Robert Kristan je več kot 40 minut vlival veliko upanj, da lahko Slovenija izenači proti Švedski. Foto: Reuters
Robert Kristan je več kot 40 minut vlival veliko upanj, da lahko Slovenija izenači proti Švedski. Foto: Reuters
Četrtfinalna tekma Švedska - Slovenija v Sočiju
Švedi so imeli še enkrat več strelov v okvir vrat kot Slovenci, pri čemer pa risi niso znali izkoristiti svojih priložnosti za izenačenje. Foto: Reuters
Robert Kristan, Žiga Pance, Boštjan Goličič in Aleš Mušič (Slovenija) slavijo zmago nad Avstrijo
Slovenija bo v Sočiju sedma, če pa Latvija preseneti Kanado pa osma. "Risi" so s prebojem med osem najboljših hokejskih reprezentanc sveta že presegli dosežek Jugoslavije iz Grenobla 1968, ko so bili Slovenci v modrem dresu deveti. Foto: Reuters
Pogovor s Tomažem Razingarjem
Pogovor z Anžetom Kopitarjem

V prvih odzivih so risi razočarani zaradi poraza, a hkrati ponosni na doseženo pod olimpijskimi krogi, kjer je bila senzacija že nastop Slovenije. Iz Sočija prve utrinke po koncu nepozabnega tedna pošilja MMC-jev dopisnik Slavko Jerič (@lavkeri).

Vse se je podrlo v zadnji tretjini
Prvi center Slovenije Anže Kopitar je za TV Slovenija takoj po tekmi povedal: "Dve tretjini smo igrali dobro. Kristan je bil fenomenalen. V zadnji tretjini se nam je podrlo, saj je odigrati štiri tekme v petih dneh težje, kot izgleda. Smo razočarani, kot po vsakem porazu, vendar smo lahko zelo ponosni, kar smo dosegli, da smo sploh bili tukaj."

Slovenski hokejski superzvezdnik je bil tudi tarča tujih medijev, za katere je "Kopi" povedal: "Vsak športnik igra zaradi zmage, vedno je treba v to verjeti. Švedi gredo zasluženo naprej."

"Že s tem, da smo prišli na olimpijski turnir v hokeju, in način, kako smo predstavili državo tukaj, smo dokazali svoje. V slačilnici je bil povsem nadrealističen občutek! Doma se dogajajo nekatere pozitivne stvari za hokej ... Zdaj upajmo, da bodo otroci začeli igrati hokej," je na primer za ESPN in TSN povedal edini slovenski hokejist iz elitne Lige NHL.


Dokazali, da so zasluženo v Sočiju

Kapetan Slovenije Tomaž Razingar je hitro povzel zgodovinsko uspešen turnir: "Prva tretjina je bila dokaj izenačena, v drugi smo še držali stik, poskušali smo doseči zadetek. Pojavile so se luknje v obrambi kot v celoti. Švedska je bila danes boljša in gre v polfinale. Dostojen odpor, škoda pa tega visokega poraza ob koncu."

"Veseli me, da smo presenetili vse, dokazali, da smo si zaslužili olimpijske igre, pustili izredno dober vtis, sama igra pa je bila navdušujoča skozi celotni turnir. Velik napredek," je prepričan "Raza", ki pa se v Sočiju še ni hotel izreči o svoji nadaljnji reprezentančni poti. "Še prezgodaj, a vem, kakšni so moji reprezentančni načrti!"

"Brez dvoma najboljši turnir"
Selektor Slovenije Matjaž Kopitar: "To je brez dvoma naš najboljši turnir, igralci so dozoreli. Ritem tekem je bil precej naporen. Ko smo prejeli drugi zadetek, je bilo vsega konec. Nismo imeli več energije."

Švedski selektor Par Marts: "Nisem presenečen, da je naš vratar dobro branil."

Prespati poraz in uživati v doseženem
Najučinkovitejši ris v Sočiju Žiga Jeglič: "Izid 5:0 je bržkone previsok. Borili smo se, a v zadnji tretjini nam je zmanjkalo moči."

Pomočnik kapetana in 3. center Marcel Rodman: "Malo smo razočarani, upali smo, da se ponovi Slovaška, a ko bomo prespali, se bomo zavedali tega dosežka."

Za Slovence nepremagljivi švedski vratar Henrik Lundqvist: "Nismo vedeli, kaj pričakovati od tekme. Ključ je bil v hitrem drugem golu. Naša pot s tem še ni končana."

Pogovor s Tomažem Razingarjem
Pogovor z Anžetom Kopitarjem