Peter Kauzer je v drugi vožnji dokazal, da je odlično pripravljen. Foto: STA
Peter Kauzer je v drugi vožnji dokazal, da je odlično pripravljen. Foto: STA
Benjamin Savšek
Benjamin Savšek je v prvi vožnji za skoraj dve sekundi in pol prehitel vse konkurente. Foto: STA

29-letnemu Hrastničanu je boljši dosežek uspel v drugi vožnji, ki jo je odpeljal zelo dobro (zgoraj je bil najhitrejši), ob koncu pa se ni naprezal in čoln brez močnih zaveslajev pripeljal v cilj. Za premočno najhitrejšim Hannesom Aignerjem iz Nemčije (vse tekmece je ugnal za več kot tri sekunde in pol) je zaostal 4,61 sekunde. Tik pred njegovim drugim nastopom - kot najbolje uvrščeni na jakostni lestvici je obakrat nastopil zadnji - se je ulil močan dež, vendar ga ni zmedel.
Dežne kaplje so ga spremljale tudi med prvo vožnjo, po kateri je zasedal deveto mesto. Z enim dotikom (vratca so ga zadela v prsi) je zaostal 3,91 sekunde za tedaj vodilnim, na koncu pa drugouvrščenim Špancem Samuelom Hernanzom. Ob prihodu v cilj je Kauzer malce zmajeval z glavo, saj je med vožnjo z bokom svojega kajaka rahlo trčil tudi v plastično oviro ob progi in ga poškodoval. V polfinale se je uvrstilo 15 od 21 kajakašev.

Izidi kvalifikacij:
- Kajak (K-1)
- Kanu (C-1)

Po Pekingu spet malo živčen na štartu
"V prvi vožnji sem bil malo "razštelan". Po Pekingu sem spet doživel kar malo živčnosti na štartu, kar me je malo presenetilo. Pa tudi čolna nisem dobro držal, imel težave čez progo, se zabijal v bande, tudi razbil čoln, tako da so ga morali med prvo in drugo vožnjo popraviti. Vedel pa sem, da sem dovolj hiter, samo napake nisem smel narediti, tako da sem drugo vožnjo odpeljal rutinirano, brez pretiravanja, in to je to," je po kvalifikacijah povedal Kauzer ter dodal, da ga nastopi v kvalifikacijah nikakor niso zmedli in da še vedno trdno verjame v uspeh v Londonu: “Jaz še kar vztrajam na poti, ki sem si jo zastavil, in verjamem, da me bo to pripeljalo do končnega želenega cilja.”

Na enem izmed treningov je lanski svetovni prvak zlomil tudi veslo. "To so pač krhki materiali, karbon, in hitro se zgodi, ampak zato imaš pa rezervo s sabo. Na treningu sem se oprl na veslo in hkrati na podvodno oviro, sila vode je bila velika in veslo je pač počilo," je že pred kvalifikacijskim nastopom v šali razložil Kauzer, ki mu je olimpijska proga sicer všeč.
Obe vožnji Kauzerja in Savška si lahko ogledate v videonovicah na desni strani!

Savšek zaostal le za Martikanom
Še bolje kot Kauzer je s kvalifikacijami opravil njegov sostanovalec v olimpijski vasi Benjamin Savšek med kanuisti. V prvi vožnji je bil celo najhitrejši, v drugi pa ga je prehitel samo dvakratni olimpijski prvak Michal Martikan.
25-letni Ljubljančan je v Lee Valleyju v prvo kljub vetru, ki je občasno močno nihal vratca, odveslal brez dotika in kar za 2,41 sekunde pustil za sabo najbližja zasledovalca, Španca Anderja Elosegija in Francoza Tonyja Estangueta. Slovak Martikan je bil po prvi vožnji šele 16., saj je izpustil ena od vratc in si prislužil 50 kazenskih sekund.
S tem pa seveda slovaški mojster še ni bil odpisan, saj za izid šteje boljša od obeh voženj v kvalifikacijah. In v drugi je pokazal vse svoje znanje in bil 27 stotink hitrejši od slovenskega kanuista. Savšek je na drugi progi odpeljal sproščeno, a napravil nekaj napak, izpustil dvoje vratc in si do cilja nabral 110 kazenskih sekund.
V torkov polfinale se je uvrstilo 12 od 17 tekmovalcev, kolikor jih je nastopilo v kvalifikacijah. Tretji je bil Japonec Takuja Haneda (+2,16), ki se je prav tako bolje odrezal v drugi vožnji, saj je po prvi zasedal 12. mesto.