Francozi so si po zadnjem pisku sirene dali duška. Foto: EPA
Francozi so si po zadnjem pisku sirene dali duška. Foto: EPA
Michel Guigou
Michel Guigou je bil s petimi goli najboljši francoski strelec. Foto: EPA

Po izenačenju na 7:7 v 19. minuti je Francija povedla in vodstva, čeprav minimalnega, ni več izpustila iz rok. Francozi so nekajkrat ušli na tri gole razlike, Švedom pa se ni uspelo približati na manj kot -1.

Zadnja priložnost se je Švedski ponudila v končnici, ko je dobro minuto pred koncem Niclas Ekberg znižal na 20:21, a je nato na drugi strani odločilni zadetek za +2 zabil Luc Abalo. Michel Guigou je bil s petimi zadetki najučinkovitejši Francoz, medtem ko je pri Švedih šestkrat zadel Ekberg, ki je bil s 50 goli najboljši strelec turnirja. Francoski vratar Thierry Omeyer je ubranil 11 od 32 strelov (34 %), njegov kolega na švedski strani Johan Sjöstrand pa je bil celo nekaj uspešnejši (13/35 - 37 %).

Slovo zlate generacije v velikem slogu
Zlata francoska generacija, vladarica velikih tekmovanj zadnjih let, je tako potrdila, da je bilo 11. mesto z januarskega evropskega prvenstva le ogrevanje in priprava za vrhunec leta, na katerem so osvojili tisto, po kar so prišli. Za številne francoske ase, kot so Jerome Fernandez, Didier Dinart, Thierry Omeyer, Bertrand Gille, je bila to verjetno zadnja reprezentančna tekma. Poslovili so se res v velikem slogu. Na drugi strani je Švedska po letih 1992, 1996, 2000 izgubila še četrti olimpijski finale. Finale je imel tudi močan slovenski pridih, saj sta jo sodila Slovenca Peter Ljubič in Nenad Krstić.

V tekmi za tretje mesto je Hrvaška s 33:26 premagala Madžarsko.

ROKOMET (M)

Finale:
FRANCIJA - Švedska 22:21 (10:8)
Guigou 5, Abalo, Barachet in Narcisse 4, Fernandez 2, Accambray, Karabatić in Sorhaindo 1; Ekberg 6, Larholm 5, Andersson 3, Ekdahl du Rietz, Källman in Petersen po 2, Nilsson 1.

Sedemmetrovke: 3/4; 2/2
Izključitve: 4 min; 8 min

Tekma za 3. mesto:

HRVAŠKA - Madžarska 33:26 (19:14)
Čupić 8, Lacković 7, Duvnjak 6; Harsanyi 7, Nagy 6, Putics 5.