Britanci tradicionalno cenijo športe s konji, zato so po prvi zlati medalji v preskakovanju ovir po 60 letih dobesedno ponoreli. Foto: EPA
Britanci tradicionalno cenijo športe s konji, zato so po prvi zlati medalji v preskakovanju ovir po 60 letih dobesedno ponoreli. Foto: EPA
Jason Kenny je v šprintu na velodromu Britancem priboril že peto zlato odličje. Foto: EPA

Še prejšnji torek so bili britanski športniki tarča neusmiljenih kritik tamkajšnjih tabloidov. Po prvih treh dneh so bili še brez odličja in na lestvici medalj vsaj za en dan tudi za Slovenijo.

Zlate medalje v tempu Kitajcev in Američanov
Ko je v sredo dopoldne prvo zlato osvojil ženski veslaški dvojec in ga popoldne v kronometru "nadgradil" Bradley Wiggins, se je odprlo. Britanci so v šestih dneh osvojili kar 18 zlatih odličij, prav toliko kot vodilni Kitajci in eno manj kot Američani. Za dosežkom iz Pekinga 2008, ki je bil njihov najboljši v 100 letih, šest dni pred koncem olimpijskih iger zaostajajo le še za eno zlato medaljo. Skupno jih imajo 40, sedem manj kot v Pekingu. Verjetno večno bodo nedosegljive igre iz Londona 1908, ko so Britanci osvojili 146 medalj, od tega 51 zlatih.

Velodrom, atletika, Murray, pa tudi konjeništvo
Britanci so praktično nepremagljivi v kolesarstvu na velodromu, kjer so prišli do petih od skupno sedmih naslovov. V atletiki so v soboto osvojili tri zlata odličja, v nedeljo jih je razveselil Andy Murray, v ponedeljek pa "konjeniki", ki so v preskakovanju ovir slavili prvič po 60 letih.

Ogorčen boj za prvo mesto
Do samega zaključka iger bo zanimiv tudi boj za prvo mesto, kjer imajo Kitajci dve zlati medalji prednosti pred Američani (31:29). Skupno v medaljah je 64:63, prav tako v korist Kitajcev. V Pekingu je bilo takole, kako bo v Londonu?