Teemu Selänne, ki je v karieri že osvojil olimpijsko srebro in bron, se je znova vpisal v zgodovino. Na fotografiji se veseli z Mikaelom Granludom. Zanimivo, Granlund in Aleksander Barkov, ki igrata tudi v prvem napadu, skupaj ne štejeta toliko let kot Selänne. Foto: Reuters
Teemu Selänne, ki je v karieri že osvojil olimpijsko srebro in bron, se je znova vpisal v zgodovino. Na fotografiji se veseli z Mikaelom Granludom. Zanimivo, Granlund in Aleksander Barkov, ki igrata tudi v prvem napadu, skupaj ne štejeta toliko let kot Selänne. Foto: Reuters
Jeff Carter
Jeff Carter se je proti Avstriji izkazal s kar tremi zadetki. Foto: Reuters
Švedska
Švedi, zbrani okrog vratarja Henrika Lundqvista, se veselijo druge zaporedne zmage. Foto: Reuters
Jaromir Jagr in Tomaš Plekanec (Češka)
Legendarni Jaromir Jagr bo v soboto praznoval že 42. rojstni dan, a je vseeno še vedno najnevarnejši napadalec Češke, kar je tudi dokazal z golom za 2:1. Foto: Reuters
Janis Sprukts (Latvija) - Ondrej Pavelec (Češka)
Prvi gol Latvije v Sočiju je padel na nenavaden način, saj je Janis Sprukts tako močno zadel kamero v golu, da sodniki sploh niso opazili zadetka, ki so ga nato priznali šele ob naslednji prekinitvi. Foto: Reuters

Robert Luongo je ubranil vseh 23 strelov in ohranil kanadska vrata nedotaknjena proti Norveški. Hat-trick je zabil Jeff Carter, napadalec Kingsov je v drugi tretjini dosegel vse zadetke zapored. Pri vseh golih mu je podal Patrick Marleau. Tako kot na prvi tekmi sta tudi tokrat zadela branilca Drew Doughty, ki je prvi zatresel mrežo, ko je z modre črte v šesti minuti presenetil Bernharda Starkbauma, ter Shea Weber, ki je s pravim projektilom zatresel mrežo. Njegov strel je imel hitrost več kot 170 km/h.

Končni izid tekme je ob izteku druge tretjine po samostojni akciji z igralcem manj postavil Ryan Getzlaf. Predtem je njegov reprezentančni kolega in dolgoletni soigralec v napadalni trojki pri Anaheimu Correy Perry zapravil kazenski strel.

Selänne najstarejši in najboljši olimpijski strelec
Legendarni Teemu Selänne je dosegel vodilni zadetek Finske proti Norveški in s tem postal najstarejši strelec na olimpijskih igrah. Kapetan levov šteje 43 let, sedem mesecev in 11 dni, obenem pa je zimzeleni "finski blisk" tudi najboljši strelec v zgodovini olimpijskih turnirjev. Ta dosežek mu je sicer uspel že na igrah v Vancouvru. Selänne, ki je proti Avstriji staknil lažjo poškodbo, je lepo zadel pod prečko po podaji Samija Vatanena, s katerim igrata skupaj pri Anaheimu.

Kari Lehtonen, ki je tokrat dobil prednost pred Tukko Raskom v vratih, je debitiral na olimpijskih igrah. Premagal ga je le Per-Age Skroder, ko je imela Norveška dva igralca več na ledu. Lauri Korpikoski se je dvakrat najbolje znašel pred vrati in zatresel mrežo, Olli Jokinen je zadel v protinapadu, ob tem pa je dodal še podajo, Olli Määttä, ki je zbral tudi dve podaji, in Jori Lehterä pa sta zadela z razdalje.

Alfredsson le strl odpor trdožive Švice
Švedi so v drugem krogu olimpijskega turnirja tesno, z 1:0, premagali Švico. Edini zadetek je dosegel Daniel Alfredsson. Trenutek odločitve v ponovitvi finala lanskega svetovnega prvenstva je nastopil v 53. minuti, ko je Erik Karlsson v protinapadu prodrl po desni strani, nato pa podal pred gol, kjer je švicarski vratar Reto Berra plošček odbil, a le do Alfredssona, ki ga je s pol metra potisnil v prazna vrata. Razmerje strelov je bilo 31:26 v korist Švedske.

Švedi so sicer doživeli hud udarec, saj morajo "tri krone" nadaljevati turnir brez kapetana in prvega centra Henrika Zetterberga.

Jagr zadel drugič zapored
Po katastrofalnem začetku proti Švedski, ko so po 25 minutah zaostajali že z 0:4, je Češka nadaljevala popravljanje vtisa in je premagala Latvijo s 4:2, pri čemer pa je bilo še v 25. minuti izenačeno.

Čehi so v Sočiju prvič zmagali, a za zmago proti Latvijcem so se morali močno potruditi. Balti so se kar dvakrat vrnili v igro in izenačili, nazadnje v 23. minuti prek Herbertsa Vasiljevsa, s čimer je bil izničen gol legendarnega Jaromirja Jagra v zadnji minuti prve tretjine.

Branilca prelomila tekmo
To je dokončno spodbudilo Čehe k popolnemu prevzemu nadzora nad igro in sledil je odločilni nalet. V 28. minuti je po strelu branilca Zbynka Michalka ob spremembi leta ploščka zadel Jakub Voraček, deset minut zatem pa je drugi branilec Marek Židlicyk postavil končni izid, ko je v mrežo pospravil odbitek po poskusu veterana Petra Nedveda.

Pavelec ustavil Latvijce
V zadnjih minutah so Latvijci lovili podaljšek z dvema igralcema več, a se jim ni posrečilo, saj je bil v čeških vratih zanesljiv Ondrej Pavelec, ki je prvo tekmo presedel na tribuni. Latvija je tako skoraj že obsojena na zadnje mesto skupine C, saj jih v zadnjem krogu čaka Švedska, medtem ko bo Češka igrala s Švico.

SKUPINA C
ČEŠKA - LATVIJA 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)
Erat 11., Jagr 20., Voraček 28., Židlicky 38.; Sprukts 14., Vasiljevs 23.
Obrambe: Pavelec 18; Masalskis 35.

ŠVEDSKA - ŠVICA 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Alfredsson 53.
Obrambe: Lundqvist 26; Berra 30.

SKUPINA B

KANADA - AVSTRIJA
6:0 (2:0, 4:0, 0:0)
Doughty 6., Weber 11., Carter 23., 25., 35., Getzlaf 37.
Obrambe: Luongo 23; Starkbaum 25, Lange 15.

NORVEŠKA - FINSKA
1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Skroder 42.; Selänne 6., Korpikoski 7., 29., Lehterä 18. O. Jokinen 32., Määttä 58.
Obrambe: Haugen 10, Volden 23; Lehtonen 20.