Anže Kopitar je brez dvoma prvi adut slovenske hokejske reprezentance in bo kljub težavam ključno orožje v boju za četrtfinale. Foto: Reuters
Anže Kopitar je brez dvoma prvi adut slovenske hokejske reprezentance in bo kljub težavam ključno orožje v boju za četrtfinale. Foto: Reuters
Matjaž Kopitar
Selektor Matjaž Kopitar ni ravno navdušen, da bomo igrali z Avstrijo, ki od vseh reprezentanc najbolje pozna Slovenijo. Foto: Twitter/@lavkeri
David in Marcel Rodman ter Žiga Pavlin (Slovenija)
Marcel Rodman je 18 sekund pred koncem tekme z ZDA dosegel častni gol in odvzel Ryanu Millerju "shutout", tako kot so ga Slovaki v soboto Robertu Kristanu. Foto: Reuters
Zach Parise in Luka Gračnar
Selektor o priložnosti 20-letnemu vratarju Gračnarju: "Dali smo mu priložnost, zaslužil si jo je. Upam, da se bo iz te tekme kaj naučil." Foto: Reuters
Cam Fowler (ZDA) - Jan Muršak (Slovenija)
Jan Muršak tokrat ni igral tako veliko kot proti Slovaški: 26 izmen za 17:09 igre. Foto: Reuters
Avstrija
Medtem ko Slovenci niso zadovoljni s sosedskim dvobojem, so Avstrijci presrečni, da se bodo v torek udarili s Slovenci. Foto: Reuters
Navijaški utrip ob hokejski tekmi Slovenija - ZDA
Robar: Proti Avstrijcem moramo biti pravi
Matjaž Kopitar: Raje bi igral s kom drugim kot z Avstrijo
Marcel Rodman prispeval častni zadetek Slovenije

Prvi slovenski hokejski zvezdnik proti Američanom sploh ni več igral v 3. tretjini in ga niti ni bilo na klopi za rezervne igralce. Po koncu tekme je vodstvo reprezentance na čelu z njegovim očetom-selektorjem Matjažem Kopitarjem razkrilo, da je prvi center Slovenije tožil nad bolečinami v trebuhu, zaradi česar preventivno ni odigral tekme do konca.

"Kopi" pod zdravniškim nadzorom
Anže Kopitar
se počuti dobro, kar so sporočili tudi s Hokejske zveze Slovenije. Dobil je prašek za rehidracijo, kar potrjuje, da preboleva trebušno gripo, prihodnja dva dneva pa bo pod zdravniškim nadzorom, so sporočili iz vodstva slovenske olimpijske ekipe. Prvi center slovenske izbrane vrste bo tako zaigral proti Avstriji, čeprav verjetno stoodstotno ne bo pri močeh.

Že bolan prišel v Soči?
Zaradi suma na trebušno gripo je Anže Kopitar odšel na pregled v bolnišnico v olimpijski vasi. Po informacijah dopisnikov uradne strani Lige NHL je zvezdnik Los Angelesa v Soči že pripotoval bolan, očitno pa bolezni še ni prebolel.

Tabela izločilnih bojev
Termine tekem bo IIHF potrdila na ponedeljkovem sestanku ob 11. uri.


"Vemo, kaj pomeni za našo ekipo"
"Imel je težave z želodcem že pred tekmo, zato so ga odpeljali na krvne teste, in upamo, da bo na naslednji tekmi proti Avstriji že igral. Danes je bil brez moči in ga nismo želeli tako obremeniti, da bi predčasno končal to veliko tekmovanje, saj vemo, kaj pomeni za našo ekipo," je povedal selektor Kopitar.

"Moramo ostati na realnih tleh"
Pričakovano 48-letni Hrušičan ni mogel biti navdušen nad uvodnimi minutami dvoboja z ZDA: "Ne moremo biti zadovoljni s tem začetkom. Če bi držali aktiven rezultat dalj časa, sem prepričan, da bi se tudi drugače odvilo. Prepričljiv poraz, upam, da smo se iz tega tudi kaj novega naučili in da bomo spet v torek tisti pravi ter se v četrtfinalu dostojno uprli nasprotniku. Najbolj boli, ko skušaš kaj preprečiti, ker smo se ravno o teh začetkih pogovarjali, potem se ti pa to zgodi. Nadaljevanje je bilo v redu, nekaj je bilo tudi nesrečnih golov, imeli smo svoje priložnosti, moramo pa ostati na realnih tleh."
Ob omembi Avstrije kot nasprotnika v torkovem repasažu za preboj v četrtfinale slovenski selektor ni bil navdušen: "Raje bi igral s kom drugim, če sem povsem iskren, če smo že na tako velikem turnirju, z njimi se pa večkrat srečamo."

"Imamo odlično priložnost proti Avstriji"
Prvi je pred novinarje stopil edini slovenski strelec proti ZDA Marcel Rodman: "Spet se nam je ponovila Rusija, hitro je bilo 2:0 za njih. Napake zadaj so se naredile, nimamo kaj. Potem smo se trudili, solidno tudi igramo, nekako se ni obrnilo v našo korist. Žal ni uspelo. Bližje smo tem severnoameriškim ekipam kot v preteklosti, očitno nekaj potrebujemo, neki gol, nekaj pozitivnega, da obrnemo v našo korist. Nimamo nekega strahu proti državam iz Severne Amerike. Treba se bo usesti, umiriti in domeniti, kaj potrebujemo proti Avstriji. Imamo odlično priložnost, to vemo, če bi mi kdo za četrtfinale ponudil Avstrijo, bi to takoj vzel."

"Manjkal nam je Sabahudin, nato še Anže"
Močno oblegan je bil tudi drugi Slovenec z izkušnjami iz Lige NHL Jan Muršak: "Mislim, da imajo Američani zelo kakovostno ekipo. Vedeli smo, da bodo najmočnejši nasprotnik, tudi mi pa smo imeli nekaj priložnosti. Američani pa so potrdili, da so pač v tem trenutku boljši nasprotnik. Malo nezbranosti na začetku nas je znova kaznovalo, to pa takšen nasprotnik vedno kaznuje. Tako pač je. Iz takšnih napak se učimo. Vse reprezentance so dobre, tudi Avstrijci. Danes nam je manjkal Sabahudin Kovačević, nato se je še nekaj zgodilo z Anžetom, upam, da bosta oba pripravljena za torek."

Kessel: "Moramo se še izboljšati"
Razumljivo dobre volje so bili v ameriškem taboru, kjer so dosegli osnovni cilj predtekmovanja - neposredno uvrstitev v četrtfinale. "Moramo se še izboljšati, zdaj odloča ena sama tekma," je strelec prvega ameriškega hat-tricka po 12 letih Phil Kessel potrdil, da ZDA še zdaleč niso zadovoljne z zmagami v predtekmovanju, temveč da je cilj zlato.

"Vedeli smo, da so v soboto odigrali dobro tekmo. Imajo veliko igralcev, ki se dobro poznajo med seboj in imajo dobro kemijo, tako da je bilo hitro uvodno vodstvo z 2:0 dobra stvar," je zvezdnik Patrick Kane povedal o slovenskih nasprotnikih. Američani so zdaj prosti do srede, ko bodo igrali četrtfinale, medtem ko Slovence v torek čaka dvoboj z Avstrijo. Termin sosedskega derbija bo določen šele po zadnji tekmi predtekmovanja Kanada - Finska.

Avstrijci prezadovoljni s Slovenci
"Po današnji zmagi smo si zaslužili takega nasprotnika. Ne trdim, da gre za nasprotnika po želji, a če lahko izbiraš med Švedsko in Slovenijo, je jasno, koga si želiš. Tudi Slovenci verjetno razmišljajo enako. Mislim, da sta obe ekipi veseli, da bosta igrali druga proti drugi," je pred dvobojem za četrtfinale proti Sloveniji napovedal avstrijski kapetan Thomas Vanek.

Zelo zadovoljen z razpletom prvega dela hokejskega tekmovanja je tudi Andre Lukas. "Iz lige dobro poznamo večino nasprotnih igralcev. Vsekakor je to tekmec, ki ga je mogoče premagati." Najbolj previden je avstrijski selektor Manny Viveiros, ki meni, da gre za dve zelo enakovredni ekipi. "Odločila bo dnevna forma. Za obe državi je enkratno, da imata priložnost za četrtfinale. To je kompliment za Slovenijo in za Avstrijo in to je tudi kompliment za Ligo Ebel."

Navijaški utrip ob hokejski tekmi Slovenija - ZDA
Robar: Proti Avstrijcem moramo biti pravi
Matjaž Kopitar: Raje bi igral s kom drugim kot z Avstrijo
Marcel Rodman prispeval častni zadetek Slovenije