Latvija se je v četrtfinalu dobro upirala Kanadi (2:1), na koncu pa zasedla osmo mesto. Foto: Reuters
Latvija se je v četrtfinalu dobro upirala Kanadi (2:1), na koncu pa zasedla osmo mesto. Foto: Reuters

Tako bi Latvija izgubila osmo mesto in s tem tudi izboljšan položaj na svetovni lestvici. Po četrtfinalu, ko so se Latvijci dostojno upirali poznejšim prvakom Kanadčanom (2:1), je bil pri jemanju stimulansa metilheksamina ujet Vitalijs Pavlovs. Po pravilih Mednarodnega olimpijskega komiteja reprezentanca ni kaznovana, če nista ujeta najmanj dva igralca. Zato diskvalifikacija Nicklasa Bäckströma ne vpliva na izid Švedske.

MOK sumi, da je med latvijskimi hokejisti še en grešnik. Ime je bilo sprva skrivnsot, a se je nato izkazalo, da so bila ugibanja pravilna: prav tako v četrtfinlau se je pregrešil branilec Ralfs Freibergs, sicer član ameriškega univerzitetnega moštva Green State University. Latvija je tako postala prva izbrana vrsta, v kateri so zaradi jemanja nedovoljenih poživil ujeli dva hokejista.

Latvija je z osmim mestom dosegla najboljšo uvrstitev na igrah do zdaj, na svetovni lestvici pa je tako napredovala na deseto mesto. Vse to se lahko zdaj izbriše, če bo MOK kaznoval Balte po predvidenih pravilih in jih diskvalificiral.