Žan Košir je pred tekmo pravilno napovedal, da bo v finalu deskal proti Vicu Wildu. Foto: Reuters
Žan Košir je pred tekmo pravilno napovedal, da bo v finalu deskal proti Vicu Wildu. Foto: Reuters
Wild: Če bi me Košir premagal, ne bi bil razočaran
Košir: "Zasluženo sem osvojil medaljo"
Srebrni vožnji Žana Koširja

Preverite dejstva z deskarskega paralelnega slaloma, ki so se tokrat ujela na ruski ruleti.

Vabim vas, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
: Vic Wild je postal prvi deskar, ki je na enih olimpijskih igrah osvojil dve zlati medalji. Paralelni slalom je bil sicer sploh prvič uvrščen v program zimskih olimpijskih iger.

2: Žan Košir je osvojil svojo drugo olimpijsko medaljo, kar pomeni tudi druga medalja za slovensko deskanje.

3: Kar trije slovenski športniki se bodo z olimpijskih iger vrnili z dvema medaljama (Tina Maze, Peter Prevc in Žan Košir). V času samostojne države je ta podvig predtem uspel le Tini Maze pred štirimi leti v Vancouvru.

4: Košir je postal šele četrti slovenski športnik, ki je na zimskih olimpijskih igrah osvojil dve medalji. Poleg trojice, ki jim je to uspelo na teh igrah (točka 3), je leta 1988 ta podvig uspel še Matjažu Debelaku.

5: Žan Košir je pred Sočijem v svetovnem pokalu petkrat nastopil v velikem finalu, zmage se je veselil le lani v Bad Gasteinu, kjer je v polfinalu premagal prav Wilda.

6: Košir je v dvobojih na izpadanje zmagal v šestih od osmih voženj. Izgubil je le drugo četrtfinalno vožnjo proti Nevinu Galmariniju ter prvi finale proti Wildu.

7: Žan Košir je na paralelnem slalomu nosil številko sedem.

8: Bera slovenskih medalj v Sočiju se je povzpela na osem, kar je seveda spet popravljen rekord. S tem je preseženo tudi število medalj, ki so jih Slovenci v času samostojne države osvojili na vseh dozdajšnjih zimskih olimpijskih igrah skupaj (7).

9: Zjutraj v kvalifikacijah je bila proga ledena, v popoldanskih bojih na izpadanje pa se je precej zmehčala. Veliki finale je potekal pri devetih stopinjah Celzija.

10: Wild je Rusiji prinesel deseto zlato medaljo v Sočiju.

11: Prva slovenska moška zlata medalja na zimskih olimpijskih igrah je Koširju ušla za vsega 11 stotink sekunde. Košir in Wild sta se lani pomerila že v boju za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v Stonhamu, kjer je ameriški Rus v paralelnem veleslalomu bron prav tako osvojil s prednostjo 11 stotink sekunde.

Iz Sočija

Wild: Če bi me Košir premagal, ne bi bil razočaran
Košir: "Zasluženo sem osvojil medaljo"
Srebrni vožnji Žana Koširja