Teemu Selänne je bil vodja levov, med katerimi se nekateri sploh še niso rodili, ko je
Teemu Selänne je bil vodja levov, med katerimi se nekateri sploh še niso rodili, ko je "finski blisk" že igral na olimpijskih igrah v Albertvillu. Foto: Reuters
Teemu Selanne
Teemu Selänne je bil izbran tudi v najboljšo postavo turnirja, kjer mu je družbo delal soigralec v prvem finskem napadu Mikael Granlund. Poleg izkušenega in mladega velemojstra so bili v postavi še Američan Phil Kessel, Kanadčan Drew Doughty in Šveda Erik Karlsson ter Henrik Lundqvist. Foto: Reuters
Selänne, ki je bil leta 1999 izbran tudi za najboljšega posameznika svetovnega prvenstva, je izjemen strelec, obenem pa velja za zelo elegantnega hokejista in izvrstnega drsalca, od koder se ga je oprijel tudi njegov vzdevek. Teemu pa je tudi ljubitelj hitrih avtomobilov, in tako se je v domovini že preizkusil kot voznik relija. Pod psevdonimom Teukka Salama (v prevodu strela) je vozil celo preizkušnjo v prvenstvu WRC. Foto: Reuters

Ne morem opisati tega. Zame je bil vedno velik vzor, in še vedno je. Je moj idol in idol številnih mladih finskih hokejistov. Igrati z njim v istem napadu je sanjsko, uresničitev sanj. Želeli smo igrati kot ekipa in zmagovati kot ekipa. Zanj sem pa tako vesel, da smo zmagali na tej zadnji tekmi. Res je izjemna oseba.

Mikael Granlund, napadalec finske reprezentance
V Ligi NHL je največji pečat pustil pri Anaheimu, s katerim je leta 2007 osvojil Stanleyjev pokal. V dresu Racmanov je dvakrat postal najboljši po številu golov v ligi (1998, 1999), leta 1998 pa je bil prvi Evropejec, ki je bil izbran za MVP-ja tekme All-Star. Še vedno ima v lasti rekord po številu golov in točk v prvi sezoni NHL-a. Je pa tudi najuspešnejši finski hokejist v NHL-u, prehitel je tudi svojega idola Jarija Kurrija, s katerim je blestel v napadu s Sakujem Koivujem v Naganu 1998. V NHL-u je sicer odigral 1.434 tekem in dosegel 682 golov ter 768 podaj, kar je skupno 1.450 točk. Foto: EPA

Ko je bil Teemu na ledu, sploh ni bilo treba nobenemu nič narediti, vse je naredil on. To je izjemno, odraščati in ga gledati ter občudovati, zdaj pa z njim osvojiti medaljo. To je uresničitev sanj.

Olli Määttä, branilec finske reprezentance
Finskim hokejistom bronasta kolajna
Zadetki s tekme med Finsko in ZDA
Zadetki med Finsko in Rusijo v prvi tretjini

ravljične - sijajen, z medaljo in nazivom MVP hokejskega turnirja v Sočiju.

26 let je velemojster nosil finski dres, nastopil je na šestih olimpijskih igrah in s tem izenačil rekord rojaka Raima Helminena, osvojil je štiri olimpijske medalje in v Sočiju pri 43 letih z nazivom najkoristnejšega posameznika (MVP) osrednjega dogodka olimpijskih iger sklenil izjemno kariero v izbrani vrsti. S 43 točkami na vseh šestih turnirjih je tudi najboljši strelec olimpijskih iger, kar mu je uspelo že v Vancouvru, obenem pa je tudi najstarejši hokejist, ki je dosegel gol na igrah. V finskem dresu je odigral 95 tekem in zbral 102 točki, 54-krat pa je zatresel mrežo.

V Soči so Finci prišli močno oslabljeni. Saku Koivu, ki je dolga leta s Selännejem tvoril udarno navezo reprezentance, je že pred objavo seznama dejal, da ni dovolj pripravljen, nato sta morala zaradi poškodb udeležbo odpovedati še prva centra, Sakujev brat Mikko Koivu, ki bi bil tudi kapetan, in Valtteri Filppula. Toda selektor Erkka Westerlund je našel pravo mešanico izkušenih in izjemno nadarjenih levov, na čelo krdela pa postavil legendarnega napadalca, ki bo letos dopolnil že 44 let. Vsako sezono znova na nek način Racmanom iz Anaheima ikono kluba uspe prepričati v podaljšanje kariere, letos, ko ne igra več tako vidne vloge, pa je dejal, da je zdaj zares konec, toda na olimpijskih igrah je "finski blisk" blestel v polnem sijaju, kot nekoč, v najboljših letih.

Udarna naveza z mladeničema
Westerlund je v prvi napad poleg Selänneja uvrstil še dva nadarjena mladeniča, Mikaela Granlunda in Aleksandra Barkova, ki se je sicer že v prvem delu poškodoval. Napadalca, ki sta skupaj z branilcem Ollijem Määttäjem jamstvo za svetlo prihodnost finskega hokeja, sta se odlično ujela s Teemujem, Granlund, ki je veteranu tudi podal za tri zadetke, pa je nato celo s svojim idolom sestavljal udarni dvojec. Zanimivo, da 21-letni Granlund in 18-letni Barkov še skupaj ne štejeta toliko let, kot jih ima Selänne.
Na turnirju so levi igrali odličen hokej. Po izvrstnem boju s Kanadčani in porazu po podaljšku ter zanesljivima zmagama nad Avstrijo in Norveško so se kot drugi najboljši neposredno prebili v četrtfinale in tam, tudi z golom in podajo Selänneja, ugnali gostitelje Ruse (3:1), ki so računali na zlato. V polfinalu so doživeli boleč poraz proti večnim tekmecem Švedom (2:1), toda rane so se zacelile že naslednji dan z izjemno zmago nad ZDA (5:0), dvema goloma Selänneja in osvojenim bronom. "Tekma proti ZDA je bila neverjetna izkušnja. Po razočaranju v polfinalu je bilo težko, toda zavedali smo se, da tudi brona na turnirju, kakršen so olimpijske igre, ne dobiš ravno vsak dan. Pred tekmo smo se igralci dobili brez trenerjev. Rekli smo si, igrajmo zase in igrajmo s srcem," je po tekmi povedal Selänne, ki je imel pred srečanjem v garderobi govor.

Izpustil le Lillehammer 1994
Malokdo je računal, da bo Teemu odigral pomembno vlogo, nato pa je v Sočiju blestel in zasenčil trenutno glavne hokejske zvezdnike na svetu. Na uvodni tekmi proti Avstriji je drugo in tretjo tretjino izpustil zaradi bolečin v vratu, nato pa odigral vseh pet srečanj in dosegel štiri gole ter dve podaji in zasluženo dobil naziv MVP-ja: "Kakšna ekipa. Zares sem ponosen, da sem bil del tega, in hvaležen sem Erkki ter vsem fantom, ki so še vedno verjeli vame. Ko smo prišli na ta turnir, ni nihče verjel v nas. Nekateri fantje so morali izpustiti turnir zaradi poškodb, toda, moj bog, kako dobro so se odrezali ti, ki so prišli kot zamenjave. Vsak je dobesedno dal od sebe vse najboljše. Fantastično je skleniti kariero na tak način."

Od leta 1988 je bil del reprezentance, na velikem turnirju pa je debitiral leta 1991 na svetovnem prvenstvu. Zaigral je že na olimpijskih igrah v Albertvillu leta 1992, izpustil naslednje v Lillehammerju in nato od Nagana 1998 odigral vseh pet ter osvojil štiri kolajne – bronaste v Naganu, Vancouvru in Sočiju ter srebrno v Torinu, kjer so Finci pokazali najboljši hokej in blesteli skozi ves turnir, a so bili v finalu po podaljšku boljši Švedi, ki so jim zadali tudi edini poraz, Selänne pa je bil izbran za najboljšega napadalca iger: "Na koncu je medalja le pika na i. Skupaj smo prehodili to pot, skupaj smo trdo delali. Smo majhen narod, a vedno smo podpirali drug drugega. Smo kot krdelo, tako kot živijo levi. Neverjetno."

Jokal novinar, v solzah tudi Timonen in Salo
Ko je "finski blisk" z bronom in orošenimi očmi drsal po ledu in mahal navijačem v dvorani Bolšoj, je vsak hokejski navdušenec Teemuju osvojeno medaljo brez dvoma od srca privoščil. Finci so proslavljali kolajno, a ob vsem ponosu in občudovanju legendarnega hokejista so solzam sreče sledile tudi solze žalosti, kajti končano je obdobje bliska, ki je bil dolga leta prvo ime finskega hokeja. "Toliko sijajnih spominov, in ko sem razmišljal, da je to zadnja tekma, sem upal, da se ne bi nikoli končala. Toda vse dobre stvari se morajo končati. Užival sem vsak trenutek ... lepo je tako končati," je bil ganjen tudi Helsinčan in je dodal: "Rad bi se zahvalil vsem navijačem. Za nami je neverjetna zgodba. Vsa ta podpora, ki so mi jo Finci dali skozi leta, bo ostala za vedno v mojem srcu. Hvaležen sem in ponosen, da sem lahko igral za reprezentanco vsa ta leta. Hvala vam."

Ob koncu tekme in slovesu kapetana Teemuja sta solze potočila tudi dolgoletna reprezentančna kolega Kimmo Timonen in Sami Salo, med čustvenim pogovorom za finsko televizijo je s cmokom v grlu in solznimi očmi odgovarjal Selänne, novinar pa je ob njegovih odgovorih tudi zajokal. "Obljubil sem si, da ne bom jokal. Poskusil sem nadzorovati svoja čustva, toda reprezentanca je bila tako pomembna zame. Igral sem z izjemnimi soigralci in za odlične trenerje. Kar nekakšno družino je izbrana vrsta predstavljala zame leta in leta. Za vedno bo ostala v mojem srcu in lahko sem samo ponosen na to veliko družino," je povedal Teemu.

Nanj nori tudi v Anaheimu in Winnipegu
43-letni napadalec je vedno veljal za velikega športnika. Skozi leta je bil ljubljenec finskih navijačev, v NHL-u je obnorel Winnipeg, nato še Anaheim, v obeh mestih pa imata njegovi 13 oziroma osmica kultni status. Tudi med nasprotniki je bil vedno spoštovan, kar dokazujejo tudi besede sicer soigralca pri Ducksih, vendar pa v boju za tretje mesto velikega nasprotnika, Američana Cama Fowlerja: "Po tekmi, ko sva se rokovala, mi je dejal, da mu je žal, da sem izgubil. Tak Teemu je, vedno misli tudi na druge. Vesel sem zanj, za vse, kar je naredil v športu, kar je naredil na olimpijskih igrah, zato mu privoščim to medaljo. Če je kdo, ki mu privoščim uspeh, je to Selänne, čeprav smo izgubili to tekmo. Je eden najboljših igralcev vseh časov in ena najboljših oseb, kar jih poznam. Vesel sem, to si zasluži."

Kot rečeno, je osvojil tudi srca severnoameriških navijačev, kjer je najprej Helsinčan blestel pri Jetsih iz Winnipega in že v prvi sezoni zabil 76 golov, kar je rekord začetnika. Nato je navduševal v Anaheimu, se preizkusil tudi v San Joseju in Coloradu ter se spet vrnil v račjo jato v Anaheim, s katerim je leta 2007 tudi osvojil Stanleyjev pokal. Večkrat je že napovedal upokojitev, a jo še kar prestavlja, toda letos je odločno dejal, da bo res konec, čeprav ...

Jokinena nista povsem prepričana o slovesu
Glede tega sta skeptična tudi reprezentančna soigralca. Olli Jokinen, ki mu je po koncu tekme za tretje mesto dal igralni plošček v spomin, je z nasmehom povedal: "43-letni športnik tako igra, zabije dva gola, se tako giblje, kdo ve, morda pa bo igral tudi čez štiri leta, ko bo star 47. Nikoli ne veš." Tudi Jussi Jokinen je v šali dejal, da bo morda del krdela v Južni Koreji znova tudi - lahko bi rekli kar levji kralj - Selänne: "Za vse nas je bil Teemu idol, ko smo odraščali. Vodil je našo ekipo in za sabo ima zares fantastičen turnir. Težko leto je za njim v Anaheimu, a vsi vemo, kakšen igralec je in kakšen vodja. V čast mi je bilo igrati z njim na turnirju, ki bo verjetno njegov zadnji. Toda ne bi me presenetilo, če se znova premisli. Morda pa bo zraven tudi čez štiri leta."

Morda pa res, večina je bila prepričana, da so bile leta 2010 zadnje njegove igre in da, glede na letošnje predstave v NHL-u, ne more več igrati na taki ravni. Toda Selänne je znova navdušil, dokazal vsem, ki so dvomili, da gre še vedno za fantastičnega hokejista z ubijalskim občutkom za polnjenje mrež, in potrdil tisto z dobrim vinom, ki je z leti le še boljše. Tako kot veliki Teemu.

Ne morem opisati tega. Zame je bil vedno velik vzor, in še vedno je. Je moj idol in idol številnih mladih finskih hokejistov. Igrati z njim v istem napadu je sanjsko, uresničitev sanj. Želeli smo igrati kot ekipa in zmagovati kot ekipa. Zanj sem pa tako vesel, da smo zmagali na tej zadnji tekmi. Res je izjemna oseba.

Mikael Granlund, napadalec finske reprezentance

Ko je bil Teemu na ledu, sploh ni bilo treba nobenemu nič narediti, vse je naredil on. To je izjemno, odraščati in ga gledati ter občudovati, zdaj pa z njim osvojiti medaljo. To je uresničitev sanj.

Olli Määttä, branilec finske reprezentance
Finskim hokejistom bronasta kolajna
Zadetki s tekme med Finsko in ZDA
Zadetki med Finsko in Rusijo v prvi tretjini