Kraljica Elizabeta II. skupaj z možem Philippom ob prihodu olimpijske plamenice. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. skupaj z možem Philippom ob prihodu olimpijske plamenice. Foto: EPA
Steven Redgrave
Bakla je bila na reki Temzi v rokah veslača Stevena Redgrava, petkratnega olimpijskega šampiona. Foto: EPA

Torkovo pot je bakla začela v Oxfordu, prvi nosilec pa je bil nekdanji tekač Roger Bannister. Baklo je v svoje roke vzela tudi mednarodna in britanska veslaška legenda Steve Redgrave, ki jo je prevzel v mestu Henley, nato pa jo s čolnom - v eni roki je držal baklo, v drugi pa veslo - popeljal preko Temze.

Olimpijski ogenj je po obisku pri kraljici v Windsorju obiskal še številne druge angleške kraje, svojo torkovo pot pa bo končal v Readingu. Olimpijska bakla je iz Grčije na Otok prispela 18. maja. Do konca poti - ob začetku iger 27. julija - bo opravila 12.875 kilometrov, iz rok v roke pa si jo bo podalo 8.000 tekačev in tekačic.

Šarapova bo nosila rusko zastavo
Ruska tenisačica Marija Šarapova bo nosilka ruske zastave na odprtju olimpijskih iger v Londonu. "Novico o tem mi je najprej sporočil predsednik ruske teniške zveze Šamil Tarpiščev. Presrečna sem, čeravno sem najprej pomislila, da to ni res. Počutim se počaščeno," je dejala Šarapova, ki ima v svoji teniški biografiji štiri zmage na turnirjih za grand slam. Lepa Rusinja se bo novembra poročila z nekdanjim slovenskim košarkarskim reprezentantom Aleksandrom Vujačićem.