Paul McCartney ... Foto: EPA
Paul McCartney ... Foto: EPA
Daniel Craig
in Daniel Craig bosta imela svojo vlogo na odprtju. Foto: EPA
V Londonu že olimpijska mrzlica

Seveda si je režiser Danny Boyle (Trainspotting, Revni milijonar) želel, da bi podrobnosti ostale skrite, a se ob kar 10.000 sodelujočih na slovesnosti, tisočih varnostnikov in več kot 10.000 novinarjih z vsega sveta uhajanju podatkov ni dalo izogniti. Glavna tema slovesnega odprtja bodo "Otoki čudes", navdih zanjo pa Shakespearova igra Vihar. Po odpovedi Marka Rylancea naj bi vlogo protagonista dobil Kenneth Branagh.

Odprtje, ki ga bodo začeli z zvenom 27 ton težkega zvona, bo poleg Shakespeara tudi v znamenju Jamesa Bonda, Lorda Voldemorta in Harryja Potterja, Alice v čudežni deželi, Petra Pana, Mary Poppins …

Kraljico in "gospoda 007" posneli v palači
Za to priložnost so v Buckinghamski palači vnaprej posneli filmček, v katerem naj bi nastopila britanska kraljica Elizabeta II. in Daniel Craig v vlogi tajnega agenta Jamesa Bonda. Če govorice držijo, bo nato na stadion s padalom skočil kaskader, oblečen v agenta 007.

Od Beatlov do Rascala
Med glasbenimi vložki bo mogoče slišati The Beatles, The Who, Vangelis, Dizzeeja Rascala in Tinieja Tempaha, sklepno dejanje odprtja pa bo pripadlo nekdanjemu članu skupine The Beatles Paulu McCartneyju, ki bo prisotne povabil k skupnemu prepevanju uspešnice Hey Jude. Na stadionu bo poleg športnikov in nastopajočih še okoli 60.000 obiskovalcev, med katerimi bodo številni pomembneži z vsega sveta. Prihod so že potrdili ameriška prva dama Michelle Obama s hčerkama in vrsta članov evropskih kraljevih družin.

Kdo bo prižgal olimpijski ogenj?
Tehnična vaja pred petkovo slovesnostjo bo potekala drevi, zadnja vaja v kostumih pa v sredo. Na prireditvi bodo poleg Boylove predstave na sporedu še tradicionalni mimohod športnikov iz več kot 200 držav, govori pomembnežev, med njimi kraljice Elizabete II., ki bo tudi uradno odprla igre, in seveda prižiganje olimpijskega ognja. Komu bo pripadla ta čast, še ni razkrito.

V Londonu že olimpijska mrzlica