Sara Kolak, olimpijska zmagovalka v metu kopja. Foto: Reuters
Sara Kolak, olimpijska zmagovalka v metu kopja. Foto: Reuters

Vi, Hrvati, se sploh ne zavedate, kakšen diamant imate. Vedel sem, da bo v finalu kopje vrgla okrog 66 m. Objektivno gledano potrebuje še dve leti treninga, da bo prišla na raven, ki si jo želim.

Andrej Hajnšek
Sara Kolak
Kolakova si je naslov olimpijske zmagovalke priborila s četrtim metom, dolgim 66,18 m. Foto: Reuters
Senzacija Kolakove, Američanke tekle same

Kolakova je v finalu meta kopja poskrbela za pravo senzacijo, saj je presenetila vse tekmice in postala olimpijska zmagovalka. Tako je Hrvaški priborila tretje zlato olimpijsko odličje v atletiki. Predtem je na najvišjo stopničko uspelo stopiti le Sandri Perković, ki je zmagala v metu diska v Londonu in letos.

Zlato odličje si je 21-letna Kolakova, ki jo trenira slovenski trener Andrej Hajnšek, priborila s četrtim metom, ki je bil dolg 66,18 m. Predtem je vsakič prebila mejo 60 m, pri petem metu je prestopila, v zadnjem pa je kopje pristalo pri dobrih 59 m. Drugo mesto je osvojila Južnoafričanka Sunette Viljoen (64,92 m), tretja je bila Čehinja Barbora Špotakova (64,80 m).

Mama, oče, zlato prihaja domov!
"Še zmeraj ne morem verjeti! To sem si zaslužila, borila sem se, hotela sem dokazati, da se nisem zadovoljila zgolj z uvrstitvijo v finale. Dokazala sem, da se lahko borim z najboljšimi atletinjami na svetu. Mama, oče, zlato prihaja domov," je takoj po končanem tekmovanju dejala presrečna 21-letnica in dodala: "Iskreno - ko se enkrat uvrstiš v finale, mora biti cilj medalja. Morda letos ne vržeš kopja dovolj daleč za medaljo, morda ti to uspe naslednje leto, a vedno mora biti to cilj. Danes mi je uspel zelo dolg met."

Vsi so ji govorili, naj le uživa
"Ves čas sem si ponavljala, da ne bom šla domov. Vsi so mi govorili, naj v olimpijskih igrah le uživam, ker so moje prve. To, kar se je dogajalo v zadnjih dveh letih, te lahko uniči ali pa okrepi. Za današnjo tekmo smo se dobro fizično in psihično pripravili. Rada bi se zahvalila svojemu trenerju in sparing partnerici. Hvala Sandri in Edisu ter košarkarjem, ki so me prišli bodrit. Sploh ne vem, kje sem," je za HTV še povedala nova olimpijska zmagovalka, ki je na koncu od sreče skoraj ostala brez besed.

Perković: Ima glavo, potrebno za vrhunske rezultate
Perkovićeva Kolakovo zelo dobro pozna, prepričana je bila, da ji bo v Riu uspelo doseči odmeven rezultat. "Sara ima glavo, potrebno za vrhunske rezultate. Zelo mi je podobna in tudi uspešna bo kot jaz. Je velik garač, morda včasih kar malce nora. Svojo športno pot je začela z rokometom, ker je bila njena mama rokometašica, a zelo hitro se je zaljubila v met kopja," je povedala Perkovićeva in poudarila: "Pred finalom sem ji rekla, naj predvsem uživa, a naj tudi pokaže zobe. V Tokiu bo čez štiri leta med glavnimi kandidatkami za kolajno."

Hajnšek: Sara bo nekega dne podrla svetovni rekord
Kolakova, rojena v Ludbregu, je dejala, da študira na Reki, kot drugi dom pa je označila Celje, kjer pod taktirko Hajnška tudi trenira. "Moj trener je kot drugi oče. Pred prihodom v Rio me je gnal, da sem izvajala neke čudne treninge, a opravila sem jih brez kakršnega koli dvoma," je povedala Kolakova. Hajnšek je na novopečeno olimpijsko zmagovalko zelo ponosen. "Vi, Hrvati, se sploh ne zavedate, kakšen diamant imate. Vedel sem, da bo v finalu kopje vrgla okrog 66 m. Objektivno gledano potrebuje še dve leti treninga, da bo prišla na raven, ki si jo želim. Po operaciji ramena pred dvema letoma je izgubila 11 kg. Je zelo marljiva, ves čas gara in zelo je posebna. Pred mano je zamenjala pet trenerjev, a jaz z njo v zadnjih dveh letih nisem imel niti enega prepira," je povedal Hajnšek in sklenil: "Stavim, da bo Sara nekega dne podrla svetovni rekord!"

Špotakova: Mlada je in nima česa izgubiti
Tega si sicer lasti Špotakova, ki je v Stuttgartu leta 2008 na svetovnem prvenstvu s prvim metom kopje vrgla 72,28 m daleč. "Pa - saj njena današnja zmaga niti ni takšno presenečenje! Navsezadnje je bila tretja na evropskem prvenstvu. Mlada je in nima česa izgubiti. Ni ravno visoka, tako da sklepam, da je njen domet 67 ali 68 m," je po končanem tekmovanju povedala Čehinja.

Vi, Hrvati, se sploh ne zavedate, kakšen diamant imate. Vedel sem, da bo v finalu kopje vrgla okrog 66 m. Objektivno gledano potrebuje še dve leti treninga, da bo prišla na raven, ki si jo želim.

Andrej Hajnšek
Senzacija Kolakove, Američanke tekle same