Boštjan Maček je z dobrim izidom 121 zadetih glinastih golobov (od skupno 125) izpolnil pričakovanja. Foto: EPA
Boštjan Maček je z dobrim izidom 121 zadetih glinastih golobov (od skupno 125) izpolnil pričakovanja. Foto: EPA
Rajmond Debevec
Rajmond Debevec je bil svoje čase gospodar trojnega položaja, saj si še danes lasti svetovni rekord (1.186 krogov po kvalifikacijah, skupno 1.287,9 v Münchnu 1992). Foto: STA
Maček ostal brez finala

40-letni Maček, ki je bil po prvem dnevu 16., je danes v četrti seriji zadel 24, v zadnji pa vseh 25 golobov in tekmovanje končal s 121 točkami od mogočih 125. To je pomenilo, da je Prekmurcu za finale šesterice zmanjkal le en golob.

Zjutraj razvaža kruh, popoldne strelja
"Želel sem si takšnega rezultata. Mislil sem, da bo izid okoli 120 oz. 121 dovolj za finale. Rezultati v kvalifikacijah so bili res dobri. Nisem imel največ sreče z vetrom. Moram biti zadovoljen s svojimi prvimi igrami. Rezultat 121 je moj drugi najboljši v tej sezoni," je povedal Maček, ki se bo potrudil, da bo nastopil tudi leta 2016 v Riu. Streljanje s puško šibrenico je njegov hobi, sicer pa razvaža kruh in vstaja ob treh zjutraj.
Zlato je presenetljivo osvojil Hrvat Giovanni Černogoraz, ki je bil v kvalifikacijah s krogom več od Mačka šesti. Srebro si je pristreljal Massimo Fabrizzi, bron pa Fehad Aldeehani iz Kuvajta.

Debevec daleč od finala
Debevec je zadel 1.161 krogov, kar seveda ni bilo dovolj za finale. Dobitnik treh olimpijskih medalj je v ležečem položaju zbral 395 krogov, v stoječem 378, v klečečem pa 388.

"Že pred odhodom na olimpijske igre sem povedal, da v trojnem položaju prave priložnosti ne vidim več. Lahko bi sicer dosegel kakšen krog več, ampak to ne bi bilo dovolj za finale. Imel sem težave z motivacijo. V takšni situaciji sem se znašel prvič - s kolajno v žepu sem šel na nastop in sem bil kar preveč sproščen. V vseh treh položajih je bilo po nekaj krogov premalo. Premalo sem bil zbran, premalo borben, poleg tega so bile razmere zahtevne, saj je bilo veliko vetra," je povedal Debevec.

Finale meta kladiva, v katerem je Primož Kozmus osvojil srebrno olimpijsko medaljo, si je v nedeljo na TV Slovenija 2 med 21:21 in 23:05 ogledalo 18,8 odstotka oziroma 368.600 prebivalcev Slovenije, kar je predstavljalo 56 odstotkov takratnih gledalcev televizije.

Finale ušel za sedem krogov
Za finale je bilo treba zadeti 1.168 krogov, ki jih je Debevec izgubil predvsem stoje. Izkušeni 49-letnik je v tej disciplini osvojil svoji prvi olimpijski medalji, a zadnja leta predvsem v stoječem položaju ni več tako zanesljiv. Vseeno se lahko zadovoljen vrača iz britanske prestolnice, kjer je osvojil bron z istim orožjem v ležečem položaju.

Zlata medalja je romala okrog vratu Italijana Niccole Camprianija, ki je že v kvalifikacijah zadel 1.180 krogov (popravil je Debevčev olimpijski rekord iz Sydneyja), s čimer si je pred prvim zasledovalcem Američanom Matthewom Emmonsom pristreljal osem krogov prednosti. V finalu je zlahka ohranil prednost in slavil pred Korejcem Kimom in Emmonsom.

Atletinji brez polfinala
Atletske boje sta že končali Marina Tomič in Sonja Roman. Tomičevi je na visokih ovirah do polfinala zmanjkala le ena tisočinka sekunde, medtem ko je bila Romanova v teku na 1.500 metrov le 40.

Maček ostal brez finala