingu 2008 bronast. Letos naj bi imel več možnosti v disciplini 60 metrov leže. Čeprav so mu pred kratkim tatovi ukradli puško, s katero je v Pekingu osvojil medaljo, se je 25. maja v Münchnu po dolgem času spet prebil v finale tekme svetovnega pokala. Vse kaže, da je pravi čas ujel vrhunsko formo.

Rajmond Debevec bo gost sobotnega popoldneva na prvem programu TV SLO.


Konec maja ste se na tekmi svetovnega pokala v Münchnu z malokalibrsko puško v trojnem položaju po treh letih spet uvrstili v finale. Ob vseh težavah, ki ste jih imeli, je bilo najbrž to kar presenečenje, kajne?
Zadovoljen sem. Že kar nekaj časa se mi ni uspelo uvrstiti v finale. Po vrnitvi iz Londona sem imel težave, ker sem ostal brez puške. Imam sicer kvalitetno rezervno puško, ampak manjkajo mi še nekateri rezervni deli. Enega pomembnejših delov, kljuko za ramo, sem dobil tik pred tekmo v Münchnu in to je bil mogoče eden od kamenčkov v mozaiku. Tudi v disciplini leže, kjer potihoma gojim visoke upe za olimpijske igre, sploh ker sem bil lani evropski prvak, sem dosegel soliden rezultat.

Kje sploh lahko kupite te pomembne rezervne dele?
Te stvari, ki jih jaz uporabljam, v mislih imam kljuko in nastavljiv merek, že več kot deset let ne izdelujejo. To kljuko sem dobil iz trgovine v Švici, nastavljiv merek pa sem s pomočjo kolega iz Nemčije 'zvohal' v neki spletni trgovini v Düsseldorfu in zdaj čakam pošiljko. Potem bi bila puška popolna. Še vedno pa nisem izgubil upanja, da mi vrnejo mojo ukradeno tekmovalno puško. Kriminalisti imajo sledi in morda jim bo uspelo. Lep del ukradenega blaga sem že dobil nazaj, žal pa ne puške, s katero sem osvojil olimpijsko medaljo.

Nastopili boste že na osmih olimpijskih igrah. Boste s tem rekorder med strelci?
Latvijec Afanasijs Kuzmins je tudi osemkrat nastopal na olimpijskih igrah, ampak dobil je wild card, tako da bo v Londonu nastopil devetič in ga letos ne bom mogel ujeti. To je lahko neka spodbuda za naslednje igre. On je 15 let starejši od mene, imam še nekaj zaloge.

Zdi se, kot da ste strelci neuničljivi. Kaj je pravzaprav vaša največja težava zdaj, ko se bližate 50 letom?
Predvsem vid. Za telesno pripravljenost dobro skrbim. Treniram veliko, motivacije mi ne zmanjka. Glavni problem so oči. ni več ostre slike in se poruši ves sistem proženja.

Na tekmi morate biti povsem zbrani. Tudi navzven delujete vedno mirno, toda menda se pred tekmo radi prepirate ...
Ja, adrenalin je treba nekako porabiti. To je dober način, čeprav nimam prav veliko kandidatov, ki bi mi pri tem pomagali.

Najbrž je potem priročna "žrtev" trener Lojze Mikulič?
Recimo, ampak me dobro pozna in me skanalizira.

Imate kakšne posebne metode, da se na tekmi zberete?

Šolskih metod iz knjig ne uporabljam, sem pa skozi pogovor ugotovil, da so posamezni elementi, ki jih uporabljam, del avtogenega treninga.

Lahko vplivajo na trening vsakdanje malenkosti, na primer manjši prepir z ženo ali s sosedom?
Vsekakor je veliko bolje oditi na priprave, kjer lahko odklopiš vse moteče dejavnike. Enostavno moraš odmisliti vse in doma je to malo težje.

Vreme, zlasti veter, igra pomembno vlogo na tekmovanjih. Pred kratkim ste bili tudi v Londonu na strelišču, kjer bodo potekali olimpijski boji. Kakšne so izkušnje?
Aprila smo nastopali v Londonu na pripravljalnem tekmovanju za olimpijske igre. Doživeli smo obupno angleško vreme. Bil je močan veter, deževalo je, hladno je bilo. To je bilo aprila, tako da računam, da se kaj takšnega avgusta ne more ponoviti, vsaj pri temperaturah, čeprav nekateri pravijo, da je tudi to mogoče. Kar zadeva veter, je to del naše igre. Kdor zna obvladati razmere, je v prednosti, zato bom v prvi skupini, ki bo odpotovala v London 16. julija. To je približno 14 dni pred prvim nastopom, da bom lahko preizkusil strelišče v različnih razmerah.

Zakaj strelstvo ni tako popularno kot na primer pikado, kjer tekmovanja prenašajo na Eurosportu?
Zelo kritičen sem do vodstva naše mednarodne strelske zveze ISSF. Ne vem, ali so zaspali na lovorikah. To težko, ker nimajo nobenih lovorik. Čas jih je že zdavnaj povozil. Sicer se uveljavlja ISSF-TV, ki pa ga spremljajo le tisti, ki jih neposredno zanima. Menim, da je mogoče strelstvo zelo dobro prikazati na televiziji, ker je pri nas veliko elektronike, ki je povezana s televizijsko tehniko in bi se dalo to dobro predstaviti.

Poleg tega so v vodstvu krovne organizacije bogati ljudje!
Predsednik Evropske strelske zveze je najbogatejši Rus Vladimir Lisin. Njegova vrednost premoženja naj bi bila 25 milijard dolarjev, predsednik Svetovne strelske zveze pa je Mehičan Olegario Vazquez, ki je eden najbogatejših Mehičanov. Vemo, da je najbogatejši Zemljan tudi Mehičan, in če si v tem rangu, si dovolj bogat, da lahko vlagaš v šport. Žal se to ne dogaja. Ne vem, zakaj. Morda zaradi pomanjkanja idej ali utrujenosti. Vasquez je predsednik že več kot 30 let. Bistvenega napredka ni. Razen občasnih groženj, da bomo zaradi manjšega zanimanja medijev in sponzorjev zbrisani s programa olimpijskih iger, se v teh naših krogih ne dogaja nič zanimivega.

Zakaj ste takrat, ko je bil George Bush ameriški predsednik, bojkotirali tekme v ZDA?
No, nisem jih bojkotiral, enostavno se jih nisem želel udeležiti, ker mi politika ni bila všeč in se mi je zdelo neprimerno in neprijetno potovati v deželo, ki, tako se je zdelo takrat, ne spoštuje človekovih pravic. Načeloma sicer ne mešam politike in športa. Če bi bile takrat olimpijske igre v ZDA, bi se jih seveda udeležil.