Ruta Meilutyte je na odru za zmagovalke jokala kot dež. Foto: EPA
Ruta Meilutyte je na odru za zmagovalke jokala kot dež. Foto: EPA
Ruta Meilutyte
Na koncu je pred Američanko Rebecco Soni slavila za osem stotink sekunde. Foto: EPA
Ruta Meilutyte
Litva je dobila prvo zlato olimpijsko medaljo v plavanju. Foto: EPA

Zmaga 15-letne Litovke Rute Meilutyte, ki se je pred leti po smrti mame z očetom preselila v Anglijo, kaže, da lahko olimpijske igre še vedno spišejo srce parajoče zgodbe.
Že začetek preizkušnje na 100 metrov prsno je kazal na to, da bo zgodba dramatična.

Že štart je bil nenavaden
Američanka Breeja Larson se je kar naenkrat znašla v bazenu, zaradi prehitrega štarta je niso diskvalificirali, ker je očitno šlo za tehnično napako. Čakanje. Minute so tekle, to pa mlade Rute očitno ni zmotilo. Plavala je resda nekoliko počasneje kot v polfinalu, ko je postavila evropski rekord, toda 1:05,47 je bilo več kot dovolj za zlato.

Tudi novinarji so imeli malo informacij
Po njeni zmagi je v t.i. mešani coni, kjer novinarji čakamo na plavalce, završalo! Ne, niso kričali Litovci, ki jih je bilo komaj za vzorec, ampak Kitajci. Očitno so si oddahnili, da Američani niso osvojili še enega zlata. Nato se je začelo iskanje litovskih novinarjev. Povejte nam kaj o Ruti. Za začetek pa, kako izgovorimo njen priimek. To je še šlo: Mejlutite. Nato pa praktično nobenih informacij. Razen tega, da je eden od italijanskih kolegov opazil, da ima nohte nalakirane v barvah litovske zastave. Kar pa se je pozneje izkazalo za ne čisto resnično.

Po smrti mame selitev na Otok
Ena od litovskih novinark mi je v polomljeni angleščini skušala razložiti, da ne ve veliko o Ruti, da se je z njo pogovarjala le nekajkrat. Potem pa je dodala: "Vprašaj kar njo, odlično govori angleško." Ruta že tri leta živi in trenira v Angliji, v znanem plavalnem centru v Plymouthu. Po smrti mame se je Rutin oče odločil, da si bo poiskal službo na Otoku, novo priložnost je tako dobila tudi Ruta, ki jo je trener Jon Rudd od kravla usmeril k prsnemu slogu.

Ganljiva podelitev medalj
Novopečena olimpijska prvakinja, ki je marca dopolnila 15 let, je na zmagovalnem odru jokala kot deklica, ki so ji vzeli najljubšo igračo. Bilo je ganljivo. Po zmagi v nobenem intervuju ni zmogla povedati nič kaj dosti. Dobro uro po tekmi pa je sestavila nekaj besed:
"V tekmo sem vložila vso svojo moč, ko sem se dotaknila roba bazena, nisem čutila ničesar. Še vedno ne morem verjeti, zdi se mi, da sanjam. Še vedno sem v šoku. Pozitivnem." Šokirana olimpijska prvakinja ni znala odgovoriti niti na vprašanje, komu posveča zmago.

Upa na večjo priljubljenost plavanja
A tudi v materinščini preprosto ni našala besed. Litovski kolegi, ki so bili tako prijazni, da so nam obljubili prevod intervuja so po koncu dejali le, da je najbolje odgovorila na vprašanje, če je čutila, da se ji približuje Američanka Rebbeca Soni. Vprašanju je pritrdila, sicer pa ne ve, kaj bo z nagrado in upa, da bo zdaj plavanje v košarkarski državi bolj priljubljeno. Prva zlata plavalna medalja za Litvo je vsekakor dober razlog za to, predvsem pa je razlog Ruta, ki pooseblja presenečene in presrečne olimpijske zmagovalce.