Drugič na olimpijskem turnirju je Robert Kristan visoko dvignil roke. Prvi slovenski vratar je znova branil sijajno in ustavil vseh 30 strelov. Foto: Reuters
Drugič na olimpijskem turnirju je Robert Kristan visoko dvignil roke. Prvi slovenski vratar je znova branil sijajno in ustavil vseh 30 strelov. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar je bil znova izvrsten, Avstrijcem je povzročal ogromno težav in Slovenijo s svojim drugim golom na turnirju popeljal rise v vodstvo. Foto: Reuters
Jan Muršak
Jan Muršak si je zaslužil zadetek. Na vseh tekmah do zdaj je igral odlično, tudi tokrat je bil med najbolj razigranimi v slovenski vrsti, kar je na koncu kronal z golom za 4:0. Foto: Reuters
Jan Urbas
Jan Urbas je z igralcem manj dosegel prvi zadetek na olimpijskih igrah in povedel Slovenijo v vodstvo z 2:0. Foto: Reuters
Po hitri akciji Jana Muršaka je z izjemno močnim strelom prvi gol na igrah dosegel Sabahudin Kovačević in popeljal Slovenijo v vodstvo s 3:0. Foto: EPA
Oglejte si tekmo Slovenija - Avstrija še enkrat
Zgodovinska zmaga slovenskih hokejistov
Ob zadetku Muršaka Andrej Stare tudi zapel
Kovačević zadel na začetku 2. tretjine
Urbas z izjemnim golom povišal na 2:0
Kopitar popeljal Slovenijo v vodstvo

Matjaž Kopitar je s svojimi varovanci lani v Vojensu na kvalifikacijskem turnirju začel pisati hokejsko pravljico, ki je novo poglavje oziroma kar obširno nadaljevanje doživela v Sočiju. Slovenija je med najboljšimi osmimi reprezentancami sveta, kar se je še pred nekaj leti zdela popolna utopija. V sredo zjutraj v četrtfinalu, za med najboljše štiri, čaka rise boj s še enimi težkokategorniki - Švedi, olimpijskimi prvaki iz Torina 2006.

Odmevi po veliki zmagi - Kristan: "Pustili smo srce na ledu za nas in vso Slovenijo"

Oglejte si tekmo še enkrat na tej povezavi.

Nova izvrstna predstava slovenskih hokejistov - čvrsta je bila obramba, ki si ni privoščila veliko napak, izjemno ji je poveljeval Robert Kristan, ki je ohranil mrežo nedotaknjeno, ubranil je vseh 30 strelov, risi pa so bili učinkoviti tudi v napadu. V prvi tretjini sta zadela Anže Kopitar v "power playu" in Jan Urbas, ki je bil uspešen z igralcem manj, Sabahudin Kovačević je v drugi povišal na 3:0, končni izid pa je z zadetkom v prazno mrežo postavil Jan Muršak.

Kopitar kronal slovensko premoč
Slovenski prvi napad je močno pritisnil in že po dobre pol minute je veliko priložnost imel Kopitar, toda Mathiasu Langeju, ki je na tem turnirju v odlični formi, je pomagal okvir vrat. Prvič so slovenska vrata orli ogrozili v tretji minuti, ko je obramba risov pustila veliko prostora Gerhardu Unterluggauerju, ki pa je meril prek vrat.

V peti minuti je bil izključen avstrijski NHL-ovec Michael Raffl. Z igralcem več so dobro minuto Slovenci oblegali nasprotna vrata, nato pa je na sredini sam ostal Kopitar, močno ustrelil, plošček je sicer zadel Langeja, a vseeno našel pot v mrežo. Risi so si nato privoščili napaki in sledili sta dve izključitvi zapored. Najprej je dve minuti moral počivati Žiga Pavlin, nevarno je tedaj zapretil najboljši avstrijski strelec Michael Grabner, sijajna obramba je uspela Kristanu, toda tudi z igralcem manj je vrata orlov ogrozil Rok Tičar, ki je tudi zadel okvir vrat.

Urbas udaril z igralcem manj
Pavlinovi kazni je sledila še kazen Roberta Saboliča, po napaki avstrijske obrambe pa je ob igralcu manj na ledu v protinapad krenil Urbas in z natančnim strelom pod prečko v bližnji zgornji kot z desne povišal na 2:0. Vodstvo Slovenije je popolnoma zasluženo. Risi so imeli pobudo skozi vso tretjino in bili tudi nevarnejši. Razmerje v strelih je bilo 15:10.

Slovenci so v drugi tretjini nadaljevali napadalno igro in po strelu Pavlina z modre črte je pred vrati Urbas preusmeril plošček, ki pa je za las zgrešil cilj. Po dobrih dveh minutah igre je bliskovito v protinapad krenil Muršak. Hitri napadalec moskovskega CSKA-ja je prehitel dva avstrijska branilca, toda do strela mu ni uspelo priti. Ploščico je prepustil Davidu Rodmanu, ki je izza vrat podal Kovačeviću. Slovenskemu branilcu so orli pustili preveč prostora in "Budo" je z močnim strelom povišal na 3:0.

Kristan zaklenil vrata
Najlepši slovenski priložnosti v drugi tretjini sta zamudila Muršak, ki je po sodelovanju s Kopitarjem s strani preigraval in potem nevarno ustrelil, a je bil Lange na mestu, ter Tičar, ki je zapretil pred koncem tretjine. Kar nekaj priložnosti je imela tudi Avstrija, razmerje v strelih v drugih 20 minutah je bilo namreč 10:10. Predvsem udarni napad s s tremi NHL-ovci Grabner – Michael Raffl – Thomas Vanek je bil nevaren. Dvakrat po strelih mlajšega izmed bratov Raffl se je izkazal Kristan, ki je fantastično ubranil tudi strel Thomasa Hundertpfunda.

Slovenija je v zadnji tretjini zapretila po akciji Urbasa in Blaža Gregorca, nato pa je sledil nalet Avstrijcev. Čvrsti in agresivni orli so povzročali ogromno težav risom, izjemno nevarno je bilo po poskusu Briana Leblerja, a je bil sijajni Kristan znova nepremostljiva ovira za avstrijske napade. V sedmi minuti se je izvrstni napadalec Vanek znašel sam v protinapadu. Aleš Kranjc ga je uspel nekoliko ovirati in avstrijski napadalec je izgubil dvoboj ena na ena s Kristanom.

Muršak postavil piko na i
Avstrijski nalet se je končal z izključitvijo Maria Altmanna. Branilec je nepravilno zaustavil Muršaka, ki je bil še enkrat več prehiter za orle. Dobre tri minute do konca je avstrijski selektor Emanuel Viveiros na klop potegnil vratarja Langeja, minuto so nato Avstrijci napadali, Muršak pa je še enkrat prehitel nasprotnike. Nazadnje je zadrsal še mimo Unterluggauerja in ploščico pripeljal v prazno mrežo. Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo znova izenačeno (10:10).


REPASAŽ ZA ČETRTFINALE

SLOVENIJA - AVSTRIJA
4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Kopitar 6., Urbas 12., Kovačević 23., Muršak 58.
Vratarja: Kristan 30; Lange 31.

Streli: 35; 30.
Obrambe: 100%; 91,2%
Kazenske minute: 6; 10.

SLOVENIJA (postava)

D. Rodman - Kopitar (A) - Muršak
Sabolič - Tičar - Jeglič
Urbas - M. Rodman (A) - Razingar (C)
Pance - Mušič - Goličič

Pretnar - Kranjc
Robar - Kovačević
Gregorc - Pavlin
Tavželj - Podlipnik

Kristan (Gračnar)

AVSTRIJA (postava)

Grabner - M. Raffl - Vanek (C)
Lebler - Koch (A) - Latusa
T. Raffl - Hundertpfund - Nödl
Welser - M. Iberer - Oberkofler

Trattnig (A) - Lakos
Pöck - Lukas
Altmann - F. Iberer
Unterluggauer - Ulmer

Lange (Starkbaum)

Sodniki:
Glavna sodnika: Jackson (ZDA), Šindler (ČEŠ);
Stranska sodnika: George (ZDA), Woodworth (ZDA).

RUSIJA - Norveška
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Radulov 25., Kovalčuk 38., Radulov 59., Terešenko 60.

Švica - LATVIJA
1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Pluss 36.; Bartulis 9., Darzinš 12., 59.

ČEŠKA - Slovaška
5:3 (3:0, 1:1, 1:2)
Hemsky 7., Červenka 8., 36., Krejči 18. Plekanec 60.; Mari. Hossa 39., 48., Surovy 49.

Oglejte si tekmo Slovenija - Avstrija še enkrat
Zgodovinska zmaga slovenskih hokejistov
Ob zadetku Muršaka Andrej Stare tudi zapel
Kovačević zadel na začetku 2. tretjine
Urbas z izjemnim golom povišal na 2:0
Kopitar popeljal Slovenijo v vodstvo