Vasilij Žbogar je v deveti regati dosegel najboljši izid na regatnem polju v Weymouthu. Foto: MMC RTV SLO
Vasilij Žbogar je v deveti regati dosegel najboljši izid na regatnem polju v Weymouthu. Foto: MMC RTV SLO

Izolčan pred nedeljsko finalno regato, kjer se bodo točke štele dvojno, z 49 točkami sicer še vedno ostaja na šestem mestu, bron mu beži za sedem točk. Prvi je Danec Jonas Hogh Christensen (26), drugi Britanec Ben Ainslie (28), tretji pa zmagovalec devete regate in drugi v deseti, Nizozemec Pieter Jan Postma (42).
Pred Žbogarjem, ki je deseto regato slabo začel (na drugi boji je obrnil kot 19.), nato pa do cilja pridobival mesta, sta še Francoz Jonathan Lobert in Hrvat Ivan Kljaković Gašpić (oba po 47). Drugi jadralci že preveč zaostajajo, sedmi Finec je 27 točk za Žbogarjem.
Izhodišče nekoliko slabše kot v Pekingu
Primorec ima še vedno možnosti za svoje tretje odličje na olimpijskih igrah, a bo moral Postmo, lanskega svetovnega podprvaka, prehiteti za štiri mesta in se uvrstiti tudi pred Loberta in Kljakovića Gašpića. Izhodišče je nekoliko slabše, kot ga je imel leta 2008 v Pekingu, ko je bil pred finalno regato v razredu laser četrti. Za drugim mestom je tedaj zaostajal pet točk, za tretjim pa le dve.
"Danes sem naredil vse, da bom lahko v nedeljo štartal na bronasto medaljo. Razmere za jadranje so bile danes zelo težke. Ko smo se odpravili na regatno polje, je pihalo z okoli 20 vozli, nekaj trenutkov pred štartom pa je veter popustil in dejal sem si, da moram poskusiti na vse ali nič. Prva regata se mi je odlično posrečila in bila je ena najboljših tu v Angliji, v drugi pa sem imel veliko težav. Štartal sem slabo, saj je bila štartna črta postavljena nekoliko nerodno in bal sem se, da bom prehitro začel. Nato sem moral nadoknaditi zaostanek. "Pumpal" sem kot nor, rok in nog nisem čutil in mislil sem, da bom od izčrpanosti kar bruhal. Vendar sem se zavedal, da vsako mesto šteje in da potrebujem uvrstitev med prvih devet. Obe regati sta bili zelo pomembni, saj bi se lahko danes končal moj boj za vrh. Na koncu se je vse dobro izteklo, tako da ostajam v igri za bronasto medaljo," je dejal Žbogar.
Hmeljak v sedmem plovu diskvalificiran
Teja Černe
in Tina Mrak sta začeli nastope v razredu 470. V prvem plovu sta bili 12., v drugem 10., skupno pa sta 13. Karlo Hmeljak sedmega plova v razredu laser ni končal (sodniki so ga dvakrat kaznovali, zato je bil diskvalificiran), v osmem je zasedel 25. mesto, skupno pa je 32.

M. R.