Usain Bolt bo eden največjih zvezdnikov olimpijskih iger v Riu. Foto: EPA
Usain Bolt bo eden največjih zvezdnikov olimpijskih iger v Riu. Foto: EPA
Steven Gerrard
Nemški zdravnik Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt je pomagal tudi nogometašem Jürgenu Klinsmannu, Brazilcu Ronaldu, Jonathanu Woodgatu, Michaelu Ownu, Stevnu Gerrardu in Harryju Kewellu ter tekačicama Pauli Radcliffe in Kelly Holmes. Foto: Reuters

Najhitrejši človek na svetu se je poškodoval na jamajškem atletskem prvenstvu v Kingstonu, na katerem so hkrati potekale kvalifikacije za olimpijski nastop v Riu. Bolt je bolečine začutil že v polfinalu, po dogovoru z zdravnikom, ki je diagnosticiral prvostopenjsko natrganino mišice, pa je nato izpustil finalni nastop v sprintu na 100 metrov. V njegovi odsotnosti je slavil Yohan Blake (9,95), stotinko sekunde je bil počasnejši Nickel Ashmeade.

Generalni sekretar jamajške atletske zveze Garth Gayle je takoj po koncu tekmovanja v zvezi s tem dejal, da bi Bolt lahko izgubil tudi mesto v olimpijski ekipi za Brazilijo. S tem bi najslovitejši atlet na svetu zapravil veliko priložnost, da - po Pekingu 2008 in Londonu 2012 - tretjič zapored zmaga na olimpijskih tekih na 100, 200 in štafeti 4 x 100 metrov. Upoštevajoč zadnje medijske zapise je šlo očitno za prezgodnje napovedi, saj bo jamajški olimpijski komite na predlog tamkajšnje atletske zveze Bolta uvrstil na seznam olimpijskih potnikov v Brazilijo s še tremi tekači za obe posamični sprinterski preizkušnji, je v petek objavil jamajški dnevnik Gleaner s sedežem v Kingstonu.

Bolt za začetek na miting v London
Ker lahko le trije tekači nastopajo za Jamajko v Riu v vsaki izmed disciplin, bodo odločitev o tem, ali bo Bolt pripravljen in bo lahko tekel, prepustili jamajškemu strokovnemu štabu v Riu. Bolt se namerava udeležiti mitinga diamantne lige 22. julija v Londonu, saj je že odpotoval čez veliko lužo in je v Franciji ob pomoči terapije svojega zdravnika Hansa - Wilhelma Müllerja - Wohlfahrta že opravljal lažji trening.

Nemški zdravnik mu je pomagal že pri težavah s hrbtom
Boltu pomaga nekdanji dolgoletni klubski zdravnik nogometašev Bayern iz Münchna, ki je znan po spornih metodah zdravljenja. Predtem mu je že pomagal zdraviti težave z bolečinami v hrbtu. Terapije izvaja po alternativnih metodah, kot je homeopatija. Bolj nenavadne metode obsegajo vbrizgavanje pripravkov iz medu, kozje krvi in snovi z imenom Hyalart. Gre za izvleček iz petelinjih rož.

Bolt: Pridite in navijajte zame na mitingu v Londonu
Britanska atletska zveza je na YouTubu objavila tudi Boltov posnetek, v katerem je potrdil svoj londonski nastop: "Tukaj Usain Bolt, oglašam se, ker bi vas vse rad povabil, da pridete in si me ogledate v Londonu 22. julija. Zagotovo bom tam. Se že zelo veselim, da se bom vrnil v London, zato moji navijači, pridite in navijajte zame."

Rio brez Harper-Nelsonove
Brez nastopa v Riu pa je ostala zmagovalka iz Pekinga 2008 in podprvakinja iz Londona 2012 Američanka Dawn Harper-Nelson, ki je na ameriških kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah ostala brez finala na 100 m z ovirami in tudi brez nastopa v Braziliji. Vozovnico za Rio je na devetem mestu zgrešila za 0,01 sekunde.