Lilesa je ob prihodu na cilj prekrižal roke v znak podpore svojemu ljudstvu Oromo v Etiopiji. Foto: Reuters
Lilesa je ob prihodu na cilj prekrižal roke v znak podpore svojemu ljudstvu Oromo v Etiopiji. Foto: Reuters
Feyisa Lilesa
Lilesa je dejal, da bi bilo njegovo življenje ogroženo, če bi se vrnil v Etiopijo. Foto: Reuters

Lilesa je gesto ponovil na novinarski konferenci, pri čemer je dejal, da bi bilo njegovo življenje ogroženo, če bi se vrnil domov. Lilesa je namreč opozoril na pregon ljudstva Oromo, ki trpi policijsko nasilje. Organizacije za varstvo človekovih pravic opozarjajo, da so etiopske varnostne sile v zadnjih tednih med zatiranjem protivladnih protestov ubile na stotine ljudi.

Srebrni maratonec prihaja iz Oromie, pokrajine v Etiopiji, kjer živi okoli 35 milijonov pripadnikov ljudstva Oromo. "Etiopska vlada ubija ljudstvo Oromo in mu odvzema zemljo in vire, zaradi česar pripadniki ljudstva Oromo protestirajo, in jaz kot pripadnik tega ljudstva te proteste podpiram," je dejal.

Kot je še dejal, so njegovi sorodniki v zaporu, in če spregovorijo o demokratičnih pravicah, jih ubijejo. Tudi njega bi lahko ubili, če bi se vrnil v Etiopijo, je dejal. "Če me ne bi ubili, bi me pa poslali v zapor," je dejal in dodal, da razmišlja o selitvi v drugo državo.

Na vprašanje, ali ga skrbi možnost, da ga bo Mednarodni olimpijski komite (MOK) kaznoval, je odvrnil, da glede tega ne more ničesar storiti. Člen 50 olimpijske listine namreč prepoveduje politične izraze protesta, v MOK-u pa so že sporočili, da zbirajo podatke o primeru. Znan primer kaznovanja je odvzem medalj Američanoma Tommieju Smithu in Johnu Carlosu, ki sta z dvignjenima pestema na igrah v Mehiki leta 1968 podprla gibanje za enakopravnost Afroameričanov v ZDA.

Ubitih na stotine ljudi
V Etiopiji v zadnjih tednih potekajo protesti iz več razlogov, med drugim tudi zaradi nezadovoljstva zaradi vladne spremembe namembnosti zemljišč v pokrajinah Oromia in Amhara. Zaradi tega so šli na ulice že julija protestniki v mestu Gondar v Amhari. Ljudstvo Oromo, ki predstavlja okoli tretjino prebivalstva, se je protestom pridružilo zaradi dolgotrajnega nezadovoljstva, ker naj bi bili izključeni iz političnega procesa v državi in gospodarskega razvoja.

Organizacija Human Rights Watch je sporočila, da je bilo v pokrajini Oromia v spopadih z varnostnimi silami ubitih več kot 400 ljudi, vlada pa te navedbe zanika. Ljudje so na ulicah tudi zaradi zapiranja predstavnikov opozicije.