Robert Kristan je odlično branil, toda vseeno je iz svoje mreže pobral pet ploščkov. Foto: Reuters
Robert Kristan je odlično branil, toda vseeno je iz svoje mreže pobral pet ploščkov. Foto: Reuters
Slovenija
Žiga Jeglič je dosegel dva gola, zelo dobro pa se je z mojstri hokeja kosal tudi prvi napad z Anžetom Kopitarjem, Janom Muršakom in Davidom Rodmanom. Foto: STA
Risi pokazali, koliko so napredovali v zadnjem desetletju
Slovenija nudila Rusiji dostojen odpor
Kopitar, Urbas in Dacjuk po tekmi Slovenija - Rusija

"Ključno je bilo, da smo začeli drsati in verjeti, da lahko igramo in da si zaslužimo mesto na igrah," je dodal najboljši slovenski hokejist, ki je proti velesili z nekaj potezami dokazal svojo kakovost in se odlično kosal z mojstri hokeja na drugi strani. Kopitar se je tudi izvrstno ujel z drugim najboljšim slovenskim hokejistom, Janom Muršakom, s katerim sta izpeljala nekaj lepih akcij.

Predsednik RS Borut Pahor je obljubil, da bo za vsak zadetek, ki ga bodo dosegli slovenski hokejisti v Sočiju, eno uro drsal.

Prvi zadetek dvignil rise
Rusi so silovito začeli tekmo in že v četrti minuti povedli z 2:0. "Niso nas nič presenetili, morda smo na začetku preveč stali in le gledali. Ena nova izkušnja za vse nas. Ni bil najboljši začetek, a od desete minute naprej smo igrali hokej, ki nas je pripeljal na igre, in smo se kar dobro kosali z Rusi," je uvodne minute za TV Slovenija 2 opisal napadalec Los Angeles Kingsov.

V drugi tretjini so risi vzpostavili ravnotežje, bili povsem enakovreden tekmec, na trenutke celo boljši, in drugih 20 minut so tudi dobili. Dvakrat je mrežo gostiteljev turnirja zatresel Žiga Jeglič. "Tisti prvi zadetek nas je dvignil. Imeli smo nekaj priložnosti. Videli smo, da se da igra igrati, in smo šli sproščeno naprej. V zadnji tretjini smo pri 3:2 mislili, da bomo imeli 'powerplay', a smo dobili gol. Trenutek, ki je vse skupaj obrnil, a smo lahko zadovoljni," je povedal Kopitar, ki je začel akcijo za drugi zadetek Slovenije.

V reprezentanci je bil Kristan vedno odličen
"Če bi nam kdo na začetku rekel, da bo tak izid, ne bi bili razočarani. Vsi smo profesionalni športniki in ne maramo izgubljati. Je malo grenak priokus, ampak smo lahko ponosni,"
je še pristavil Hrušičan, ki ga je, tako kot vse, navdušila predstava Roberta Kristana: "Ni treba izgubljati besed. Kristan je bil vedno, kar sem bil v reprezentanci, odličen. Ni kaj novega reči."

Tako kot Varlamov je tudi Kristan ubranil 85 odstotkov strelov, pri čemer je slovenski vratar zbral 30 obramb, nekaj je bilo zares izvrstnih. "Težko je, ko hitro zaostaneš z 2:0, a ostali smo močni. V drugi tretjini smo strnili vrste in dokazali, da lahko igramo proti Rusiji. Izgubljali smo le s 3:2 in imeli lepe možnosti, da zakompliciramo Rusom tekmo, a nam žal ni uspelo," je bil po tekmi zadovoljen prvi vratar vrste Matjaža Kopitarja, ki se bo v soboto ob 9.00 pomerila s Slovaško. Naslednji tekmeci so pred ZDA klonili s kar 7:1. Američani bodo tekmeci risov v nedeljo.

Slovenija je delavna in nadarjena ekipa
Dober odpor Slovenije Rusov ni presenetil, kar je za TV Slovenija 2 povedal kapetan "zbornaje komande" Pavel Dacjuk: "Pritisk pred prvo tekmo je bil velik in imamo veliko mladih igralcev. Po začetnem pritisku smo se umirili in nismo več toliko streljali, tako nismo dosegli toliko golov. Vemo, da ima Slovenija močno, delavno in nadarjeno ekipo. Niso nas presenetili."

"Povedli smo z 2:0, potem pa smo prenehali igrati, kot bi morali. Ko hitro povedeš z 2:0, se ti zdi, da bo lahko. Preveč smo se sprostili in nismo več igrali v takem ritmu. Poskušali smo igrati preprosto, si podajati in streljati vsakič, ko se ponudi priložnost," pa je dodal prvi ruski zvezdnik Aleksander Ovečkin, ki je dosegel prvi gol na tekmi in sijajno podal pri drugem. Gol je dal Jevgenij Malkin, s katerim sestavljata udarno napadalno navezo.

Risi pokazali, koliko so napredovali v zadnjem desetletju
Slovenija nudila Rusiji dostojen odpor
Kopitar, Urbas in Dacjuk po tekmi Slovenija - Rusija