Švedi so v uvodnih 25 minutah popolnoma nadigrali Čehe. Foto: EPA
Švedi so v uvodnih 25 minutah popolnoma nadigrali Čehe. Foto: EPA
Henrik Lundqvist
Henrik Lundqvist je blestel predvsem v zadnji tretjini. Foto: EPA
Simon Moser
Simon Moser je osem sekund pred koncem le ukanil Masalskisa. Foto: EPA

V dvorani Bolšoj si je spopad velikih tekmecev, okrepljen z veteranskim pridihom (trije igralci na ledu so bili starejši od 40 let), ogledalo več kot 11.400 navijačev, vsaj v prvem delu pa so videli dokaj enosmeren promet.

Kovar iz vrat že po 21 minutah
V vratih sta srečanje začela Hernik Lundqvist in Jakub Kovar. Švedi so povedli v 11. minuti, ko je bil natančen Erik Karlsson, tri minute pozneje je zadel še Patrik Berglund.
Takoj na začetku druge tretjine je Henrik Zetterberg iz bližine še tretjič ukanil nerazpoloženega vratarja Kovarja. Zamenjal ga je Alexander Salak, ki je klonil v 24. minuti, ko je ob prednosti igralca več zadel Karlsson.
Čehi se niso predali, z izjemnim strelom z desne strani je plošček pod prečko pospravil Marek Židlicky. Po pol ure igre je veteran Jaromir Jagr (v soboto bo dopolnil 42 let) na svojih petih olimpijskih igrah znižal na 2:4. Plošček je spretno spravil mimo Henrika Lundqvista. V nadaljevanju se je izkazal čuvaj mreže Ney York Rangersov, samo v zadnji tretjini je zaustavil 15 strelov, imel je 93,1 odstotka obranjenih strelov.
Moser švicarski junak
Na drugem srečanju skupine C je Švica veliko premoč unovčila šele osem sekund pred koncem rednega dela. Po podaji Marka Streita je Latvijce pokopal Simon Moser. Latvijski vratar Edgars Masalskis je zbral kar 38 obramb. Švicarske zmage pa se je na tribunah razveselil tudi njihov smučarski zvezdnik Didier Cuche.

SKUPINA C, 1. krog:
ČEŠKA - ŠVEDSKA
2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Židlicky 29., Jagr 31.; Karlsson 11., 25., Berglund 14., Zetterberg 21.
Obrambe: Kovar 7, Salak 14; Lundqvist 27.
LATVIJA - ŠVICA
0:1 (0:0, 0:0, 0:0)
Moser 60.
Obrambe: Masalskis 38; Hiller 21.
Petek ob 9.00:
ČEŠKA - LATVIJA

Ob 13.30:

ŠVEDSKA - ŠVICA

Sobota ob 18.00:
ŠVICA - ČEŠKA
ŠVEDSKA - LATVIJA