Sašo Taljat in Luka Božič sta v kvalifikacijah dosegla šesti čas. Seveda sta upala na uvrstitev v finale, toda v polfinalu sta končala na osmem mestu. Foto: STA
Sašo Taljat in Luka Božič sta v kvalifikacijah dosegla šesti čas. Seveda sta upala na uvrstitev v finale, toda v polfinalu sta končala na osmem mestu. Foto: STA
Ana Velenšek
Za Ano Velenšek je bila usodna en sam met. Foto: Reuters

Slovenski plavalci so končali nastope v vodnem centru. Mankoč bo kariero sklenil brez olimpijskega finala. V kvalifikacijah na 100 delfin mu je za preboj v polfinale zmanjkalo osem stotink. Plaval je najhitreje v zadnjih dveh letih, a je njegov izid 52,44 zadostoval le za 19. mesto. "Izid je bil v redu. Zagotovo sem si pa želel v polfinale. Vedel sem, da bo treba plavati okoli 52,2, kar mi na žalost ni uspelo. Videlo se je, da je od junaka do bedaka zelo malo, tako da smo bili vsi zelo, zelo, zelo blizu, a takšno je pač življenje," je bil razočaran Mankoč.

Tjaša Oder je v kvalifikacijah na 800 m prosto s časom 8:41,82 zasedla 25. mesto. Mladinska svetovna in evropska prvakinja dosegla najboljši čas letos in je bila z nastopom zadovoljna. Za finale je bilo potrebno plavati 8:27,15. 25. je bila tudi Anja Čarman na 200 m hrbtno. Plavala je 2:13,01, sekundo za svojimi pričakovanji in dve sekundi in pol prepočasi za polfinale.

Žbogar izgubil eno mesto
Jadralec Vasilij Žbogar je po dnevu premora v sedmi regati razreda finn zasedel 9. mesto, v osmi pa je bil šesti. Tri regate pred koncem je Žbogar skupno na šestem mestu. Pred njim so Danec Christensen (18), Britanec Ainslie (21), Hrvat Kljaković Gašpić (34), Francoz Lobert (37) in Nizozemec Postma (39). Izolan ima 41 točk.

Hiter konec za Velenškovo
Judoistka Ana Velenšek (do 78 kilogramov) je svoj olimpijski debi končala v 1. krogu, kjer jo je premagala Poljakinja Daria Pogorzelec. Odločitev je padla sredi dvoboja, ko je Poljakinja dobila edino točko v petminutnem dvoboju, za met je bila nagrajena z juko (najmanj vredna točka).

Divjevodaši domov brez medalje
Slovenski kajakaši in kanuisti so imeli po zamujenih priložnostih Benjamina Savška in Petra Kauzerja zadnjo priložnost za olimpijsko medaljo, toda prave sreče ni bilo. V polfinalu kanuistov v dvosedu sta med desetimi čolni (šest se jih je prebilo v finale) nastopila Luka Božič in Sašo Taljat. Z enim dotikom (dve kazenski sekundi) sta osvojila 8. mesto. Do finala so zmanjkale slabe tri sekunde. 20-letna kajakašica Eva Terčelj je bila v polfinalu 13. Trije dotiki so bili preveč za preboj v finale, kamor se je uvrstilo deset tekmovalk.

Čop in Špik bronasta
Seveda je bil slovenski vrhunec dneva nastop Iztok Čopa in Luke Špika, ki sta se v dvojnem dvojcu okitila z bronom in tako kompletirala odličja na olimpijskih igrah. VEČ TUKAJ.