Primož Kozmus je
Primož Kozmus je "normo" izpolnil že v prvem poskusu. Foto: Reuters
Marija Šestak
Marija Šestak je pred štirimi leti v Pekingu z osebnim rekordom 15,03 m osvojila šesto mesto. Tokrat si želi skoke okoli 14,50 m in uvrstitev med osmerico. Foto: EPA

To je najboljši met Brežičana v letošnji sezoni, v kateri je do zdaj najdlje vrgel 77,35 m. A Kozmus se je zadnji mesec dni v Nymburku na Češkem očitno odlično pripravil in napovedal boj za medalje. Kozmusa sta prehitela le Madžar Krisztian Pars (79,37 m) in Japonec Kodži Murofuši (78,48 m).

Kozmus: Čutil sem, da sem v formi
“Dobro je bilo, ja. Met mi je tehnično dobro uspel. Sem pa se na to, da že v prvem metu presežem 78 m, pripravljal že na ogrevanju. Prišel sem v formo, kar sem začutil že na zadnjem treningu v Brežicah, in lahko nadziram kladivo. To je odlično, dolgo sem čakal na to. Ne vem sicer, kako bo pri maksimalni hitrosti, vendar se je vse skupaj zelo izboljšalo. Zdaj lahko napovedujem mete čez 80 m. Danes je bilo naporno, bilo je nekaj treme kot vedno na velikem tekmovanju. Bilo nas je 22, vmes so popravljali tudi kamere in se je vse skupaj zelo zavleklo,” je dejal Kozmus.

Ustreza mu, da ni bilo Ivana Tihona
Brežičan je bil presenečen in obenem tudi zadovoljen, da v krogu za izmet ni bilo enega izmed velikih favoritov. “Ne vem, zakaj ni bilo na tekmovališče Belorusa Ivana Tihona, ki bi moral biti v moji skupini. To mi kar ustreza,” je pripomnil Kozmus.

Ve, da lahko poseže po medalji
Kozmusu je dan polepšalo še obvestilo novinarjev, da je prav v času njegovega meta bronasto odličje osvojil Rajmond Debevec: “Sami starci osvajajo kolajne, vsa čast. V zadnjih izdihljajih naše generacije osvajamo še zadnje medalje, za katere imamo priložnost. Tudi sam vem, da jo lahko dosežem. Tekmeci ne vedo, kaj lahko pričakujejo od mene, saj letos nisem veliko nastopal, kar pa je moja dodatna prednost.”

Šestakovi se je le izšlo za finale
V kvalifikacijah je bila uspešna tudi atletinja Mariji Šestak, ki je v troskoku s 14,16 m ujela zadnje finalno mesto (12.). Najdlje je skočila Jamajčanka Kimberly Williams (14,53 m), ki je slavila pred Britanko Yamille Aldamo (14,45 m) in Ukrajinko Olho Saladuho (14,35 m). "Vsi vemo, kako sem začela sezono, nič mi ni šlo po načrtih, a tukaj sem verjela, da bom tudi jaz imela srečo, ki je v Pekingu nisem imela. Veter se je ves čas spreminjal, a sem se znašla. Skoki niso bili dobri in z njimi nisem najbolj zadovoljna. Na koncu sem trepetala za finale, a zdaj sem zelo vesela. Vem, da bom zaradi vsega adrenalina v finalu skakala bolje. Želim si uvrstitev med osem in skoke okoli 14,50 m," napoveduje Šestakova.

LaRue impresioniran nad vzdušjem
Popoln slovenski dan na atletskem stadionu pa je dopolnil tekač na 400 m z ovirami Brent LaRue, ki se je z osebnim rekordom 49,38 uvrstil v sobotni polfinale. “Nisem tekel svoje tekme. Velika množica gledalcev in veliko hitrih tekačev, olimpijski nastop je res nekaj posebnega. Začel sem dokaj počasi, prvih 100 m je bilo zaradi moje vznemirjenosti zelo težkih. Vendar sem bil v cilju blizu tretjemu mestu. Malo je zmanjkalo, da bil bil avtomatično uvrščen v finale, na srečo pa je osebni rekord, ki sem ga zelo vesel, zadostoval, da sem si priboril še drugi tek,” je bil zadovoljen LaRue.