Osebni rekord Damirja Dugonjića je 59,66 s svetovnega prvenstva 2009 v Rimu, a se je takrat plavalo še s
Osebni rekord Damirja Dugonjića je 59,66 s svetovnega prvenstva 2009 v Rimu, a se je takrat plavalo še s "hitrimi" kopalkami. Foto: STA
Vloge glede na Tour bodo tokrat obrnjene, saj bo Jani Brajkovič pomagal Borutu Božiču. Foto: STA
Iztok Čop in Luka Špik bi se morala v polfinale uvrstiti brez večjih težav. Foto: STA
Anja Klinar
Slovenske plavalne nastope bo odprla Anja Klinar. Foto: BoBo

Dan bo odprla strelka Živa Dvoršak, ki bo ob 9.15 nastopila v kvalifikacijah z zračno puško. Če se bo uvrstila med osem, jo opoldne čaka še finale. "Pričakovanja so in jih ni. Gre za olimpijske igre in zame bo to prva takšna tekma. S tega vidika bi lahko nastal neki dodaten pritisk, po drugi strani pa gre za tekmo višjega ranga, kakršnih sem vajena, in glede na formo sem nekje v visokih, vrhunskih rezultatih. A ta meja je zelo tanka, zato mislim, da bo odločala dnevna pripravljenost. Na koncu odloča desetinka milimetra, kdo je notri in kdo ni. Jaz mislim, da sem sposobna poseči visoko," je optimistična 21-letna Dvoršakova, ki bo nastopila tudi z malokalibrsko puško, a je zračna puška vseeno njena prioriteta.

Cilj kolesarjev je deseterica
Ob 11. uri se bodo v boj za odličja pognali kolesarji na cestni dirki. Izmed slovenske trojice - Jani Brajkovič, Grega Bole, Borut Božič - naj bi imel največ možnosti slednji, saj se na 250 kilometrov dolgi preizkušnji pričakuje ciljni šprint. Cilj bo uvrstitev med prvih deset. Več TUKAJ.

Čop in Špik v neugodni skupini
Iztok Čop in Luka Špik
bosta v predtekmovanju dvojnih dvojcev veslala ob 11.30 v prvi skupini skupaj s čolni Litve, Avstralije, Nemčije in Kanade. V polfinale napredujejo prve tri posadke. "Mogoče je od vseh ta skupina najzahtevnejša, ampak kvalifikacije ne bi smele biti vprašanje,” je povedal sekretar Veslaške zveze Slovenije Jernej Slivnik in dodal: “Kanada je mogoče najšibkejša, ker ni nastopila na svetovnih pokalih, preostali pa so že bili v finalu pokala in so konkurenčni.

Klinarjeva želi izboljšati Peking
Plavalka Sara Isaković bo prva od Slovencev skočila v bazen. Ob 11.34 bo plavala v kvalifikacijah na 100 m delfin, ki ni njena najmočnejša disciplina. Ob 12.51 bo v bazen skočila Anja Klinar v svoji paradni disciplini 400 metrov mešano. Večerni finale ob 21.09 bo težko dosegljiv. “Želim uživati in v paradni disciplini odplavati najboljši rezultat v karieri. Izboljšati želim uvrstitve iz Aten in Pekinga, če mi bo uspelo, bom zelo zadovoljna,” je povedala Klinarjeva, ki je bila v Pekingu 16.

Dugonjić: Hiter bom moral biti že v kvalifikacijah
Ob 13.15 bo na 100 metrov prsno v kvalifikacijah nastopil prvi slovenski plavalni adut Damir Dugonjić. Ravenčan se zaveda, da ne bo prostora za taktiziranje: "Izkušnje zdaj imam, na nekaj velikih tekmah sem že bil v polfinalu in finalu. Tukaj moram najprej odplavati za polfinale in vem, da bo treba že zjutraj zelo hitro. Zbuditi se bom moral okoli pet ur pred dirko, biti bom moral samozavesten in se osredotočiti na svoje plavanje," je povedal evropski prvak na 50 metrov prsno iz Debrecena. "Dugi" je pred odhodom v London napovedal, da meri na finale: "To je realno in za olimpijske igre visok cilj. Za to bom moral verjetno za okoli pol sekunde popraviti osebni rekord, kar sem sposoben. Kaj več bo težko. Le če bi imel veliko sreče, bo medalja v igri. Že v polfinale bo težko priti," je povedal Dugonjić. "Meja je minuta, za kolajno bo treba pod 59,5,” je še dodal Dugonjić, ki je maja v Debrecenu najhitreje plaval 1:00,64. Njegov letošnji najboljši izid je štiri stotinke boljši. Polfinale bo ob 21.28.

Tvrdyjeva najprej proti domačinki
Ob 13.30 bo prvič v Londonu nastopila igralka badmintona Maja Tvrdy, ki se bo pomerila z Britanko Susan Egelstaff. V nedeljo Tvrdyjevo čaka še Japonka Sajaka Sato. V nadaljnje tekmovanje se bo uvrstila najboljša izmed omenjene trojice.

SOBOTA, 28. JULIJA:
Badminton, posamezno
13:30 Maja Tvrdy - Susan Egelstaff (VB), predtekmovanje

Kolesarstvo - cestno, cestna dirka
11:00 - Grega Bole, Jani Brajkovič, Borut Božič

Plavanje, 100 m delfin
11:34 Sara Isaković - kvalifikacije
20:40 - polfinale

Plavanje, 100 m prsno
13:15 Damir Dugonjić - kvalifikacije
21:28 - polfinale

Plavanje, 400 m mešano
12:51 Anja Klinar - kvalifikacije
21:09 - finale

Strelstvo, zračna puška
09:15 Živa Dvoršak - kvalifikacije
12:00 - finale

Veslanje, dvojni dvojec
11:30 Iztok Čop, Luka Špik - predtekmovanje