V Londonu bo nastopilo vseh pet Slovencev, ki so medalje osvajali v Pekingu. Foto: Reuters
V Londonu bo nastopilo vseh pet Slovencev, ki so medalje osvajali v Pekingu. Foto: Reuters
Peter Kauzer
Peter Kauzer je po mnenju vseh napovedi med najresnejšimi kandidati za olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Kitajci
Kitajci so bili pred štirimi leti najuspešnejši pri zbiranju zlata. Foto: EPA

Eden prvih medijev, ki se je začel ukvarjati z napovedmi osvajanja olimpijskih medalj, je bil Sports Illustrated. Američani so tokrat Sloveniji napovedali tri medalje. Kajakaš Peter Kauzer naj bi osvojil zlato, z bronom pa naj bi se okitili judoistka Urška Žolnir ter veslača Iztok Čop in Luka Špik.

Koliko slovenskih medalj pa pričakujete vi? Vabljeni k sodelovanju v anketi in komentiranju pod novico. Splet je vaš!

Začeli pri štirih, končali pri treh
Pri podjetju Infostrada Sports so lani julija objavili napovedi dobitnikov olimpijskih medalj, ki so temeljile izključno na statistiki. Takrat so Sloveniji napovedali štiri medalje. Nizozemci so nato napoved na podlagi športnih rezultatov vsak mesec posodabljali, v zadnji različici pa Sloveniji napovedujejo tri medalje.

Vrnitev v srebrno dobo?
Slovenija naj bi se tako po 16 letih vrnila v srebrno dobo. V Atlanti sta naslov olimpijskega podprvaka osvojila Andraž Vehovar in Brigita Bukovec. Po izračunu Infostrade Sports pa naj bi bile slovenske medalje v Londonu prav tako osvojene v kajaku in kanuju ter atletiki. S srebrom naj bi se v domovino tako vrnili Kauzer, kanuista Luka Božič in Sašo Taljat ter atlet Primož Kozmus.

Gabrovec napoved sedmico
Bogdan Gabrovec
, vodja slovenske delegacije v Londonu, je v pogovoru za Val 202 napovedal sedem medalj. Še bolj optističen je Peter Kauzer, ki je pred odhodom v London Sloveniji napovedal kar deset odličij. Rekordna bera je pet odličij iz Pekinga.

Pred štirimi leti na vrhu Kitajci
V Pekingu so na vrhu lestvice medalj končali Kitajci, ki so osvojili natanko 100 medalj, od tega je bila več kot polovica zlatega leska (51+21+28=100). Največ medalj so sicer osvojili Američani (36+38+36=110), v prvi peterici pa so igre končale še Rusija (23+21+28=72), Velika Britanija (19+13+15=47) in Nemčija (16+10+15=41).

Kako bo tokrat? Večina napovedovalcev je prepričana, da se bodo za prestol najuspešnejše države spet borili športniki Združenih držav Amerike in Kitajske.

SIInfostradaBochum *
ZDA 110Kitajska 85Kitajska 102
Kitajska 100Rusija 83ZDA 100
Rusija 73ZDA 82Rusija 71
VB 47VB 67VB 57
Avstralija 46Nemčija 61Avstralija 43
.........
Slovenija 3Slovenija 3Slovenija 6


Opomba
:
* - Napoved so naredili tudi na univerzi v Bochumu, kjer se niso ukvarjali s posameznimi športi in dobitniki medalj, temveč so napovedali le končni izkupiček medalj, pri tem pa so upoštevali ekonomske dejavnike (vlaganje v šport, infrastruktura ...).