Grant Hackett je v sila uspešni karieri osvojil tri zlate olimpijske medalje ter 10 naslovov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Grant Hackett je v sila uspešni karieri osvojil tri zlate olimpijske medalje ter 10 naslovov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Carl Lewis
S štirimi zlatimi medaljami na OI-jih v isti disciplini se lahko pohvalita le Američana Carl Lewis (skok v daljino, 1984-1996) in Al Oerter (disk, 1956-1968). Foto: EPA
Olimpija
Michael Phelps je s 14 zlatimi medaljami najuspešenjši tekmovalec v vsej zgodovini olimpijskih iger. Sledi mu Leonidas iz Rodosa z 12 olimpijskimi zmagami. Med letoma 164 pr. Kr. in 152 pr. Kr. mu je kar štirikrat uspel trojček zmag v disciplinah stadion (tek na približno 190 metrov), dva stadiona in teku v vojaški opremi Foto: EPA

Hackett se je leta 2007 poročil s pevko Candice Alley, dve leti kasneje pa sta dobila dvojčka. Težave z zakonom so izbruhnile ob koncu lanskega leta, ko je v pijanem stanju razbil stanovanje, pred tedni pa je priznal, da je zasvojen z uspavali.

Avstralska zveza hitro reagirala
Pred tedni je v odmevnem intervjuju priznal, da je na tekmovanjih pogosto uporabljal (legalna) uspavala Stilnox, da je lahko premagal številna potovanja, na katerih je moral menjavati časovne pasove. Hkrati pa je omenjena zdravila opisal kot zlo. Pri Avstralskem olimpijskem komiteju so hitro reagirali in svojim športnikom prepovedali uporabiti omenjeno sredstvo na igrah v Londonu.

Nekateri športniki sila nezadovoljni
To je razkačilo nekatere njegove rojake. Russell Mark, ki je v Atlanti postal olimpijski prvak v dvojnem trapu, v Londonu pa bo nastopil že na šestih igrah, je tako črnogled: "Prepričan sem, da bodo avstralski športniki zaradi te odločitve osvojili manj medalj, kot bi jih v nasprotnem primeru." Predsednik avstralske zveze John Coates pa je svojim športnikom svetoval naj raje uporabljajo relaksacijske tehnike.

Cotterell: "Ni bil dovolj pozoren"
Nekdanji Hackettov trener Denis Cotterell je prepričan, da je bila ravno zasvojenost njegovega varovanca kriva, da v Pekingu ni osvojil zlata na 1.500 metrov prosto. "Enostavno ni bil dovolj pozoren," je prepričan Cotterell, ki se je s Hackettom razšel leto pred igrami na Kitajskem.

V ducat letih izgubil le dvakrat
Hackett pa je prepričan, da so obtožbe njegovega trenerja neupravičene: "V 12 letih sem na mednarodnih tekmah nastopil na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in igrah Commonwealtha, v tem času pa sem izgubil le dve tekmi. Zato je to neumna misel. Če je kriva ena sama oseba, sem to jaz, v Pekingu sem imel napačno strategijo. Sem bil v času nastopa zaspan? Sem bil zasvojen? To je neumnost!"

Priložnost za Michaela Phelpsa
Danes 32-letni plavalec je v Pekingu na 1.500 metrov osvojil srebro, za zmagovalcem Oussamo Melloulijem iz Tunizije je zaostal za vsega 69 stotink, s čimer je zapravil možnost, da bi postal sploh prvi plavalec s tremi zlatimi olimpijskimi medaljami v isti disciplini. To priložnost bo imel v Londonu Michael Phelps, ki je s 14 zlatimi medaljami najbolj uspešen športnik v zgodovini olimpijskih iger. 27-letni "izstrelek iz Baltimora" bo zgodovinski tretji zaporedni naslov lovih kar v štirih disciplinah (100 in 200 metrov delfin ter 200 in 400 metrov mešano).

Uspelo le dvema plavalkama
V ženski konkurenci je dvema plavalkama že uspelo slaviti na treh zaporednih igrah. Avstralka Dawn Fraser je med Melbournom 1956 in Tokiem 1964 nanizala tri zlate medalje na 100 metrov prosto, Madžarka Krisztina Egerszegi pa med Seulom 1988 in Atlanto 1996 na 200 metrov hrbtno.