Nevarni branilec Erik Karlsson je s 17. strelom na olimpijskem turnirju dosegel že 4. gol v Sočiju. Foto: Reuters
Nevarni branilec Erik Karlsson je s 17. strelom na olimpijskem turnirju dosegel že 4. gol v Sočiju. Foto: Reuters
Olli Jokinen in vratar Kari Lehtonen (Finska) - Patrik Berglund (Švedska)
Kari Lehtonen je v vratih Finske zamenjal obolelega Tuukka Raska, junaka četrtfinalne zmage nad gostiteljico Rusijo. Foto: Reuters
Zadetki s tekme Švedska - Finska
Za hokejsko zlato Švedska in Kanada

Švedska, ki je v četrtfinalu izločila Slovenijo, je odpravila večno tekmico Finsko. "Levi" so povedli z golom Ollija Jokinena iz mrtvega kota. Švedi so nato v petih minutah dosegli preobrat: po lepi kombinaciji je izenačil Loui Eriksson, piko na i z zmagovitim golom pa je postavil najboljši švedski hokejist v Sočiju, branilec Erik Karlsson, ki je z "bombo" zadel ob igralcu več in že v 37. minuti postavil končni izid. Henrik Lundqvist (25 obramb) je ob pomoči granitne obrambe zaklenil vrata, in Švedi bodo v nedeljo tako igrali za olimpijsko zlato, medtem ko Fince v soboto znova čaka le tekma za bron.

1. tretjina (streli 13:10):
Finci zapravili igro z dvema igralcema več
Severnjaški derbi za vstop v olimpijski finale se je začel z obleganjem vrat Karija Lehtonena, ki namesto obolelega Tuukka Raska brani finsko mrežo. A nalet "treh kron" se je končal zaradi nediscipline: v razmiku 25 sekund sta bila tako izključena Berglung in Kronwall, a Finci kljub 95 sekundam igre z dvema igralcema več niso znali premagati Henrika Lundqvista.

2. tretjina (streli 9:8):
Olli Jokinen iz mrtvega kota
Raztrgana igra, v kateri sta nasprotnika onemogočala drug drugega, je bila presekana v 27. minuti s prvim golom na tekmi. Branilec Sami Vatanen je poslal plošček na ogrado za švedskim golom, Olli Jokinen pa je prehitel nasprotnika in ustrelil iz mrtvega kota ter zadel, saj se je plošček ob vratnici in nogi nekako zmuznil Lundqvistu v gol, kar je potrdil tudi pregled videoposnetka.

Preobrat v petih minutah
Že čez pet minut so Švedi izenačili. Potem ko je mladi branilec Olli Maatta izgubil plošček, so s hitrimi podajami izigrali finsko obrambo in Lehtonena: Jonathan Ericsson je na desni strani našel pozabljenega Louija Erikssona, ki je iz bližine zatresel za 1:1. Čez pet minut so "tri krone" že vodile, saj je izključitev O. Jokinena z "bombo" z modre črte po sredini kaznoval najboljši Šved, branilec Erik Karlsson.

3. tretjina (streli 3:8)
Granitna obramba razorožila Fince
Jalovi poskusi Finske so se razbijali ob granitni švedski obrambi, ki je povsem zaustavila sosede. Edina prava priložnost se je "levom" ponudila ob izključitvi Daniela Sedina sredi 3. tretjine, a Teemu Selanne in tovariši niso znali resneje ogroziti Lundqvista. Švedi so zadušili tudi zadnje obupane finske napade in krvniki "risov" so se uvrstili v tretji olimpijski finale.

HOKEJ (M). POLFINALE

ŠVEDSKA - Finska
2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Eriksson 32., Karlsson 37.; Jokinen 27.
Vratarja: Lundqvist 25; Lehtonen 23.

Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

ZDA - KANADA
0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Benn 22.
Vratarja: Quick 36 obramb; Price 31.

Tekma za 3. mesto bo v soboto ob 16.00, finale pa v nedeljo ob 13.00.

Zadetki s tekme Švedska - Finska
Za hokejsko zlato Švedska in Kanada