Špela Ponomarenko Janić je v svoji kvalifikacijski skupini osvojila peto mesto. Napredovalo je vseh šest tekmovalk v njeni skupini. Foto: STA
Špela Ponomarenko Janić je v svoji kvalifikacijski skupini osvojila peto mesto. Napredovalo je vseh šest tekmovalk v njeni skupini. Foto: STA
Martina Ratej
Martina Ratej, ki je letos razočarala na evropskem prvenstvu v Helsinkih, se je prebila v svoj prvi olimpijski finale meta kopja. Foto: Reuters

kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić.

Po 6. mestu v Pekingu so bile želje Ponomarenkove visoke, toda v zadnji od treh polfinalnih skupin je bila peta, skupaj pa 14. Po polovici preizkušnje je zaostajala le za srebrno iz Pekinga Katrin Wagner-Augustin, nato pa popustila. V četrtek se bo v B-finalu lahko borila za največ 9. mesto, dan pozneje pa bo novo priložnost iskala na 200-metrski razdalji.

Morda je začela prehitro
V četrtkov finale sta vodili po dve mesti iz vsake od treh polfinalnih skupin, dve kajakašici pa sta napredovali po času. Ponomarenkova, ki je nosila slovensko zastavo ob zaprtju prejšnjih iger, v dopoldanskih kvalifikacijah na 500 metrov ni veslala s polno močjo, saj je v vseh štirih skupinah izpadla le ena tekmovalka in je bilo jasno, da ji polfinale ne glede na izid ne more uiti.

"V kvalifikacije sem šla taktično in sem le preveslala progo. Pred polfinalom sem se počutila močno, začela sem zelo dobro, verjetno celo prehitro, toda zadnjih sto metrov me je pobralo. Roke so bile trde, bila sem brez moči in sem samo še tolkla po vodi."

Ratejeva v drugi seriji zanesljivo v finale
Najboljša slovenska atletinja Martina Ratej se je z izidom 63,60 (letos je kopje le enkrat vrgla dlje) prebila v finale meta kopja. Prvi met se je Ratejevi ponesrečil, poskus je bil zaradi prestopa neveljaven, daljava pa je bila le okoli 55 metrov, toda nato se je umirila in se zanesljivo uvrstila v finale, ki bo v četrtek ob 22. uri. Ratejeva je imela 6. izid kvalifikacij, s 66,19 m pa je bila najdaljša Čehinja Barbora Špotakova.

"Malo me je zaskrbelo ob neuspešnem prvem metu. Ne vem, morda je bilo malo treme, nervoze ... Pomislila sem že, da se bo ponovila nesrečna zgodba iz Helsinkov. Drugi met sem opravila po navodilih trenerja, bila sem mirnejša in osredotočena na tehniko. Rezultat je takšen, kot mora biti. V finalu bom šla na vse ali nič, upam, da bo četrtek moj srečen dan."

Jadralki izgubili eno mesto
Po osmih regatah jadralki Tina Mrak in Teja Černe, ki nastopata v razredu 470, zasedata 19. mesto. V zadnjih dveh regatah sta izgubili eno mesto. Skupno imata 96 točk, štiri več kot Švedinji, ki sta mesto pred njima. V torek sta bili na sporedu dve regati. V sedmi sta tretjič zapored zasedli 17. mesto, v osmi pa sta bili 15.

Z zmagama v teh dveh regatah sta vodstvo prevzeli Novozelandki Jo Aleh in Olivia Powrie. Drugo mesto zasedata Britanki Hannah Mills in Saskio Clark, ki sta tudi svetovni prvakinji, tretje mesto pa trenutno držita Nizozemki Lisa Westerhof in Lobke Berkhout. V sredo sta na vrsti deveta in deseta regata, nato pa še v petek regata za medalje, ki bo štela dvojno, v njej pa bo nastopilo le najboljših deset posadk. Za uvrstitvijo v zadnjo regato Mrakova in Černetova zaostajata že za 26 točk.