Rokoborba je šport, ki zahteva izjemno fizično moč. Foto: EPA
Rokoborba je šport, ki zahteva izjemno fizično moč. Foto: EPA
Reza Yazdani
Iranci so na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojili štiri zlate medalje. Reza Yazdani (v rdečem) je osvojil zlato v kategoriji do 96 kilogramov (prosti slog). Tudi v Londonu bo prvi favorit za zlato. Foto: EPA

Rokoborci se borijo v dveh slogih: grško-rimskem in prostem. Pri prvem borci uporabljajo le zgornji del telesa in roke, pri spodnjem pa omejitev ni. V grško-rimskem slogu se borijo le moški (sedem kategorij), medtem ko v prostem od leta 2004 naprej tudi ženske (štiri kategorije).

Najuspešnejši rokoborci z vzhoda
Na lestvici najuspešnejših držav vodi zdaj že nekdanja Sovjetska zveza pred ZDA in Turčijo. Tudi na zadnjih igrah v Pekingu so prednjačili borci z vzhoda. Najboljši so bili Rusi, ki so osvojili šest zlatih medalj, s po dvema prvakoma pa sta sledili Gruzija in Japonska. Na zadnjem svetovnem prvenstvu, ki je potekalo septembra 2011 v Turčiji, sta bili najuspešnejši Rusija in Iran s po štirimi zlatimi medaljami.

Cilj je pritisniti ramo nasprotnika ob tla
V Londonu naj bi se prevlada vzhodnjakov nadaljevala. V krogu s premerom devet metrov se bo predstavilo 266 moških in 72 žensk. Rokoborski dvoboj traja tri runde po dve minuti. Cilj vsakega borca je, da hrbtno stran nasprotnikovega ramena vsaj za sekundo pritisne ob tla - s tem je dvoboj takoj končan. V nasprotnem primeru odločajo točke, ki jih za prijeme in mete dodelijo trije sodniki.

Na igre slovenski sodnik
Prvič v zgodovini olimpijskega turnirja bo pravico delil tudi slovenski sodnik - Stanislav Šernek. Blizu nastopa na igrah pa je bil tudi Slovenec Jure Kuhar (grško rimski slog, do 74 kg), ki je na kvalifikacijskem turnirju za eno mesto zgrešil nastop v Londonu.