Mariane Vos je imela v zadnjih metrih več moči od Angležinje. Foto: EPA
Mariane Vos je imela v zadnjih metrih več moči od Angležinje. Foto: EPA
Polona Batagelj
Polona Batagelj je potrdila velik potencial. Foto: Marjan Kelner

Tekmovalke so vozile v močnem dežju. V ubežni skupini treh kolesark, ki se je oblikovala približno 50 km pred ciljem, je imela na koncu 140,3-kilometrske preizkušnje največ moči Vosova, za katero je to drugo olimpijsko zlato, saj je bila v Pekingu najboljša na stezi (vožnja na točke). Tretje mesto je pripadlo Rusinji Olgi Zabelinskaji.

“V Pekingu sem zamudila odločilen napad, tokrat sem si rekla, da tega ne bom niti čakala, da bom sama napadla. Danes sem kar nekajkrat poskušala, na vzponu mi je uspelo. Odlično sem se počutila, za šprint mi je ostalo dovolj moči, da sem premagala Elizabeth,” je bila na cilju na prvo zlato nizozemsko kolajno v Londonu ponosna 25-letna Nizozemka, svetovna prvakinja iz leta 2006, sicer pa na SP-jih še petkrat druga.

V zadnjem delu skorajda niso nič videle
Odlično je v svojem prvem nastopu na olimpijskih igrah nastopila Polona Batagelj, saj je končala na 22. mestu. 23-letna Ajdovka je v cilj prišla v glavnini, za zmagovalko pa je zaostala 27 sekund.

“Pred dirko sem dejala, da bom zadovoljna, če bom v prvi polovici. To mi je uspelo, zato sem lahko dobre volje. Skušala sem se držati ospredja in opazovati, kako dirkajo največje reprezentance. Svojo nalogo sem opravila, boljšega rezultata pa nisem mogla uloviti, saj šprint ni ravno moja specialnost. V prvi polovici dirke sem bila celo nekaj časa v ubežni skupini, ko je prvič napadla Vosova, a so nas tekmice hitro ujele. Dirka je bila težka, predvsem zaradi dežja. V zadnjem delu zaradi tega nismo skoraj nič videle,” pa je po dirki dejala Ajdovka.

Kolesarstvo, cestna dirka (Ž):
  1. M. VOS          NIZ   3:35:29
  2. E. ARMITSTEAD   VB   isti čas
  3. O. ZABELINSKAJA RUS     +0:02
  4. I. TEUTENBERG   NEM      0:27
  5. G. BRONZINI     ITA       vsi
  6. E. JOHANSSON    ŠVE             
  7. S. OLDS         ZDA             
  8. P. FERRAND P.   FRA      isti
  9. L. DE VOCHT     AVS             
 10. A. BIANNIC      FRA             
 ...                                 
 22. P. BATAGELJ     SLO       čas