Steven Stamkos, ki je bil v trenutku poškodbe s 14 goli prvi strelec po številu zadetkov v Ligi NHL, je na majskem SP-ju šele v podaljšku preprečil senzacionalno zmago Slovenije nad Kanado. Foto: EPA
Steven Stamkos, ki je bil v trenutku poškodbe s 14 goli prvi strelec po številu zadetkov v Ligi NHL, je na majskem SP-ju šele v podaljšku preprečil senzacionalno zmago Slovenije nad Kanado. Foto: EPA
Pavel Dacjuk
Pavel Dacjuk ni igral že več kot mesec dni, zdaj pa bo skušal zaigrati na zadnjih dveh tekmah Detroita pred olimpijskim premorom. Foto: Reuters
Marian Gaborik in Zdeno Chara
Marian Gaborik zaradi poškodb v zadnjih letih še zdaleč ni v formi izpred let, a Slovaki nimajo na pretek tako kakovostnih in izkušenih napadalcev. Foto: EPA
Valtteri Filppula in Mikko Koivu
Izguba kapetana in 1. centra bo hud udarec za Finsko, a Valterri Filppula bo dostojna menjava, kar je dokazal z dobrimi igrami v Tampi, kjer je kot moral nadomestiti 1. centra Strel Stamkosa. Foto: EPA

23-letnik iz Ontaria velja ob Sidneyju Crosbyju in Aleksandru Ovečkinu za enega izmed treh najboljših napadalcev na svetu, tako da je kljub izredni globini in širini to velik udarec za "javorjeve liste", ki branijo olimpijski naslov iz Vancouvra 2010.

Najboljši strelec med Vancouvrom in Sočijem
Še več, Kanadčan makedonskih korenin je bil na zadnji olimpijadi - v 4-letnem ciklusu - celo najboljši strelec Lige NHL, saj je v tem obdobju kljub mladosti dosegel kar 199 golov oz. 0,64 gola/tekmo (Ovečkin 191 golov oz. 0,58 gola/tekmo; Crosby 133 golov oz. 0,56 gola/tekmo).

Vseeno pa konec Stamkosovih olimpijskih sanj ni presenečenje. Ko si je prvi center Tampa Baya 11. novembra na tekmi z Bostnom zlomil nogo, so že govorili, da bo za igranje v Sočiju potreben manjši čudež, ki pa ga na koncu ni bilo.

Stamkosovo mesto St. Louisu
"Zelo sem razočaran, da ne bom smel zaigrati na olimpijskem turnirju. Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi se pridružil reprezentantom, a razumem, da procesa zdravljenja ne moreš prisilno pospešiti," je ob novici povedal potrti Stamkos, ki sicer po prvotnem načrtu ne bi igral na centrskem položaju, temveč na krilu kapetana Kanade Crosbyja.

"Čeprav je bil zdravnik zadovoljen z napredkom pri okrevanju po poškodbi, je razložil, da se kost še ni dodobra zacelila, zato Steven žal ne bo mogel igrati, dokler ne bo popolnoma zdrav," je dejal izvršni direktor ekipe Steve Yzerman, ki je v ekipo vpoklical Martina St. Louisa, soigralca Stamkosa pri Tampi, ki je s 54 točkami na 56 tekmah v tej sezoni prvi strelec moštva.

Dacjuk tudi po eni nogi v Sočiju
Zaradi poškodb je še vedno vprašljiv nastop dveh kapetanov reprezentanc, ki merita na sam vrh. Kapetan Rusije Pavel Dacjuk je nazadnje igral na novoletni zimski klasiki med Detroitom in Torontom, vse od takrat pa ga muči nerazkrita poškodba spodnjega dela telesa, Rusi špekulirajo, da gre za koleno. Vseeno odpovedi najbrž ne gre pričakovati, a vprašanje je, v kakšnem stanju in formi bo "čarovnik Paša", ki bo skušal zaigrati na nocojšnji tekmi pri Floridi. Rusija je sicer prvi nasprotnik Slovenije v Sočiju.

Po kapetanu ogrožen nastop še 1. branilca
Finska še vedno čaka in čaka na pozitivne novice iz Minnesote, kjer se zdravi njihov kapetan Mikko Koivu, ki je zaradi poškodbe gležnja odsoten že en mesec. V domovini so tako že prepričani, da mlajšega izmed bratov Koivu ne bo Sočiju, dodaten udarec pa je še zadnja poškodba prvega finskega branilca Kimma Timonena, čigar olimpijski nastop je prav tako ogrožen.

Zaradi poškodb je moralo do zdaj zamenjati olimpijce že 8 od 12 reprezentanc, zadnje tudi Češka (Martin Erat namesto Vladimirja Sobotke), Norveška (Fredrik Lystad Jacobsen namesto Mariusa Holteta) in Švica, ki pa še ni razkrila zamenjave za branilca Phillipa Furrerja.

Jeglič in Sabolič popolnila vrste "risov"
Slovenija jo je odnesla za zdaj brez poškodb, sta pa krilna napadalca prvega napada Žiga Jeglič in Robert Sabolič še v Ingolstadtu zbolela za neprijetnim virusom, zaradi česar nista odpotovala v Soči v torek s preostalo hokejsko reprezentanco, temveč prihajata na prizorišče zimskih olimpijskih iger šele danes v četrtek.