Olimpijski naslov je ubranila 31-letna Barbora Špotakova, ki je v četrti seriji postavila izid sezone 69,66 metra. Foto: Reuters
Olimpijski naslov je ubranila 31-letna Barbora Špotakova, ki je v četrti seriji postavila izid sezone 69,66 metra. Foto: Reuters
Martina Ratej je osvojila sedmo mesto, tako da ni izboljšala dosežka Nataše Urbančič, ki je bila leta 1968 v metu kopja šesta v Ciudadu de Mexicu in štiri leta kasneje peta v Münchnu. Foto: EPA

Ratejeva se je v tretji seriji z 61,62 metra prebila med najboljših osem finalistk in si zagotovila dodatne tri mete, vendar dosežka ni popravila. Po zadnjem metu je zmajevala z glavo. Zavedala se je, da bi lahko posegla tudi v boj za medaljo, če bi na primer ponovila svoj najboljši letošnji dosežek 66,24 metra.

Nezadovoljna kljub 7. mestu
“Očitno danes res ni bil moj dan,” je po ne preveč posrečenem nastopu povedala Konjičanka in v isti sapi poudarila: “Kaj pa vem? Sedmo mesto na olimpijskih igrah res nekaj pomeni in bom verjetno jutri malo bolj zadovoljna s tem dosežkom kot danes. Nisem zadovoljna predvsem s tem, ko sem videla, da ne za drugo ne za tretje mesto ni bil potreben kakšen res dober met. A očitno nisem bila dovolj dobro pripravljena za kolajno."

Ratejeva: "Ostaja grenak priokus"
Nekako se bom morala s tem sprijazniti, da danes nisem mogla poseči v boj za kolajne. A zagotovo mi ob tem ni lahko pri srcu. Če bi bila v dobri formi, bi bila danes lahko na stopničkah. Brez dvoma ostaja grenak priokus. Enostavno nisem mogla sestaviti dobrega meta, takšnega, da bi kopje poletelo okoli 65 metrov. Očitno so v športu tudi padci, letos je žal doletel mene. Treba bo enostavno iti do Ria in čez štiri leta pokazati več," je zaključila Ratejeva, ki je poskrbela za drugo naj boljšo slovensko atletsko uvrstitev v Londonu.

Čehinja pred dvema Nemkama
Barbora
Špotakova je z najboljšim letošnjim izidom na svetu 69,66 metra (v četrti seriji) ubranila naslov iz Pekinga. Že v prvi seriji je 30-letna Čehinja s 66,90 letvico postavila previsoko za konkurenco. Srebrno medaljo je s 65,19 osvojila Nemka Christina Obergfoll, do medalje pa se je prebila še ena Nemka Linda Stahl (64,91).

Usain Bolt je 13. dan iger na 200 metrov osvojil novo zlato medaljo, David Rudisha pa je odtekel svetovni rekord na 800 metrov. Več tukaj.

Dvakrat prek 60 metrov
Prvi met se Ratejevi podobno kot v kvalifikacijah ni posrečil. Kopje je letelo le malo čez mejo 50 metrov. V drugi seriji je orodje vrgla 58,89 metra daleč. V četrti seriji je ostala na 7. mestu, potem ko kopje ni šlo prek 60 metrov. V predzadnjem metu s 60,11 ni izboljšala izida iz tretje serije, v zadnji seriji pa je bil izid Ratejeve 56,90 metra.

V četrtek je od slovenskih športnikov na olimpijskih igrah nastopala le še Špela Ponomarenko Janić, ki je bila na 500-metrski razdalji v B-finalu četrta, skupno pa 12. V petek jo čaka nastop v kvalifikacijah na 200 metrov.

Presenetljivo se med najboljšo osmerico ni uvrstila Rusinja Marija Abakumova, ki je bila lani v Daeguju svetovna prvakinja z izidom 71,99 metra.

Met kopja (Ž):                  
  1. B. ŠPOTAKOVA     ČEŠ        69,55
  2. C. OBERGFÖLL     NEM       65,16
  3. L. STAHL         NEM       64,91
  4. S. VILJOEN       JAR       64,53
  5. H. LU            KIT       63,70
  6. K. MOLITOR       NEM       62,89
  7. M. RATEJ         SLO       61,62


T. O., Toni Gruden