Cilka Sadar bo v Sočiju odprla slovenske nastope. Foto: STA
Cilka Sadar bo v Sočiju odprla slovenske nastope. Foto: STA

v Sočiju nastopila kot prva Slovenka. V boj se bo podala že dan pred slavnostnim odprtjem iger, saj bodo kvalifikacije v smučanju po ovirah (slopestylu) že v četrtek.

Mlada Ljubljančanka bo na olimpijskih igrah nastopila drugič, v Vancouvru je v snežnem žlebu zasedla 17. mesto, to uvrstitev želi v Sočiju popraviti. Za to bo imela dve možnosti, saj bo poleg tekmovanja v smučanju po ovirah deskala tudi v snežnem žlebu.

Po olimpijskih igrah v Vancouvru, ki jih je 22-letna Ljubljančanka dojemala popolnoma drugače kot Soči, saj je bila takrat pri slovenski športni javnosti bolj ali manj neznanka, znana pa ni bila niti v deskarskem svetu. Nastopi na tekmah pod okriljem Mednarodne smučarske zveze so bili redkost, tekmovala je v tako imenovanem TTR-tekmovanju, ki se je zdaj preimenoval v deskarsko svetovno serijo (Snowboard World Tour). Lani se je vrnila v svetovni pokal, saj je bilo to pogoj, da nastopi na olimpijskih igrah. Tako kot že v TTR-ju je tudi v svetovnem pokalu dosegla nekaj lepih rezultatov, prav zadnja dosežka v Stonehamu (osmo in deseto mesto) pa vlivata veliko optimizma tudi za olimpijski nastop.

"Ne vem, če mi bodo izkušnje iz Vancouvra kaj pomagale, takrat sem tekmo dojemala kot vsako drugo. Zdaj je to vendarle drugače, glede na pogovore z drugimi in na žalostne poglede ter besede tistih, ki se niso uvrstili, vidim, da so igre vendarle nekaj posebnega. Zato bo pritisk najbrž večji, a ga bom skušala obrniti v pozitivno smer. Rezultatov ne bi napovedovala, v glavi imam, kaj želim storiti, če to bom, bom zadovoljna ne glede na rezultat. Mislim pa, da je v obeh disciplinah dosegljiv finale, se pravi uvrstitev med najboljših 12," je dejala Sadarjeva.

Kakšnih bistvenih razlik med disciplinama, v katerih tekmuje, ne dela. Obe sta ji pri srcu, včasih bolj ena, včasih druga. "Vedno sem se ukvarjala z obema, čeprav s slopestylom nekoliko manj, ker ni bila olimpijska disciplina. Moram reči, da sem približno enako dobra v obeh, je pa vendarle med disciplinama velika razlika v zvezi s tem, kaj lahko pričakuješ. Medtem ko smo v snežnem kanalu vse zelo konstantne, nekako je jasno, kdo je dober in kdo malo manj, koga lahko premagaš in koga ne, je rezultate v slopestylu težje napovedovati. Tekmovalci delamo veliko napak, tako da so rezultati bolj raznovrstni," razlaga Ljubljančanka, ki se bo v naslednji sezoni spet vrnila na tekme svetovne serije, v svetovnem pokalu bo mogoče nastopila le na kakšni tekmi.

"Svetovna serija je močnejše in bolj cenjeno tekmovanje kot svetovni pokal. Konkurenca je močnejša ne samo od svetovnega pokala, ampak olimpijskih iger. V svetovni seriji je v vrhu osem Američank, na olimpijske igre lahko pridejo le štiri. Predvsem to velja za snežni žleb, v slopestylu je vseeno drugače, saj nobena država nima več kot štirih tekmovalk," je dejala nekdanja mladinska svetovna prvakinja.